Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Akár 18 millió forintot is spórolhat a táplánypusztai mentálhigiénés otthon

A táplánypusztai mentálhigiénés intézet napkollektorokat is kapott, ezek biztosítják a melegvíz előállítását. A felújítások és a pályázati támogatás teljes összege több mint 200 millió forintba került.

A táplánypusztai dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon felújításának projektje az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia programja lévén valósult meg.

A cél az energiatakarékos üzemeltetés, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítása és terjesztése is.

A pályázat benyújtásával a Megyei Önkormányzatnak az volt a célja, hogy a pazarló energiafelhasználást megszüntesse, ezáltal a fenntartási költségeket csökkentse.

Az önkormányzat 2009-ben döntött a pályázat benyújtásáról. 2010. április 2-án kapott értesítést az Energia Központ Nonprofit Kft-től, hogy a pályázat 128 millió támogatásban részesült. Az önerő 85,8 millió forint volt, ezt a Megyei Önkormányzat biztosította.

A beruházás megvalósítása 2010. december 27-én kezdődött, 2011 április 27-ig tartott.

Ennek jegyében a 200 fő által lakott C pavilonépület tetején 300 négyzetméter napkollektor felület lett felszerelve, mely a megfelelő időjárás esetén az intézmény teljes melegvízellátását biztosítja.

Kara Ákos és Tóth Gézáné, az intézmény igazgatója az ünnepélyes átadáson.
Kara Ákos és Tóth Gézáné, az intézmény igazgatója az ünnepélyes átadáson.


Az épület külső és belső festése is megvalósult a projekt keretében.

Kiépült az intézményben egy hőcserélővel ellátott szellőzőrendszer is, mellyel az állandó ablaknyitogatás nélkül is friss levegő biztosítható. A tetőn, a megfelelő hőmérsékletű levegő befúvását két szellőzőgép végzi.

Az ablakok cseréje is elsőrangú fontossággal bírt a hőszigetelés hatékonysága miatt.

Az intézmény fűtését korábban 6 darab, egyenként 140 kW-os kazán biztosította, melyek 2000-ben lettek telepítve. Mára a hőveszteségük jelentős lett, ezért 3 darabot 4 új kazánnal cseréltek ki. Kondenzációs gázkazánok biztosítják az épületek fűtését, szükség esetén a melegvíz előállítását is.

A kazánházból az A,B és C épületek hőfogadójába vezető távvezetékek hőveszteségét is csökkentették, szigetelésüket kicserélték.

Minderre 128 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az otthon. Önerőből 85,5 millió forint állt rendelkezésre.

A C pavilon felújítását a bentlakók is nagy örömmel fogadták. Fotók: Cseh Róbert.
A C pavilon felújítását a bentlakók nagy örömmel fogadták. Fotók: Cseh Róbert.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Kara Ákos országgyűlési képviselő is. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt az otthon lakói rövid zenés és táncos műsorral ünnepelték meg a intézmény felújítását.

Az intézmény energiahordozók és karbantartás tekintetében összesen 18.100.000 forintot takaríthat meg évente. 

Olvasóink írták

 • 9. Joco124 2011. május 23. 08:37
  „Kinek?
  Az állam bácsinak?”
 • 8. Rálátó 2011. május 20. 19:07
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Zitus szavait idézve,hogy ,,károgók".Elhihetik nekem,hogy ez a felújítás és korszerűsítés igenis nagy segítség az intézménynek és lakóinak egyaránt.Nagyon szépek lettek a lakószobák és a környezet is.Az,hogy a szobákban négyen,hatan,vagy nyolcan-tízen laknak nem ez a fontos,hanem az,hogy az életkörülményeik javultak,mindenkinek jobb a közérzete.Nem szabad elfelejteni,hogy ez egy nagy család,nekik ez az otthonuk.Sok családnak él itt hozzátartozója,sok olyan is él itt akinek nincs senkije és bármennyire nem szeretnénk erre gondolni,de bárki kerülhet egy ilyen intézetbe.Valaki ha sajnálja tőlük ezt a projekt megvalósítást,az nézzen tükörbe ha tud.Ezek az emberek lehet,hogy sérültek mentálisan, de többnyire még így is több jó szándék és jó érzés van a lelkükbe,mint sok hozzá nem értőnek aki véleményezi az otthont,a személyzetet és a lakókat.
  Oda kell menni dolgozni,megismerni ezt a világot és akkor lehet véleményezni,hogy mit miért és hogyan...stb.”
 • 7. P.Zita 2011. május 20. 13:23
  „Tisztelt Hozzászólók!

