Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Akár húsz év börtönt is kaphatnak adócsalásért az abdai cég tulajdonosai - videó

Videón tekinthetik meg olvasóink, hogyan állították elő a négy milliárd forintos adócsalással vádolt abdai cég tulajdonosait a pénzügyi nyomozók.

Mint arról a kisalfold.hu elsőként hírt adott: a NAV regionális bűnügyi igazgatósága közel 4 milliárdos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette, a bíróság pedig elrendelte a CBA-üzletlánc franchise rendszerének megyei boltjait ellátó társaság abdai tulajdonosainak előzetes fogva tartását.

"A Nyugati-dunántúli régióban még soha nem derült fény olyan mértékű pénzügyi bűncselekményre, mint amilyet nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói tártak fel. A példátlan adócsalásért akár húsz év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Negyven helyszínen száz pénzügyi nyomozó vett részt az akcióban, amelyben lecsaptak arra a céghálózatra, amely élelmiszerforgalmazás közben körbeszámlázással és színlelt uniós értékesítéssel követett el majdnem négymilliárd forint értékű adócsalást" - közölte portálunkkal a NAV kommunikációs osztálya.


Videó: NAV.


"Egy abdai, élelmiszereket forgalmazó kft. magyar cégektől vásárolt elvileg szlovák cégek részére árut, amely azonban nem hagyta el Magyarországot, hanem egy szigetszentmiklósi raktárba került, sőt egy részét már másnap visszaszállították.

Az árut papíron többször továbbadták. A körbeszámlázással a kft. több mint 3 és félmilliárd forinttal csökkentette befizetendő áfáját, jogosulatlanul" - folytatta a NAV kommunikációs osztálya.

"Egy másik szálon ugyanez a társaság étolajat szerzett be Magyarországon, majd egy szlovák gazdálkodó közbeiktatásával az áru magyar cégekhez került, végül vissza a társasághoz. A könyvelésbe 81 millió forint jogosulatlanul levonandó áfát jegyeztek be.

A társaság további beszerzéseinek vizsgálatakor derült ki az is, hogy 2010-ben egy másik magyar gazdálkodó 1,5 milliárd forint értékű szlovákiai értékesítést színlelve adott el árut a szóban forgó kft-nek. Az elcsalt áfa ebben az esetben több mint 367 millió forint volt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénzügyi nyomozói a felderítés közben folyamatosan napi kapcsolatban álltak a Győr-Moson-Sopron megyei Adóigazgatóság szakembereivel, akik segítettek abban, hogy az ügy részletei minél pontosabban és a lehető legrövidebb időn belül kiderüljenek.

Egyebek mellett leállítottak egy 720 millió forintos áfa-visszafizetést" - zárult a NAV közleménye.

Arra a kérdésünkre, hogy a magyar államot ért kárból reálisan mennyi pénz kerülhet elő, a következő választ kaptuk: "a pénzügyi nyomozók 42 millió forint készpénzt, ingó- és ingatlan vagyont foglaltak le, valamint bankszámlát zároltak az akcióban.

Mindennek köszönhetően már az eljárás elején biztosított, hogy a költségvetést ért négymilliárd forint kár legalább egynegyede megtérül".

A szervezet irányítói és tagjai közül nyolcan előzetes letartóztatásban, öten pedig házi őrizetben vannak. Az elkövetőknek a bűnszervezetben elkövetett csalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számítaniuk kell.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. adamasz1977 2011. október 14. 14:10
  „ir!

  Nem hiszem, hogy hat órában foglalkoztat a coop, de párhuzamot vonni egy 4 milliárdos gazemberséggel, több mint sértő!”
 • 67. lr 2011. október 14. 11:10
  „igaz. Cocp teljesen tisztességes. Ők csupán nem jelentik be 8 óra munkaidőre az alkalmazottat.. hanem csak 6ra. és dolgoztatnak vele jóval többet.
  Az kit érdekel??”
 • 66. adamasz1977 2011. október 14. 10:53
  „skh!

