Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Akár ültetnek fát, akár vágnak Győrben, valakinek biztosan nem tetszik

Aláírásokat gyűjtenének a lakók Marcalvárosban egy nyárfa megmentéséért, míg a Malom ligetnél a környezetvédők tiltakoznak a ritkítás ellen.
Egy fa vagy zavaró és kivágatnák a környezetében élők, vagy éppen fordítva: foggal-körömmel védenék, sőt, a város közepén is erdőt látnának. Egy őshonos, terebélyes fehér nyárfa megmentéséért küzdenek Marcalváros II. lakói. Farkas Ilona az ott élők szószólója: „A lakók többsége szeretné örökbe fogadni ezt a szép fát – mondta. – A gyerekek szeretik, öröm nézni, ahogy jó időben ugrándoznak, játszanak körülötte. A környéken már csak ez az egyetlen ilyen egészséges fehér nyár..."

Igen ám, de a nevezett növény a Pulai Autókereskedés területén áll, körülötte pedig társasházi építkezések sora. A marcalvárosiak attól félnek, hogy nemsokára kivágják, ezért megmentése érdekében aláírások gyűjtését fontolgatják. Érdeklődtünk az autóháznál, de a kereskedelmi igazgató, Pulai Roland röviden közölte: „A magántulajdonunkban lévő területen található fák sorsáról mi döntünk." Úgy tudjuk, hogy még nincsenek konkrét tervek arról, mi épül a területen.

A közelmúltban a Malom ligetnél protestált az ottani fákért a Reflex Környezetvédő Egyesület. Ezzel kapcsolatban pár napja olvasónk jelezte nekünk: úgy tudja, nemsokára kivágják a liget X-szel megjelölt 30–35 fáját.
 
Megjelölt növények. Fát mentenének a Malom ligetben is. Fotó: Béres Márton
Megjelölt növények. Fát mentenének a Malom ligetben is. Fotó: Béres Márton


A győri önkormányzatnál az igazgatási osztály hatáskörébe tartozik a közterületi fakivágási engedélyek kiadása. Egy fa kivágását a 346/2008 (XII. 30.) kormányrendelet alapján lehet kérni, ha az útban van például építkezésnél vagy a garázsbehajtó előtt. A pótlásáról gondoskodni kell, ha a kérelmező ezt nem vállalja, a kérelmet elutasítják. „Ezen túl balesetveszély miatt, közérdekből rendelünk el fakivágást a szakemberek véleménye alapján, például ha a fa egészségügyi állapota nem megfelelő, veszélyesen megdőlt, gyökerei belenőnek a talajban vagy levegőben lévő vezetékekbe, illetve ha eleve rossz helyre ültették és életterét túlnőtte – tájékoztatott Horváth Tamás igazgatási osztályvezető. – A kivágott fa pótlását minden esetben előírjuk, annak egy éven belül kell megtörténnie. Ha arra a terület alkalmas, ugyanazon a helyen. A lakók általában elfogadják a cserét, annál is inkább, mert többségében ők kezdeményezik."

A jogszabály nem határozza meg, hogy a kivágott fa helyett hány darabot és mekkorát kell ültetni, csak a nem ültethető, inváziós fajú fákat sorolja fel. Magánterületén pedig a tulajdonos belátása szerint vágathat ki fákat, nem kell figyelembe vennie a környéken élők kérését. Egyedül akkor lenne megkötve a keze, ha a fa védett volna.

Az önkormányzatnál figyelnek arra, hogy minden évben a kivágottnál darabra több csemetét ültessenek el. Legutóbb tavaly novemberben volt egy nagyobb kampány, amely során majdnem ezer fával gazdagodott Győr, bizonyos helyeken kisebb erdők jöhetnek létre.

Végezetül rákérdeztünk a Malom ligeti X-ek esetére is. „A Malom ligetnél a Győr-Szol munkatársai jelölték meg az általuk felkért külső szakértő véleménye alapján kivágásra javasolt fákat, de az még folyamatban lévő ügy, melynek lefolytatására kezdeményeztük a kormányhivatalnál más hatóság kijelölését."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomaátadó az Apáczai-karon

Diplomaátadó az Apáczai-karon
A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának diplomaátadó ünnepségét pénteken délután… Tovább olvasom