  A megyei PR-es, személy szerint jómagam két oldalas, részletes sajtóanyaggal szolgáltam a rendezvény helyszínén a sajtós kollégáknak, illetve fotóval megküldtem azoknak, akik nem tudtak eljönni, de hírt szerettek volna róla adni. Tájékoztatom tovább Önöket arról, hogy a megyei önkormányzat honlapján már 2010 augusztusától, a támogatási megállapodás aláírásától folyamatos tájékoztatás található a projekttel kapcsolatban, több tucat fotóval, csatolt részletes háttéranyagokkal. A rendezvényt követően összefoglaló anyag is készült, melyet szintén "közkinccsé" tettem a honlapon, fotókkal együtt. Az említett anyagok mindegyikében megjelenik, hogy a fenntartó megyei önkormányzat az önrészt vállalta és adta beruházáshoz, ez 86 millió forintot jelent. Tényleg nem szerencsés, ha ez a nem elhanyagolandó tény kimarad a tudósításból, de az az újságíró döntése, hogy mit használ fel a kapott szakmai háttéranyagból és mit tart kiemelésre méltónak a helyszínen elhangzottakból. A beruházás egyébként tényleg szép lett és az otthonban tényleg örülnek neki. Érdemes lenne néha a jó dolgokat is észrevenni, nem csak a rosszat.

  Üdvözlettel: Ponty Zita megyei sajtóreferens”
 • 6. 4569 2011. május 20. 11:36
  „Jut eszembe: az meg hatalmas hiba, hogy a cikkből nem derül ki, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat valósította meg a beruházást. Így PR szempontjábó ez egy hatalmas öngól. Vagy tán Takács Zsolt újságíró neheztel a megyére?”
 • 5. 4569 2011. május 20. 11:28
  „Nem a napelemek kerültek 200 millióba, hanem a projekt műszaki része. A 18 milliós megtakarítás kiszámolása során nem csak az átlaghőmérséklet lett figyelembe véve, hanem az egyébként is változó energia használati szokások. Figyelembe véve, hogy földgáz fogyasztást váltott ki a beruházás és annak ára folyamtosan emelkedik nehéz lesz bármivel indokolni, ha nem csökken a felhasznált energia és annak költsége. Ehhez hozzá jön, hogy az épületben lecserélt berendezések (pl távhővezeték és ablakok) gyakorlatilag elrohadtak és folyamatosan emelkedtek a karbantartási költségek, amit szintén bele kell számolni a költségcsökkenésbe. Az épületen nem csak napelem lett elhelyezve, hanem a ki is lett festve, ki lettek cserélve az elrohadt ablakok és szabályozhatóvá vált a fűtés. Lehet károgni, de azok akik ott élnek sokkal jobb körülményekhez jutottak, ha csak azt vesszük alapul, hogy a szellőzés révén csökken a kellemetlen szag az épületben, mivel az folyamatosan minimális hőveszteség mellett minden helyiséget szellőztet. A szellőztető rendszer pedig nem klíma, hanem a kimenő használt, de meleg levegővel felmelegíti a téli kinti levegőt, így kevesebb energia kell az épület fűtéséhez. Az más kérdés, hogy az ott lakokkal hogyan bánnak, arról nem tudok semmit. Ja és jó lenne, ha mondjuk egy megyei PR-es írná le ezeket és nem csak gyűjtögetnék a projekt kapcsán megjelent cikkeket.”
 • 4. Tapmancs 2011. május 20. 10:44
  „Nagy átverés ez a napenergia. 200millióba került, mire behozza az árát, lehet is felújítani kompletten, ugyanennyiért.”
 • 3. háté 2011. május 19. 21:57
  „Energetikai felújítás: akár 18 millió forintot is spórolhat a táplánypusztai mentálhigiénés otthon: pár év múlva a kutya nem törődik ezzel a kijelentéssel, mert úgy sem igaz.
  Majd jönnek, hogy az időjárás nem kedvezett a modernizációnak. - az akár nem jött be.”
 • 2. Zitus63 2011. május 19. 19:44
  „Na, megérkezett az első károgó! Mi az a 200 milla!”
 • 1. Muki81 2011. május 19. 17:51
  „Most kívülről csilli villi. Belülre meg még lékondi is van szerelve. De amúgy meg ha körül néz az ember, mind ha 60 a évet vissza léptünk volna az időbe. Van ahol 10 gondozottat össze zsúfoltak egy szobába, a mellékhelyiségek a minimális higiéniai előírásoknak sem felelnek meg. Borzalmas!!!
  De lényeg az, hogy napelemük, meg klímájuk már van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétszedés 55 helyen a megyében

Nagyszabású önkéntes hulladékgyűjtési akciót szervez "TEszedd 2011 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért" elnevezéssel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Tovább olvasom