Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Agyvérzést kapott a diáklány

A tizenhét éves Andorka Vivienn egy januári reggelen minden előzmény nélkül kapott agyvérzést. Sokáig küzdöttek az életéért, jelenleg is kórházban kezelik.

Felépülését az olvasóink adományaiból táplálkozó, a rászorulókat segítő alapítványunk is támogatja. Ezenkívül jótékonysági bulit szerveznek Viviért.

Andorka Vivienn betegsége előtt olyan életet élt, mint minden tizenéves. A nagynéni, Andorka Csilla családjával – és Vivivel (a képen bal oldalon) a tavalyi közös balatoni nyaraláson.
Andorka Vivienn betegsége előtt olyan életet élt, mint minden tizenéves. A nagynéni, Andorka Csilla családjával – és Vivivel (a képen bal oldalon) a tavalyi közös balatoni nyaraláson.

Miért? Nem lehet elégszer feltenni a kérdést, hogy egyszer is megnyugtató választ kapjon az a szülő, akinek egészséges gyermeke egy reggelen arra ébred, hogy rettentően fáj a feje és zsibbad a bal lába. Néhány órával később pedig kimondatik a félelmetes diagnózis: agyvérzés.

A tizenhét éves Andorka Vivienn éppúgy élt addig a napig, mint minden tizenéves. A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolába járt, hétköznap tanult, hétvégén néha szórakozni járt, szerelmes volt.

Attól a pillanattól kezdve azonban megváltozott Vivienn élete, a drámai hetek néhány epizódját villantjuk most fel.

Vivit a győri kórházba vitték be először, ott állapították meg az agyvérzés tényét, s azt, hogy veleszületett rendellenesség okozza az életveszélyes állapotot. A szükséges speciális ellátást Budapesten kaphatja meg: ott dolgozik azon két magyar idegsebész egyike – az ő esetében dr. Szikora István –, akinek szakterülete Vivi betegségének gyógyítása. 

A lány az első héten még viszonylag jó állapotban volt Győrben, tudott beszélni, enni-inni is, ezt követően azonban rohamosan romlani kezdett az állapota.

Budapesten a műtét közben megállapították, hogy valószínűleg agyérgörcsöt is kapott, az agyban pedig olyan szintű már a nyomás, hogy el kell távolítani a koponya egy részét. Két hétig altatták, lélegeztették a lányt, akinek több epilepsziás rohama is volt. Három hétig kétséges volt az életben maradása.

Állapota azóta javult, de még mindig magatehetetlen. A koponyadarabot lassan talán vissza lehet operálni, Vivi már kommunikál, de mozgatni még csak a jobb karját tudja.

"Érdekes – mondja a nagynénje, Andorka Csilla –, ahogy az emlékei előjönnek. Az angol szavakat például, amelyeket még az előérettségihez megtanult, már tudja használni." Osztálytársai közül azonban az általános, s nem a középiskolaiak neve ugrik be. A szemén látják, hogy érti, mi történik vele, mégsem kérdez.

A rehabilitáció is hamarosan elkezdődik, a győri család azonban, amely tisztességben nevelte eddig is két gyermekét, ezek alatt a hónapok alatt felélte tartalékait.

Nem ők kértek segítséget, hanem egy felhívás jutott el szerkesztőségünkhöz: Győrben, a 232 Music Clubban, az április 13-i buli belépőinek árát Vivienn gyógyulására ajánlják fel. A "beugró" ára 500 forint – pontosan azért, hogy minél többen meg tudják venni; leginkább azon fiatalok közül, akik ismerik is a lányt.

Preiner Edit, a jótékonysági akció szervezője elmondta, húszéves barátság fűzi Vivi anyukájához és nagynénjéhez, így addig segít, amíg szükséges. Pontosan tudja, mekkora küzdelmet folytat a család Viviért, s azért, hogy előteremtse a pénzt, ami ilyenkor drámai gyorsasággal elfogy.     
 
A Lapcom Média Alapítvány mint a "Jóakarat hídja", a rászoruló családoknak próbál segíteni. Viviékkel valószínűleg soha nem találkoztunk volna, ha nincs ez a betegség. A napi utazások  – az édesanya minden reggel vonatra száll, s elmegy a fővárosi kórházba, majd onnan haza – havonta 80 ezer forintba kerülnek.

Ennyi plusztartaléka hosszú távon nincs  a győri családnak. Az alapítvány 150 ezer forinttal, kvázi két hónap utazással tud segíteni, de nagyon jól fog jönni a jótékonysági buli bevétele is.

Preiner Edit szervező bizakodó a visszajelzéseket látva: "Az ismert közösségi oldalon nagyon jó látni, hogy azok is jelentkeznek, érdeklődnek, akik nyilvánvalóan nem ismerték Vivit.

Fiatalok, középkorúak, sőt, hatvanévesek is kerestek már, nekik őszintén tudom mondani, hogy a felajánlásuk nagyon-nagyon jó helyre kerül. Vivi – ha rajtunk múlik –  egyszer még velünk fog táncolni."

Kisalföld alapítványa. A Lapcom Média Alapítvány megköszöni az eddigi adományokat. Felajánlásaikat továbbra is tisztelettel fogadjuk az alapítvány számlaszámán: 12096705-01312657-00100008.

A pénzfeladáshoz szükséges sárga csekk a Kisalföld ügyfélszolgálati irodáiban beszerezhető (Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár). Önökkel együtt erősre építettük a Jóakarat hídját. Erre mostani történetünk is jó példa. Sokan járhatnak rajta. Köszönjük. Olvasóink írták

 • 4. fabbro 2012. április 19. 14:11
  „nincs róla valami új fejlemény?”
 • 3. bogote 2012. április 04. 18:48
  „döbbenetes! remélem sikerül tuljutnia rajt. sárga csekket szeretnék kérni a szerkesztőségtől h egy csekély összeggel támogatni tudjam.”
 • 2. kukori 2012. április 04. 12:36
  „Szívből kívánom,hogy meggyógyuljon,és élhesse tovább a tizenévesek bulis és nyüzsgő életét!!!!
  A szülőknek sok erőt és kitartást kívánok!!!!!!!!”
 • 1. @Gabben 2012. április 04. 09:49
  „szegényke, remélem meggyógyul, felépül !!a családnak és neki kitartás :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden kész a Jedlik híd körül

Hivatalosan is lezárult Győrben a 2009 végén kezdődött 5,6 milliárdos hídprojekt. Tovább olvasom