Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Ahol mindenkit Gubiczának hívtak

Százhatvanegy rokonát látta vendégül egy ismerkedési hétvégén Bakonyszentlászlón a veszprémi Gubicza Ilona.
Azt nem tudja Gubicza Ilona, hogy vezetékneve mit jelent, és honnan eredeztethető, de annyit tud, hogy 661 rokona él a világ különböző pontjain ezen a néven, s kétéves kutatás után valamennyit meghívta Bakonyszentlászlóra. Csak 161-en jelentkeztek fel visszaküldött adatlapjukkal a fizetős rendezvényre, de így is mondhatjuk, hogy egy Arak méretű község lélekszámával vetekedett szombaton a Gubicza rokonság. Meghívottként kicsit tartottak is munkatársaink a belépéstől: mi lesz, ha minden jelenlévő kötelességének érzi majd, hogy bemutatkozzon? De erre nem került sor: a családok képviselői ismerkedtek, adatokat egyeztettek, adomáztak és lelkesen nézték a kivetítőn a sok száz, digitalizált, olykor száz-százhúsz éves fényképet.

Feltérképezett múlt

A nyugdíjas közgazdász, Gubicza Ilona két évet töltött azzal, hogy családja múltját és ág-bogát feltérképezze. Kilenc generáció nyomáig ásott le a levéltárak mélyén, vagyis az 1700-as évekig. Ám akiknek az adatait a teljesség igényével gyűjtötte és rendszerezte, azok mindössze két felmenőjének, az 1800-as évek közepén született, Olaszfaluról, Bakonyszentlászlóról költözött Gubicza Antalnak és Istvánnak a leszármazottai. „Csak" ők vannak 661-en. Az asszony százhuszonhat oldalt készített, s eközben mást nem is tett, mint utazott és adatokat gyűjtött.

Érdekes esetek

– Voltak érdekes dolgok, amiket mindenki átél, ha belemélyed a családfakutatásba. Például amikor a füredi esperest, Gubicza Antalt kerestem, megtévesztő volt, hogy teljesen azonos nevű unokatestvére szintén 1899 októberében született, csupán egy nappal később, sőt, ugyanabba az osztályba járt a piaristákhoz, és még az apjukat is ugyanúgy hívták. P is híres egyébként volt felmenőink között: Gubicza Ferenc, aki hetvenben született, és két ciklusban is országgyűlési képviselő volt a kilencszázhúszas-harmincas években – meséli a leszármazott. Gubicza Ilonát természetesen megkérdeztük arról, meg tudja-e különböztetni a sok száz Gubicza akkurátusan rendszerezett adatait.
– Természetesen, mivel két évig szinte nem foglalkoztam semmi mással. Már a fényképen álló kislány szoknyájának a csipkéje is elég, hogy nevet, születési évet társítsak a látványhoz – vallja szenvedélyéről a családfakutató.

Itt ismerkedtek meg

A családtagok nagy része azért természetesen itt ismerkedett össze. A fényképek a beszélgetés alatt is folyamatosan egymást követték, s a legidősebb vendég, a kilencvenéves Baloghné Gubicza Erzsébet még el is sírta magát, amikor esküvői fotóját meglátta, mivel nem tudta, hogy fia elküldte azt a veszprémi rokonnak. A nagycsaládok képviselői szombaton kimentek a bakonyszentlászlói temetőbe is, hogy virágot helyezzenek közös felmenőik sírjára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóruhát adott Kovacsics Imre

A győri tűzoltóság helyzetéről tájékoztatta Kovacsics Imre polgármesterjelöltet a parancsnok,… Tovább olvasom