Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Akciófilmes képsorok Győrben: vízsugár a tűzcsapból

Győr és környéke - Összetört autó, égbe törő vízsugár, villogó fények, intézkedő egyenruhások – akciófilmekből ismerős jelenetek a közelmúltban Győrben és környékén. Az utóbbi egy hónap alatt négy tűzcsapkitöréshez vonultak ki a vízmű ügyeletesei. Az egyik elkövető gépkocsija a helyszínen maradt, ő elismerte vétkét, a többieket keresi a rendőrség.
A valóság persze nem mindig ilyen színes. Sokszor hajnali ködben vagy késő este kell helyszínelniük, rekonstruálni az eseményt, felkutatni a nyomokat és a szemtanúkat – mondta a vízmű diszpécserszolgálat-vezetője, Tóth László. Tűzcsapot kitörni egyébként nem olcsó mulatság, az okozott kár az elfolyt vízzel együtt könnyen meghaladhatja a félmillió forintot.

Az esetek

Péren, a Szent Imre utcában december elején tehergépkocsi ment neki egy tűzcsapnak. A csattanásra kiszaladó lakók feljegyezték a gépkocsi adatait, melyet feljelentésünkkel továbbítottunk a rendőröknek. A vétkes tehát rövidesen számíthat a rendőrség megkeresésére. A szerelők egyébként gyorsan elzárták a tűzcsap föld alatti elzáróját és másnap kicserélték a szerkezetet.

Öttevényen, a Fő utcában egy januári hajnalon autójával kisodródott egy helyi lakos. Gépkocsija az út menti árokban maga alá gyűrt egy tűzcsapot. A károkozó a helyszínen elismerte a kárt – igaz, nem is tehetett mást, mert még a kocsinál tartózkodott, amikor a szerelők odaértek. Rendőrségi intézkedésre nem is került sor.


Győrszentivánon, a Gólyarét utcában január 6-ra virradóra egy ismeretlen gépjármű kidöntött egy tűzcsapot. A környező árkokat és szántóföldeket, ameddig a szem ellát, víz borította. Megközelítőleg 1200 köbméter víz folyt el. A sérült tűzcsap nagy átmérőjű gerincvezetéken volt, a föld alatti elzáró is megsérült, így a vízszolgáltatásban jelentős üzemzavart okozott az elkövető. A helyszínen lakók itt is értékes információkat adtak az elkövetőről, a rendőrségi feljelentés ez esetben is megtörtént.

Győr-Ménfőcsanakon január 14-én délelőtt, a lefagyott, ónos esőben az áruházak közti Császár magánúton egy ismeretlen teherautó rongált meg egy tűzcsapot. A víz erősen spriccelni kezdett, a kiérkező szerelők lezárták a föld alatti elzárót. A feljelentés ez esetben is megtörtént.

A tűzcsapkitörések képei a www.pannon-viz.hu weblapon megtekinthetők.
Ki a bűnös?

– Sajnos jellemző, hogy a károkozó, ha üzemképes marad a gépkocsija, elmenekül a helyszínről. Gyakran értékes információkat kapunk a lakosságtól, amik segítik a tettes felkutatását. A rögzített nyomok is sokat elárulnak. Talán sokan nem is sejtik, jobban járnának, ha a helyszínen elismernék az okozott kárt, így nem kerülne sor rendőri intézkedésre. Az intézkedő rendőrök ugyanis hivatalból eljárást indítanak. A károkozó kötelező biztosítója rendezi a kárt.

A kár: félmillió forint és rendőrségi feljelentés az elkövetők ellen.
A kár: félmillió forint és rendőrségi feljelentés az elkövetők ellen.

Létezik kitörésbiztos?

Győr belvárosában a tűzcsapok többsége föld alatti kivitelű. Ezeket ugyan nem lehet kitörni, de egy rajtuk parkoló autó vagy a rájuk rakott kukák könnyen eltakarják, ez megnehezíti a tűzoltók munkáját. Ezért manapság már csak föld feletti tűzcsapokat építenek.

Létezik kitörésbiztos tűzcsap is, ezeknél a tűzcsap alsó részén egy kardántengelyhez hasonló alkatrész van beépítve, ami elnyeli az ütközés energiáját és kitöréskor elzárja a kiömlő víz útját. Ezek a hagyományos kivitelnél közel két és félszer drágábbak, így még nem nagyon terjedtek el. Tanácsként megfogalmazható, hogy soha ne parkoljunk tűzcsap közelében úgy, hogy ezzel kárt okozzunk gépkocsinkban, vagy a tűzcsapban, vagy megnehezítenénk a tűzoltók munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató, régi úton

Győr-Moson-Sopron - Kihívásnak tekinti megyei katasztrófavédelmi igazgatói kinevezését Szüts György… Tovább olvasom