Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Aki a pálinkát eladná...

Olvasói kérdés: Tavaly több gyümölcsöm termett, így több pálinkát főzhetek az ötvenliteres maximumkorláton belül, mint amennyit magam meg tudok inni. Van legális módja annak, hogy egy részét értékesítsem? Ha igen, mit kell tennem? Hova kell fordulnom, hogyan intézhetem az adófizetést?A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóirodája adott tájékoztatást az értékesítési és adófizetési szabályokról. Eszerint az előállított párlatot a magánfőző saját gazdasági helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében adhatja el, ha kistermelőnek minősül, megfizette a jövedéki adót, a párlatot palackozta és a palackot párlatzárjeggyel ellátta. Gazdaságától légvonalban számítva 40 kilométeren belül – Magyarország területén – vásáron, piacon, nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében is értékesítheti, ha az említetteken kívül az árusítás előtt három munkanappal bejelentést tesz az értékesítés helye szerint illetékes vámhatóságnál. Meg kell adnia az árusítás helyét, időpontját, a jövedéki termék raktározására használt épület címét.

Ha a magánfőző párlatát értékesíteni kívánja, olyan bejelentést is tennie kell, amiben a zárjegyet megrendeli. A szükséges nyomtatványt az adóhatóság internetes oldaláról töltheti le (www.nav.gov.hu/Vám/Vám- és Pénzügyőrség által kiadott elektronikus nyomtatványok/„Bejelentés a magánfőzésről", J18). Azt kinyomtatva a vámszervhez írásban kell benyújtania. A bejelentés adóbevallásnak minősül, így azon a magánfőző számítja ki a fizetendő jövedéki adó összegét. A vámszerv a helyes megállapítást, a magánfőzés feltételeit ellenőrzi és származási igazolványt állít ki. A magánfőző az adózott és az adómentes párlatot elkülönítve, az értékesítésre szánt párlatot zárjeggyel ellátva köteles tárolni. További részletekről érdeklődni lehet a 06-40/346-262-es telefonszámon vagy a vám- és pénzügyőri igazgatóságokon, megyénkben Győrben a Nádor utca 25. szám alatt (96/513-999).

A NAV közleménye szerint fontos hangsúlyozni, hogy magánfőzés keretében a 18. életévét betöltött természetes személy saját tulajdonú gyümölcséből és gyümölcsből származó alapanyagából lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel évente legfeljebb 2 hektoliter tiszta szesz mennyiségig állíthat elő párlatot. A jövedéki szabályok szerint az adómentes 50 liter magánfőzésben előállított párlatnak 50 liter 86 térfogat-százalékos gyümölcsszesz felel meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány az újrapapírért, jaj a szemétpostának

A papír-újrapapírral és a „szemétpostával" kapcsolatos környezeti problémákkal foglalkozik a… Tovább olvasom