Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ahol a tanév még nem kezdődik el

Győrújbarát - Jó hír a tanulóknak: a huszonegyedik század iskolája nem kedden, csak két hét múlva kezdődik. Rossz hír: csak az idén és csak egy Győr melletti községben.

A község önkormányzata az óvodaépület és az általános iskola korszerűsítésére, új épületszárny létesítésére 305 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjában ˝a XXI. század oktatási környezetének kialakítására˝. A saját résszel együtt 330 millió forintos beruházásra a támogatási szerződést július 6-án írták alá, és bár az előkészületeket már hetekkel korábban megkezdték, pesszimistább vélemények szerint már ekkor számítani lehetett rá, hogy a kivitelezők nem tudják határidőre befejezni a nagyszabású munkát.

Gottlieb László, a II. Rákóczi Ferenc ÁMK igazgatója: ˝A szeptember 1-14.közötti 9 tanítási napot be tudjuk majd pótolni.˝Fotó:Bertleff
Gottlieb László, a II. Rákóczi Ferenc ÁMK igazgatója: ˝A szeptember 1-14.közötti 9 tanítási napot be tudjuk majd pótolni.˝ Fotó:Bertleff

– Mint minden felújításnál, menet közben derültek ki olyan részletek, amelyekkel a tervekben nem lehetett számolni – érzékeltette a helyzetet Juhászné Árpási Irma polgármester. – Az iskola első szárnyának aljzatát például nyolcvan centiméter mélyen ki kellett cserélni és újra kellett szigetelni. Mivel pályázaton nyert pénz felhasználásáról van szó, mindent újra kell dokumentálni és hivatalosan engedélyeztetni: ez önmagában is időigényes feladat. A talajcsere után a mennyezetről derült ki, hogy a megújítására tervezett technológiának nem felel meg az eredeti vakolás és ez ismét csak hátráltatta a folyamatot. Az óvoda tetőszerkezete sem felelt meg az előírt statikai követelményeknek. Még szerencse, hogy a pályázat lehetőséget ad a kivitelezés során szükséges műszaki változtatások elszámolására. Úgy gondoljuk azonban, hogy ezt a kis kellemetlenséget érdemes vállalnunk, hiszen Győrújbarát önkormányzata önerőből egy ilyen nagyberuházást nem tudna megvalósítani.

Gottlieb László, a II. Rákóczi Ferenc ÁMK igazgatója elmondta, az oktatási törvény engedélyezi számára a rendkívüli szünet elrendelését. A szeptember 1–14. közötti 9 tanítási napot még tudják pótolni. A szülők közül húsznál is kevesebben jelezték, hogy kérik gyermekük napközbeni elhelyezését, de akár száz gyermeket is tudnának fogadni.

Koósné Kovács Gyöngyi két lánya közül már csak a kisebbik jár a helyi általános iskolába. Az anyuka szerint a későbbi iskolakezdés nem okozott neki különösebb fejfájást...

˝A kilenc munkanapból csak négy esik ki a tanításból.˝ - Koósné Kovács Gyöngyi
˝A kilenc munkanapból csak négy esik ki a tanításból.˝ - Koósné Kovács Gyöngyi

– A négy napra az igazgató a további ötre úgynevezett nevelés nélküli munkanapot rendelt el, amelyet egyébként minden évben ki szoktak használni.

– A negyedikesek például az erdei iskola foglalkozásain vesznek részt, ezt máskor az év végén szokták tartani – jegyezte meg érdeklődésünkre egy másik anyuka, Solymosné Kővári Erika.

László Attiláék négy gyermeke közül már csak a legkisebb tanul a faluban. Elmondta, ők is a városból költöztek ide.

˝Nincsenek aggályaink a későbbi kezdés miatt.˝- Bödecs Károlyné
˝Nincsenek aggályaink a későbbi kezdés miatt.˝- Bödecs Károlyné

Bödecs Károlyné nagymama azt hangsúlyozta, hogy ők hat éve az iskola oktatási színvonalát is figyelembe véve választották új lakóhelyüknek a községet. 

˝A nagyobbak eredményei azt mutatják, erős alapokat kaptak a helyi iskolában.˝ - László Attila
˝A nagyobbak eredményei azt mutatják, erős alapokat kaptak a helyi iskolában.˝ - László Attila


Olvasóink írták

  • 2. elemér 2009. szeptember 04. 12:20
    „"a huszonegyedik század iskolája" Ez valami magyarázatot kiván. Szerintem a gyerek otthol tanul a net-n és nincs szükség az iskolára.;))”
  • 1. fmoni20 2009. augusztus 31. 16:45
    „"A négy napra az igazgató a további ötre úgynevezett nevelés nélküli munkanapot rendelt el, amelyet egyébként minden évben ki szoktak használni."

    Ismét egy értelmes mondat. :s”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelenetek Győr életéből

A Xántus János Múzeum 150 éves. A másfél évszázados jubileum alkalmából nemrégiben nyitottak meg egy időszaki kiállítást ˝Város és lakói – Jelenetek Győr életéből˝ címmel. A különleges tárlat mintegy 300 évet ölel fel. Tovább olvasom