Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Ajánlatos áttekinteni a munkaszerződéseket

"Olyan sok változást hoz a július 1-jétől hatályba lépő új munkatörvénykönyv, hogy a munkaszerződések többsége módosításra szorul -hívta fel a figyelmet Potyondi Antal, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) megyei képviselet-vezetője.
"Olyan sok változást hoz a július 1-jétől hatályba lépő új munkatörvénykönyv, hogy a munkaszerződések többsége módosításra szorul.

Várhatóan a munkaadók át is fogalmazzák azokat, de a munkavállalóknak is érdemes a sajátjukat átnézniük, lehet, hogy amit most tartalmaz, júliustól már érvényét veszti" – hívta fel a figyelmet Potyondi Antal, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) megyei képviselet-vezetője.

Hétfőn sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az új jogszabály szerint a munkaszerződésbe már nem lesz kötelező beleírni a munkavégzés helyét. Így könnyebbé válnak szerinte az áthelyezések.

Az érdekvédő azt is elmondta, hogy a kereskedelmi alkalmazottak nagy része nem kap majd műszakpótlékot. Ugyanis júliustól megszűnik a délutános és az éjszakai pótlék közti különbség, a műszakpótlék mértéke egységesen 30 százalék lesz, de csak 18 órától 6 óráig jár. Így akik 14 és 18 óra között dolgoznak üzletekben például eladóként, elvesztik a jelenleg 15 százalékos pótlékot. Ha az eddig ilyen címen járó összeget nem építik be alapbérükbe, a keresetük csökken.

Az MSZOSZ az új jogszabályokat ismertető képzéseket szervez megyénkbeli tisztségviselőinek is. Ezért jelentették meg a "Kisokos – amit az új munkatörvénykönyvről tudnod kell" című kiadványt is tízezer példányban, amit tegnap mutatott be a sajtónak Potyondi Antal. A kisokos is az MSZOSZ alapszervezeteinél érhető el.

(Az új munkajogi szabályozás értelmezésére vonatkozó kérdéseiket olvasóink a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el. A szakértői válaszokat lapunkban jelentetjük meg.)

Olvasóink írták

  • 1. knifemaster 2012. április 17. 18:34
    „Már évekkel ezelőtt is bele merték írni a szerződésbe,hogy változó munkahely....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadnak a színészekre - Kinek szól leghangosabban majd a TAPS?

Alig indult el a Kisalföld TAPS (Tehetséges Alkotók Publikum Sikere) - díj, máris fogadásokat… Tovább olvasom