Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Akár el is fogadhatnák még a kétszázast

Tíz fizetős helyen lobogtattuk meg régi kétszáz forintosunkat, s tízből egy helyen fogadták el.

Ez is eggyel több, mint amire józan ésszel számíthattunk vasárnap után, bár elvileg a fiatalon ˝nyugdíjazott˝ bankjegy 2029. november 15-ig beváltható egyes helyeken.

Kezünkben a papír kétszázassal jártunk be egy-két üzletet és némi szánalommal keveredő idegenkedéssel fogadtak, mintha azt mondták volna: ˝Nem olvas újságot?˝ Az egyik helyen azonban mi lepődtünk meg legjobban, amikor elfogadták a papírpénzt. Tinka Péter, egy győri kisáruház vezetője szerint ugyanis 2029. november 15-ig ez természetes.

– Tulajdonosként dolgozom, ezért számomra teljesen mindegy, hogy mivel fizet a vevő, mivel azt beépíthetem a rezsimbe is. Márpedig úgy tudom, egyes postahivatalokban és pénzintézetekben beváltják a kétszázast – mondja Tinka Péter, akihez így aztán azóta is többen járnak fizetni a régi bankjeggyel.

Tinka Péter még húsz évig elfogadja ezt a pénzt, a vevőkör él is ezzel. Fotó: Krizsán Csaba
Tinka Péter még húsz évig elfogadja ezt a pénzt, a vevőkör él is ezzel. Fotó: Krizsán Csaba

A kétszázas azonban szinte mindenhol máshol már az érmét jelenti, ezért felmerül a kérdés, hogy mikortól használhatjuk azt apróként. Az egyik legnagyobb, kávéautomatákat üzemeltető cégnek is feltettük a kérdést és ezt a választ kaptuk:

˝Az automatákat folyamatosan állítjuk át a 200 Ft-os érmék fogadására. A feladatot nehezíti, hogy az új érmék rendkívül gyorsan kopnak, nagyon nehezen lehet a megfelelő szélességű tűrésmezőt beállítani (hogy a 200-as érmét elfogadja, de más érmét ne). További komplikációt jelent, hogy a melegital-árak pillanatnyilag elég messze esnek a 200 Ft-tól, sokat kell ennek használata esetén visszaadni, ami a visszaadótubusok gyors leürüléséhez vezet és kényelmetlenségekkel jár˝ – írta válaszában a társaság és azt ígérte: ettől függetlenül az automaták a hónap végéig képesek lesznek az új érme elfogadására.


Olvasóink írták

  • 1. slovakkiller 2009. november 20. 11:45
    „Pétert ismerem,jó kereskedő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíséret a zebrán

A szülők aláírásgyűjtéssel megerősített kérésére szervezte meg az önkormányzat Abdán, hogy tanítási… Tovább olvasom