Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ajándék gyermekektől gyermekeknek

Több mint kétszáz sérült, fogyatékossággal élő gyermek tapsolt lelkesen Győrött a Diótörő főpróbáján. A produkciót ünnepi ajándéknak szánták a tánc- és képzőművészeti iskola felkészítő művészei és balettos növendékei.
Hetedik éve gazdagítják a karácsonyi készülődés hangulatát a győri táncművészeti iskola balettosai. Az idei első bemutatkozás mégis az eddigi hagyománytól eltérően alakult, hiszen a szerdai főpróbára sajátos győri gyermekintézményekből – Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, Radó Tibor Általános Iskola, a Bárczi-iskola diákotthona, a máltais mozgássérült fiatalok csoportja – hívtak vendégeket.

– Férjem, Tárnoki Tamás ötlete volt ez az alkalom – mesélte az előzményekről Bombicz Barbara balettművész, aki a Diótörő koreográfiáját megálmodta, növendékeit felkészítette. – Először csak néhány sérült gyermekre gondoltunk, de miután elképzelésünket megemlítettük Árnics Katalin pszichopedagógusnak, ő lelkesen felajánlotta, hogy akár kétszáz nézőt is össze tudunk „verbuválni" a megyei művelődési központ színháztermébe.

Az elmúlt években ezek az előadások azt szolgálták, hogy színpadi lehetőséget teremtsünk a gyerekeknek, ahol meg kell nyitni a szívüket, le kell küzdeni a félelmet, izgalmat, ha kigyúlnak a fények.

A mostani közönség más volt. Érzelmes élmény azoknak, akik a nézőtéren ültek, de azoknak is, akik szerepeltek. Ajándékot adtunk és kaptunk, ami még hitelesebbé tette a játékunkat és erősít bennünket a további két előadáson is.

Árnics Katalin elmondta, hogy a közönség soraiban ülő gyerekeket „az első pillanattól elvarázsolta a színház, a mese. Teljesen együtt éltek a darabbal, hihetetlen pontosan reagáltak, tapsoltak, nevettek, izgultak".
– Néha lehetett hallani egy-egy hangosabb sóhajtást, mikor egy szép kellék megjelent, vagy azt, hogy „hó", mikor megtörtént a varázslat és hó hullott az égből.

A végén vastapssal köszönték meg az előadást, harsány „vissza-vissza" kiabálással ünnepelték a táncosokat. Dacára a súlyos sérülésnek, megdöbbentő volt látni, hogy érzik, tudják másságukat. Mindenekfelett szeretetre és védelemre van szükségük, mert nem kaptak meg valamit, de megkapták azt a kegyelmet, hogy nagyon sokat tudnak adni őszintén és tisztán önmagukból.


A Diótörő című táncdarabot ma és szombaton délután négy és este hat órakor kezdődő előadásokon mutatják be a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok száz új adófizető lesz

A mai győri közgyűlés módosítja a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet, amelynek következtében… Tovább olvasom