  Miért, hol lennének? ahol ennyi pénzt tudnak lopni, ott még több kell! Le az ilyen gazemberekkel! Le az ilyen cégekkel!”
 • 65. adamasz1977 2011. október 14. 10:49
  „Ir és szivecske súlyos erkölcsi hiányban szenvednek, mi több, ezzel a felfogással "cinkostársak"! Kedvesek! Fejleszenek, de a LEGÁLIS profitjukból, mert ez így TISZTESSÉGES! Ismerik ezt a szót? Pl. A Coop üzletláncokat lehetetlenítik így el, akik legálisan működnek!”
 • 64. drKotász 2011. október 13. 23:43
  „Szivecske,skh,lr
  Ne aggódjatok, ott van még nektek a barátok közt, meg a szex és nyújork.”
 • 63. pancser 2011. október 13. 22:04
  „Áfát akarok csalni, cserébe munkahelyeket teremtek! "szivecske" támogass, nekem is van az, ami a bilincsben elvitteknek. Nekem is fájna, hogy nem lehet drága autókkal flangálni ezután, oda az egzotikus utazás és ami a legrosszabb, mit szólnak a szomszédok. Hajaj nagy a baj, született feleségek!”
 • 62. Rinpócse 2011. október 13. 20:30
  „Tisztességes,becsületes főnököket nem bilincsben viszik el,4 milliárdot tőlünk vették el és ha ez csak az adó,szorozd fel,16% adóra,mennyi a többlet ?Akinek sok van,mindíg többet akar,dolgozóként nem sokat kereshettél”
 • 61. lr 2011. október 13. 20:24
  „Szivecske és skh!
  én is nekik dolgozom!
  és egyet kell értenem szivecskével.. Amit ugymond "elloptak" abból munkahelyeket hoztak létre.

  Aki meg nem ostoba az belátja, hogy bármi történt is, azt nem egyedül ők csinálták.
  Nem csak ők a bünösök.. mégis csak őket emlegeti a kisalföld. Holott az indexen a HGV-n mások is meg vannak emlitve.

