Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ahol a tolószék nem jut át

Győrött körülbelül ezerötszáz mozgáskorlátozott él, de közülük csak viszonylag kevéssel találkozhatunk az utcán. Nem is csoda, hiszen kerekes székkel még mindig alig járható a város.
Bár az elmúlt években számos jogszabály született az esélyegyenlőség érdekében, a mozgásukban korlátozott emberek számára a város még mindig tele van áthatolhatatlan akadállyal. Az életünk során fontos szerepet játszó épületek közül számos akad, ahol nincs lift, ahol túl szűk a folyosó, magasan van a ruhafogas, a pult, a villanykapcsoló, vagy csak egyszerűen nincs elég tér az ajtó kinyitásához.

Felmérték az épületeket

A győri állapotokról Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke tájékoztatott, elsősorban arra a felmérésre hivatkozva, amelyet két győri egyetemista – Reisinger Adrienn és Győr Zoltán Péter – készített 2002-ben. Az ebben szereplő adatok sajnos még ma is megállják a helyüket.

Az azóta már végzett hallgatók huszonkilenc középületet neveztek meg, amelyekben a kerekes székes közlekedést megoldották. Ezek között tarthatjuk számon például a megyeházát, a Richter Termet, a megyei munkaügyi központot, két nagyáruházat, a Bajcsy-Zsilinszky úti 1-es postát, a Széchenyi-egyetemet vagy a Szent Imre úti rendelőintézetet. Ugyanakkor elgondolkodtató tanulsága a leírtaknak, hogy mindössze két oktatási intézmény – az Apor Vilmos katolikus iskola és a Fekete István Általános Iskola – járható kerekes székkel (a felmérés óta az Ortutay-iskolában is történtek lépések).

Építészeti szempontok

Mint megtudtuk: tíz fontos középület van Győrben, amelybe a mozgáskorlátozottak nem tudnak segítség nélkül bejutni. Az egyik a nemrég felújított megyei bíróság, amelyet építészeti szempontokra hivatkozva nem tettek járhatóvá a tolószékek számára. A városházával ugyanez a helyzet. Nem jut be a mozgássérült a Révai utcai 2-es postára, a Lloyd művelődési házba, az egyik Baross Gábor úti áruházba, valamint a Jedlik Ányos úti, a Baross úti, az Aradi vértanúk útjai és a Rónay Jácint úti gyógyszertárba.

Egy székből „választhat"

A nemzeti színház is ezen a listán szerepel: egy néhány lépcsős művészbejárón kell besegíteni a mozgáskorlátozottat, aki így lifttel bejut ugyan a nézőtérre, de ott kizárólag a negyedik sor első székébe tud leülni. És e tíz épület mellett felsorolhatnánk belvárosi üzletek, boltok tucatjait, s az említett oktatási intézmények kivételével valamennyi győri iskolát, ahol a tanárok, osztálytársak segítenek a sérült diáknak. Szabó János szerint a Petz Aladár-kórház sem nevezhető az esélyegyenlőség bástyájának, a hetvenes években tervezett WC-ajtókon szintén csak segítséggel jut be a mozgáskorlátozott beteg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb útfelújítás torlódással

A nyári torlódásokat idéző állapotok alakulhatnak ki a győri Szent István úton hétfőn kezdődött… Tovább olvasom