Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Aki akarta, már beoltatta magát

Folyamatosan ˝fegyverkeznek˝ ellenünk a különböző influenzaszerű betegségek: ősszel terjedt el régiónkban az új influenza, az év eleje óta a szezonális, A típusú vírus szegez ágyhoz sokakat, egy-két hónap múlva pedig várható egy második H1N1-hullám is.


Az új influenza által okozott, ismertté vált hazai megbetegedések száma megközelíti a két- ezret, 95 haláleset hozható összefüggésbe a vírussal.
Az ÁNTSZ jelentése szerint az elmúlt napokban 378 embert ápoltak az ország kórházaiban influenzával, illetve influenzaszerű tünetekkel. A betegek több mint egyharmada gyermek.

Dr. Korányi Lászlótól, a soproni Erzsébet oktató kórház orvos igazgatójától a Kisalföld megtudta: az intézményben jelenleg egy idős hölgyet kezelnek újinfluenza-gyanús tünetekkel. Súlyos légzési nehézségek miatt utalták kórházba, a H1N1-vírus jelenléte még nem igazolódott be esetében, állapota kielégítő. 

Az ünnepek előtt bezártak az oltópontok, s az oltási aktivitás csökkenése miatt nem is kezdte meg mind a működését januárban. Sopronban a szanatóriumban lévő megszűnt, a kórház 2-es épületében az infektológiai szakrendelésen viszont február 4-ig még beoltathatjuk magunkat.

A soproni kórházi oltópontot dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos vezeti. Mintegy félezren kérték a vakcina beadását. Fotó: Magasi
A soproni kórházi oltópontot dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos vezeti. Mintegy félezren kérték a vakcina beadását. Fotó: Magasi

– Úgy tűnik, aki akarta, már beadatta magának a vakcinát, mostanában naponta csupán 1–3 beteg jelenik meg az oltóponton, míg decemberben volt olyan nap, amikor félszázan is kérték az oltás beadatását. A   tapasztalatok szerint lecsengőben a járvány első hulláma, nálunk sem jelentkeztek tömegével új betegek, így   feloldottuk a gyermekosztályon és a szülészeten korábban bevezetett részleges látogatási tilalmat – tudtuk meg az orvos igazgatótól.

A megyénkből közösségi járványokat sem jelentettek. 
 
 
A győri Petz-kórházba három beteget szállítottak influenzaszerű tünetekkel a múlt héten, intenzív ellátásra egyikük sem szorult. Az intézmény néhány osztályán egyébként   továbbra is él a látogatási tilalom.

A betegek nagy részét most nem a H1N1-vírus fertőzi, hanem a szezonális A-vírus, a parainfluenza és a bakteriális mycoplasma. Ezekben annyi a közös, hogy  lázat, izomfájdalmat – tehát influenzaszerű tüneteket – produkálnak, s jóformán csak laboratóriumban lehet őket megkülönböztetni. Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ megyei járványügyi osztályvezetője szerint míg novemberben a laborba küldött minták 80 százalékánál mutatták ki a H1N1-vírust, most, december közepe és főként év eleje óta a vizsgált betegek többségénél az említett, egyéb kórokozókat találják az orvosok. Ugyanakkor arról nincs hír – tudatta a szakértő –, hogy módosult, eddig ismeretlen vírustörzzsel lenne dolgunk.

Dr. Széles Klára szerint jelenleg nincs járvány, mivel 100 ezer lakosra kevesebb mint 200 beteg jut, szemben például a novemberi mutatókkal, amikor  a 700-at is elérte. Ugyanakkor minden szakember arra figyelmeztet, hogy a járvánnyal fenyegető szezonális influenza mellett a H1N1 is tartogat nekünk még egy hullámot, amire egy-két hónap múlva kell számítani. Nem késő tehát oltatni, de a győri oltóponton a sopronihoz hasonló a helyzet: naponta már tíznél is kevesebben érdeklődnek.

Olvasóink írták

 • 4. bojtár 2010. január 27. 20:53
  „nem unják még ezt a velejéig lerágott csontot.”
 • 3. Juveboy86 2010. január 26. 14:13
  „:)”
 • 2. Truder 2010. január 26. 10:37
  „Aki meg nem, az már nem is fogja...hiába kampányolnak!!
  Nincs is járvány!!”
 • 1. Juveboy86 2010. január 26. 10:08
  „Mikor lesz már vége?! annyira unalmas ez az egész hisztéria... A reklámok felét is utáltam , de ezek után , hogy még színészekkel hirdetik ,hogy oltasd magad... hát ez már csak hab a tortán... Szánalmas!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökségvédelmi perpatvarok: `a hivatal nem fekvőrendőr´

Nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon múlik a győri Kazinczy utca, valamint a strand… Tovább olvasom