  De meg sem lepödöm.
  EZ Győr.. koncon rágodó hiénák hada.”
 • 60. s.k.h. 2011. október 13. 17:58
  „Üzenem a sok tudatlan embernek, hogy az egész nem igaz. De gondoljuk csak végig milyen jól hangzik a hír
  "4 milliárd". Gondolkodjatok már az agyatokkal, ha van? Itt lennétek ha 4 milliárd forintotok lenne? Azoknak a véleményét kéne kikérni akik már 10-20 vagy annál több éve a cégnél dolgoznak. Vajon miért? Én köszönetet mondanék a 600 ember nevében, hogy munkahelyünk van a mai világban és Tisztességes, becsületes Főnökeink akikre mindig lehet számítani. KÖSZÖNJÜK!”
 • 59. csaszöszi 2011. október 13. 17:24
  „Szerintem kár erőlködni mindenkinek és mindenféle hülyeséget irni.Pláne úgy hogy senki nincs tisztábba a dolgokkal ,csak a pletyka és a hirek amihez tesznek meg elvesznek.Ha lenne egy kis esze az embereknek talán ők is gondolkodnának ,hogy leírnák -e ugyan ezeket ha az ő munka helyükön /vagy helyükkel történik ilyen és bizonytalan minden.De azt azért meg lehet nézni hogy mindenki csak pocskondiázik a CBA-ra de azért oda jár vásárolni/talán napi szinten,talán heti szinten/.Úgyhogy előbb a magát jogásznak gondoló/k/ ezen agyaljon előbb.Vagy ha irt ide és ott átlépi az ajtót vásárlás szempontjából gondoljon előbb arra amit leirt.És mégis oda megy vásárolni.Na de ilyen a jó magyar mentalizmus. üdv.egy ott dolgozó”
 • 58. vietkong 2011. október 13. 16:57
  „JÉZUSOM!!! ELVCSALT 4 milliárdot és Ő A HŐS?????
  MAGYARORSZÁG ÉN NEM ÍGY SZERETLEK!!!”
 • 57. adóellenőr 2011. október 13. 16:55
  „Szívecske6.
  Ha tőled loptak volna a szomszédaid és abból teremtettek volna munkahelyet nagyon sok embernek, és azok nagyon meg
  lennének elégedve, akkor is ez lenne a véleményed.
  Nem sajnálod azokat, akik a konkurenciánál azért vesztették el állásukat, mert ők ezt a körbeszámlázást nem csináltak így nem tudtak fejleszteni nem tudtak ár alatt árulni.”
 • 56. szivecske6 2011. október 13. 16:29
  „Kedves 22.!
  Képzeld Én még mindig Nekik dolgozom! és emelt fővel!!! Mert amit "bár" elcsaltak, abból újat hoztak létre, ezzel teremtve több száz újabb és újabb munkahelyet munkanélkülieknek! Ha munka volt kérdezés nélkül ott teremtek a Tulajdonosok és segítettek! Takarítottak, pakoltak HELYETTÜNK!!! DOLGOZÓK HELYETT!!!!
  Előttem Ők nem bűnözők, hanem munkaadó talán-talán "hősök"
  Egy rossz szavuk sem volt! Mindig segítettek amiben csak kellett! De ahogy olvasom Te csak dolgoztál? Miért is? Erre nem térsz ki? Nem hiszem, ahogy bármelyikük is odament hozzád és a képedbe vágta volna, hogy pocsék munkaerő vagy!
  Igen is Én dicsérem Őket, mert amit elcsaltak, azt visszaforgatták az üzletláncokba! Színvonalasabb, szebbek lettek a a győri hálózat boltjai!
  És a dolgozók sem panaszkodhatnak! A többi üzlethez képest a CBA messze kiemelkedő hálózat!!
  A dolgozókat (azaz minket nem kell félteni!) ekkora profittal rendelkező hálózatot nem hagynak elveszni a mélybe!!!
  Ha kell Én a munkahelyemen is kiállok értük!!!”
 • 55. vietkong 2011. október 13. 15:17
  „1-2 ember hatalmas nagy hülyeségeket ír le az tuti.
  Egyrészt ez nem a CBA, mint egy másik cikkből megtudhattuk. Ez egy franchise rendszer. Azaz itt nem szó szerint a CBA csalt, hanem egy magánvállalkozó, aki a CBA-val kötött szerződést.
  Másik...sajnáljuk, azt aki több milliárdot csalt, és nem fizetett be a közösbe? Miért? Ez az ember közvetetten, de tőlünk lopott. Ebből a pénzekből lennének állami beruházások, stb...
  Tőlünk ki kérdezni meg, h: Kedves Uram/Hölgyem! Ebben a hónapban be szeretné fizetni az SZJA-t?" Senki!”
 • 54. öröksoproni 2011. október 13. 15:15
  „Akár.... De inkább nem.”
 • 53. Ibrox 2011. október 13. 14:47
  „...azért érdekes, hogy ezeket az arrogáns , pökhendi alakokat páran még védik is...”
 • 52. bojtár 2011. október 13. 13:58
  „én inkább azt szeretném megnézni ahogy pintér sanyika terrorelhárítási monopóliuma megszállta Brad Pitt forgatására hozott fegyvereit:)LOL”
 • 51. latakacs 2011. október 13. 13:26
  „Csak egy embert találtak, vagy a többit simán lelőtték? Igazán látványos, nagy fogás!”
 • 50. Fenyőrigó 2011. október 13. 13:17
  „Kedves Bumburnyák és az összes "Tulaj"- fan!

  Úgy gondolom nem kéne szobrot emelni azoknak akik most korlátozva vannak szabadságukban tetteik miatt!
  Azt hogy csalásuknak és abból adódó jó létüknek, mohóságuknak köszönhetően hány ember munkahelyét kockáztatták, hát ezt majd velük kell megbeszélni! Akinek nem elég a tisztes haszon és belép a mókuskerékbe, azt nem igazán tudom sajnálni!”
 • 49. Dexter 2011. október 13. 13:04
  „A Cba központnál senkit nem fognak elmeszelni, lévén erős Fideszes kötődésűek a tulajok (Lázár, Baldauf).
  Amíg a Pick szalámi olcsóbb Angliában, mint itthon, addig nincs miről beszélni.”
68 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Széchenyi egyetem ösztöndíjasai

Alapítvány, céges és magánösztöndíjakat adtak át a legjobb győri egyetemistáknak szerdán. Tovább olvasom