Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Aggodalom a klímaváltozás miatt

Európai Unió - A klímaváltozás, a vizek és a levegő szennyezése aggasztja a legtöbb embert az unióban és Magyarországon a környezetvédelmi problémák közül. A polgárok 9 százaléka egyetlen szalmaszálat sem tesz keresztbe a helyzet javulásáért.

Az uniós polgárok egyötödének a városok szennyezettsége jut eszébe, ha a környezetére gondol, a kellemes, zöld táj csupán minden hetediknek ötlik fel – mindez az Eurobarometer-sorozatban legutóbb megjelent reprezentatív közvélemény-kutatásból derül ki. A nemrégiben közzétett felmérést a TNS Group végezte tavaly november-decemberben, amelynek során csaknem 27 ezer embert kérdeztek meg a 27 tagállamban. Magyarországon valamivel derűlátóbb gondolkodásúnak bizonyultak az emberek, miután itt a sort a szép táj vezeti (25 százalék említette ezt), amit a természetvédelem követ (21). A megkérdezettek több mint felét a környezeti problémák közül mind nálunk, mind a közösségben az éghajlat változása aggasztja.

Valamivel kevesebben mondták aggasztónak a vizek és a levegő szennyezését, valamint az emberi tevékenység okozta (például ipari) katasztrófákat. A lista végén a közlekedés hatásai, a fogyasztási szokások és a szagszennyezés szerepelnek. A legnagyobb, 10–11 százalékos különbség a magyarok és az unió átlaga között az egészségtelen levegőtől és mezőgazdasági szennyezéstől való félelem terén van: mi ezektől jobban tartunk.

A környezetvédelem a magyarok 71, az uniós polgárok 64 százalékának
nagyon fontos. Nálunk a megkérdezettek 40 százaléka, az EU egészében
7 százalék állította, hogy a környezetvédelmi problémáknak közvetlen hatása van a saját mindennapi életére.

A közvélemény-kutató arra is rákérdezett, hogy a megelőző egy hónapban ki milyen tevékenységekkel igyekezett óvni környezetét. Minden tíz uniós polgárból hat, minden magyarból öt gyűjtött szelektíven hulladékot. Az energiafogyasztás csökkentését 47, illetve 41 százalék, a vízfogyasztásét 37, illetve 29 százalék kísérelte meg. Honfitársaink négytizede környezetbarát utazási módot (például tömegközlekedést) választott, az EU-s arány csupán 28 százalék. A közösségben élők egyhatoda, a magyarok egykilencede kevesebbszer vette elő az autóját, minden tizenegyedik ember azonban semmilyen tevékenységet sem tudott felsorolni.


A szelektív gyűjtés a legnépszerűbb

A magyarok mindössze 2, az uniós polgárok 3 százaléka lenne hajlandó több adót fizetni azért, hogy a pluszpénzzel segítse a környezetvédelmet. Az ebből a szempontból listavezető Dániában az arány 10 százalék – ez is az Eurobarometer-felmérésből olvasható ki. A legnépszerűbb tevékenység az unió egészében és Magyarországon is a szelektív hulladékgyűjtés (55, illetve 60 százalék), amit az EU-ban a háztartások energiafogyasztása (47 százalék), nálunk a tömegközlekedés autó helyetti használata követ. Nagyobb kiadásoknál (például házépítésnél, a fűtési rendszer kialakításánál, autóvásárlásnál, utazásnál) csak minden hatodik ember hajlandó környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltó szakvéleménye kell a panelpályázathoz

Győr-Moson-Sopron - Az illetékes önkormányzati tűzoltóság véleményét is ki kell kérni ezentúl, ha… Tovább olvasom