Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Aggályos kérdőív az igazgatóválasztásról

Egy névtelenséget kérő pedagógus juttatta el a szerkesztőségbe azt a kérdőívet, melyet a győri Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatói pályázatán induló egyik pedagógus osztott ki kollégáinak.

Az önkormányzat illetékes osztályvezetője szerint a felmérés befolyásolásra alkalmas fegyver lehet a jelölt kezében.

Az ominózus kérdőív, amelyet a jelölt megválasztása esetén kér vissza kollégáitól, a kitöltő pedagógus szakképesítése, eddigi munkakörei mellett többek között azt is firtatja, kit tartana alkalmasnak az egyes posztok – mint az igazgatóhelyettesi, a munkaközösségi vezetői, óvodavezetői munkakör, illetve szakszervezeti tisztség – betöltésére. A kérdőív a pályázati véleményező bizottságon keresztül eljutott a polgármesteri hivatalhoz is, ahol meglehetősen aggályosnak találták az információgyűjtés ezen módját.

Akár fegyver lehet?

– Ez a nyilatkozat fegyver lehet az iskolavezető kezében, amennyiben rá esik majd a választás; évekig elég csak megmutatni a leendő vezetőknek, hogy ez és ez a kolléga nem téged javasolt egy bizonyos funkcióra. A pedagógusok attól tartanak, hogy akkor is baj lehet, ha valaki nem adja le a kérdőívet, hiszen ez szinte nyílt ellenállásként is felfogható az esetleges leendő vezető ellen – magyarázza Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője, aki szerint a kérdőív otrombán behatolt a pályázati eljárás tisztaságába.
Az osztályvezető hozzátette: ha a pályázó elfogad akár csak egyetlen kitöltött kérdőívet is, eljárást kezdeményeznek ellene jogosulatlan adatkezelés miatt. Papp András elmondta: nem feltételezi, hogy a későbbi visszaélés lehetősége megfordult a pályázó fejében, ilyen jellegű ajánlásokat, véleményeket azonban nem szabad névvel, írásos formában „tárolni".

Mindössze a saját és kollégái dolgát akarta megkönnyíteni, állítja az adatokat bekérő tanárnő.
Mivel az új intézményvezetőket augusztus elsején nevezik ki – még a nyári szünet előtt fel akart készülni arra, hogy esetleges kinevezése esetén a lehető legjobb gárdát állítsa össze. „A kérdőíven szerepel, hogy az adatokat bizalmasan kezelem, harmadik személynek nem adom ki, és kizárólag az igazságos feladatmegosztás érdekében használom fel" – mondta tanárnő.

A Gárdonyiban történt eset egyébként nem érinti az intézményvezetők kinevezéséről szóló önkormányzati döntést, amelyet a júliusi közgyűlés hozhat meg, mert az iskolai véleményezési eljárás már lezárult, mire az ügy kipattant. Négy óvoda és nyolc iskola élére keres új vezetőt augusztustól a város, korántsem biztos azonban, hogy a döntés végleges lesz.

Zajlik az átvilágítás

Jelenleg is zajlik ugyanis a város teljes közoktatási rendszerének átvilágítása, amelynek lezárultával komoly intézményi átszervezések várhatók, így elképzelhető, hogy egyes vezetői pályázatokat eredménytelennek minősít a közgyűlés. Amennyiben a szerkezeti átalakítás összevonással, új, egységes intézmény létrehozásával jár, annak vezetésével egy évre megbíznak valakit, majd újra kiírják a pályázatot, immár az új intézményi struktúra ismeretében. Az oktatási és kulturális osztály vezetője szerint olyan átszervezés, mely a jelenlegi intézmények szakmai önállóságát sértené, nem lesz, az viszont reális feltételezés, hogy a közeli jövőben városrészenként egy-egy meghatározó közoktatási intézmény fog felelni a városrész önkormányzati oktatási intézményeinek színvonalas működéséért.

Pomaranski Luca

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maratonizó gyengénlátók

A tavalyi Bécs–Budapest táv végigtekerése után újabb maratoni teljesítményre vállalkoztak a… Tovább olvasom