Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Aggódó és dühös Quaestor-ügyfelek

Dühösek, elkeseredettek olvasóink, akik a Quaestornál helyezték el megtakarításaikat. A pénzük miatt aggódók kérésére szakértővel gyűjtöttük össze a tudnivalókat, de egyelőre jobbára csak annyit tehetnek, hogy várnak az MNB vizsgálatának eredményére.
– A Quaestor Értékpapír Zrt.-hez felügyeleti biztost rendeltek ki, ő átvette a vezetést. Az a dolga, hogy a jogszerű működés helyreállításának lehetőségét keresse. Ha nem sikerül, visszavonják a zrt. engedélyét, felszámolás alá kerül – kezdte Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivője és hozzátette: országosan több ezer kisbefektető érintett a Quaestor-ügyben. Régiónkból többen is szerkesztőségünket keresték meg panaszaikkal, kérdéseikkel.

Milyen a befektetés?

A kártalanításban reménykedők szempontjából sokat számít, milyen jellegű a befektetésük. Ha olyan értékpapírjuk van a Quaestornál, amit másik részvénytársaság bocsátott ki, például Richter-, Mol-részvény, akkor nyugodtabbak lehetnek, hiszen ezekkel a cégekkel semmi baj. Persze így is kár érheti a részvényest, hiszen nem tudni, meddig nem fér hozzá befektetéséhez, esetleg nem értékesítheti akkor, amikor a legjobb lenne.Jelenleg szünetel ugyanis az ügyfél rendelkezési joga. Abban bízhat, hogy megkapja majd részvényeit, vagy – felszámolás esetén – a Befektető-védelmi Alap (Beva) ad neki kártérítést. A quaestoros kötvények viszont valószínűleg nem tartoznak a Beva hatálya alá. Persze az sem mindegy, mi van az egyes ügyfelek szerződésében. Az eddigi vizsgálat során felmerült a fiktív kötvényértékesítés gyanúja, tehát sokan lehetnek olyanok, akik befizetéseikért cserébe nem is kaptak kötvényt, noha ezt ígérték nekik. Jelenleg nem lehet pontosan tudni, kik rendelkeznek valós, kik fiktív kötvényekkel. Akiknek valós kötvényük van, azoknak jogi nyelven „soha el nem évülő követelésük" lehet a céggel szemben. Fiktív kötvények esetén is van jogalap a befizetett összeg visszakövetelésére. A legfontosabb annak tisztázása, kinek mi van az ügyfélszámláján. A vizsgálat folyik, eredményétől függően akár peres úton vissza lehet majd követelni a befizetett összegeket.

Mit tehet az ügyfél?

– A Quaestornál megpróbálhatnak igazolást kérni befektetésükről az ügyfelek, de ha megvannak erről a saját papírjaik, ennek nincs jelentősége. Érdemes viszont csatlakozniuk az érintettek interneten és más módon szerveződő csoportosulásaihoz, az információszerzés miatt és azért, mert a közös érdekérvényesítés esetleg pertársaság által hatásosabb lehet. Ügyvédet akkor érdemes felkeresni, ha már megvan az eredménye az MNB vizsgálatának – mondta el Morvai Gábor. Tudomása szerint a nemzeti bank intenzív vizsgálatot végez a Quaestornál, mielőbb szeretne tisztán látni a téren, mi van a számlákon, van-e és mekkora a feltételezett fiktív kötvénykibocsátás. Ezt kell megvárni, de nem tudni, meddig fog tartani. Az eredményt közzéteszik az MNB honlapján (www.mnb. hu).

Ki lehet felelős?

Ha a vizsgálat során felmerül büntetőjogi felelősség, azt az MNB jelzi a rendőrségnek. A károsultak akár már most tehetnek feljelentést a nyomozó hatóságnál vélelmezett jogsértés miatt, de azt tudniuk kell, hogy ez csak a feltételezett bűnösök megkeresését, megbüntetését szolgálhatja. Nincs közvetlen kihatása arra, visszakapják-e pénzüket.
Szakértőnk hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatban gyakran emlegetik a Quaestor Financial Hrurira Kft.-t, de a Quaestor-kötvényeket a Quaestor Értékpapír Zrt.-n keresztül értékesítették, tehát ez a cég felelős az ügyfelekkel szemben. A kisbefektetőknek a zrt.-vel mint jogi személlyel szemben lehet követelésük, de bizonyos esetekben a tulajdonosai is felelhetnek saját vagyonukkal. Azt is a jelenleg folyó vizsgálat derítheti ki, most ilyen esetről van-e szó.

Szemléltető példa

Szakértőnk szerint a Quaestor-kötvényekkel kapcsolatos feltételezett jogsértést leegyszerűsítve úgy képzelhetjük el, mintha egy cég raktárában lenne ezer hűtő. Meghirdeti azok értékesítését és elad az interneten kétezret belőle, be is szedi a pénzt. Viszont nem tudni, ki vett olyan hűtőt, ami tényleg ott van a raktárban, ki olyat, ami nem létezik, fiktív. S a felügyeleti szerv erről annyit tudhatott, hogy ezer hűtő eladását engedélyezte. A Quaestor vizsgálatánál ebből a szempontból a kötvények sorozatszáma segíthet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vizsgálják, honnan jöttek a gránátok

Legtöbbször megelőzhető a baj, ha a robbanószerkezetnek látszó fémdarabot nem mozgatják, nem nyúlnak… Tovább olvasom