Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

˝Aki itt farkast kiált, nem mond igazat˝

Győr - „Nem mindegy, hogy nehéz időkben mit fejlesztünk. Elképzelhető, hogy nem szökőkutakra, táltostanyára vagy strandra kell költeni, hanem munkahelyek megtartására" – nyilatkozta a Kisalföldnek Győr idei költségvetési tervezete kapcsán Neupor Zsolt, a közgyűlésben ellenzékben lévő szocialisták városi elnöke.
– Elkészült a győri költségvetés tervezete, amelyet a jövő csütörtökön tárgyal a közgyűlés. Milyennek találják?

– Kiderül belőle, hogy Győr a leggazdagabb magyar nagyváros.


– Ez miből látszik?

– Egyrészt a negyvenötmilliárd forintos főösszeg – ami az év végéig akár három-négy milliárddal is nőhet a 2008-ból áthúzódó feladatok miatt – rendkívül nagy. Másrészt magas a saját bevételek aránya, majdnem húszmilliárd forint. Csak iparűzési adóból közel tizenhatmilliárd forint folyt be a városházához tavaly: Budapesten kívül egyetlen magyar város sem közelíti meg ezt, még Székesfehérvárnak is mindössze tizenegymilliárdja van. Az a városfejlesztési munka, amit Győr a kilencvenes évek elején elkezdett, beérett.


– Gondolom, ellenzéki politikusként inkább kritizálja a büdzsét. Mi a baj vele?

– Az, ami nincs benne. Keveslem, hogy az önkormányzat csak öt-hat milliárd forintot költ fejlesztésekre, ráadásul nem biztos, hogy olyanokra, amilyenekre most valóban szükség lenne. Nem igaz, hogy a munkahelymegtartás nem a város dolga. A kilencvenes évek elején is az volt, s akkor Győr az országos trendtől elszakadva tudott fejlődni. Mivel lehetne most ezt elérni? Egyrészt az iparűzési adó csökkentésével: hajlandók vagyunk tárgyalni, hogy ne 1,6, hanem 1,8 százalékra vigyük le az adókulcsot a jelenlegi 2 százalékról. Viszont jelentős forrásokat kell a helyi mikro-, kis- és középvállalkozásoknak biztosítani: ezt szolgálná a mi javaslatunk az egymilliárd forintos csomagra. A javaslataink kiadási és bevételi oldalon is csak a büdzsé 2–3 százalékos módosítását jelenti, tehát nem lehetetlen feladat. Kétmilliárdos tavalyi pénzmaradványnál arra hivatkozni, hogy nincs fedezet, finoman szólva megkérdőjelezhető.

Neupor Zsolt: Az a városfejlesztési munka, amit Győr a kilencvenes évek elején elkezdett, beérett. Fotó: Kisalföld-archívum
Neupor Zsolt: Az a városfejlesztési munka, amit Győr a kilencvenes évek elején elkezdett, beérett. Fotó: Kisalföld-archívum

– Az iparűzésiadó-kulcs csökkentésére azt mondja a városvezetés, hogy jelentős bevételkieséssel járna, miközben a nagy, multinacionális vállalatoknak kedvezne, és a kisebbek számára nem jelentene érdemi segítséget.

– Meglehetősen furcsának tartom ezt az érvet. Én csak győri munkahelyeket ismerek. Ha majd egy nagyvállalattól bocsátanak el embereket, a polgármester úr azt fogja mondani, hogy azok a munkahelyek nem olyan értékesek? Célzott segítségre van szükség.


– Nem gondolja, hogy az adókulcs csökkentése nem a megfelelő gyógyszer akkor, amikor szinte tervezhetetlen ez a bevételi forrás a gazdasági válság miatt?

– Nem. Mi nemcsak a bevételi, hanem a kiadási oldal átalakításában is gondolkozunk. Meg kell nézni, mire költ a város. Nem megkérdőjelezni akarom a betervezett fejlesztéseket, de ahogy már mondtam, nem biztos, hogy jelenleg éppen azokra van szükség. Ebbe a körbe sorolom például a strand rekonstrukcióját.


– Ezt maga az MSZP is szorgalmazta, majd megszavazta.

– Ismétlem, nem kérdőjelezem meg a beruházást, csak azt mondom: ha átgondoljuk a bevételeket, érdemes átgondolnunk a kiadásokat is. Meg kellene nézni, hogy bizonyos tételeket hogyan lehetne kiváltani állami vagy pályázati pénzzel. Emellett sok „apróságból" felszabadulna egy-két milliárd forint. Hogy csak egy példát mondjak: a költségvetésben 180 millió forinttal szerepel a „kisebb munkák képviselői kérésekre". Nem gondolom, hogy ennek helye van: nem képviselői kérésre, hanem indokoltság alapján kell elvégezni a feladatokat. A büdzsében mind a bevételi, mind a kiadási oldalon jelentős a tartalék, azaz van mozgástér. Pénzt elkölteni mindenki tud, várost vezetni azonban más kérdés: a mostani költségvetés az első igazi kihívás a jobboldali városvezetés számára. Két évig gondtalanul lehetett cselekedni, hiszen kevés kockázata volt. Most kell megmutatni, hogy nemcsak beszéd van, hanem hit, akarat és tudás is. Visszatérve a fejlesztésekre: érdemes átnézni az indokoltságát több olyannak, amelyről közgyűlési határozat szól. Ilyen például a kultúrpalota, a multifunkcionális csarnok, a táltostanya és a marcalvárosi uszoda.


– Jó, de ezek nem is szerepelnek az idei költségvetésben.

– Igen, de a közgyűlési döntések érvényesek. Vagy már nem?


– Mire számít, a válság mennyire sújtja Győrt?

– A válság lefolyása nem becsülhető: valószínű, hogy mindenkit érint, de az is, hogy mindenkit nem renget meg. Győr alapjai biztosak, így finomhangolásra van szükség. Aki itt farkast kiált, nem mond igazat. A város élhet a lehetőséggel és pénzügyi tartalékai révén pozitívan jöhet ki a válságból, ha kellő tapasztalat, tudás és akarat van hozzá. Nem mindegy azonban, hogy nehéz időkben mit fejlesztünk. Elképzelhető, hogy nem szökőkutakra, táltostanyára vagy strandra kell költeni, hanem munkahelyek megtartására.

Olvasóink írták

 • 6. Poncius 2009. február 23. 18:40
  „- moderálva_felfüggesztve-”
 • 5. Poncius 2009. február 23. 14:22
  „Newpor van még a pofádon bőr ? Kutya wellnessre 120 millát ki adott ?
  -moderálva-”
 • 4. bernouli 2009. február 22. 22:55
  „Zsoltika te már csak tudod. Győrben aztán nem euróban és svájci frankban vette fel a hitelét a lakosság igaz?? Ezért minket nem is érint. Pontosabban titeket nem. Nem is farkast kiáltunk.. ti kiáltotok veszett kutyát !
  Most téged tolnak előre mert Molnár Csabika elment szárnysegédnek, de nem nagyon veszed fel vele a lépést felkészültségben, pedig ő sem egy Einstein...

  Üdv:
  Bernouli”
 • 3. Fedayn 2009. február 22. 12:54
  „Bort iszol,vizet prédikálsz elvtárs!Lejárt az időtök!”
 • 2. Judytka 2009. február 22. 10:45
  „Jó lenne,ha többen is így gondolnák..”
 • 1. Hamutipró 2009. február 21. 17:05
  „Teljes mértékben támogatom az elnök urat! De megkérném vegye fel a kapcsolatot a főnökével és magyarázza el a gondolatait neki is. Nem demokrácia-kutatásra, sertés petesejt stressztelenítésre, kutyakozmetikára...stb. kellene elqrni a pénzt, hanem munkahelyek megtartására, a kis- és középvállkozások, a mezőgazdaság támogatására.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmillió szakképzésre

Győr - A megyeszékhely 400 millió forintot nyert a szakképzés szerkezetátalakítására –… Tovább olvasom