Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Afrika nem engedi, folyton visszahívja a 29 éves, gönyűi Jancsó Mártont

Tavaly fél évet töltött Zambiában, nemrég tért vissza Kongóból Jancsó Márton, aki az Afrikáért Alapítvány önkénteseként most egy árvaházban tevékenykedett.

Mikor tavaly lapunknak beszámolt zambiai kalandjairól, önkéntes munkájáról Jancsó Márton, a beszélgetés végén határozottan kijelentette: mielőbb szeretne visszatérni a "fekete kontinensre".

Erre nem kellett sokat várnia a 29 éves gönyűi fiatalembernek, aki öt hónap kinn tartózkodás után nemrégiben tért haza Kongóból, ahová a magyar Afrikáért Alapítvány jóvoltából jutott el, egy unió által támogatott program önkénteseként.

A magyar önkéntesek árvaházi gyerekek és a Kinshasában élő művészek egy csoportjának alkotásaiból jótékonysági kiállítást rendeztek. A fotó közepén kockás ingben Jancsó Márton.
A magyar önkéntesek árvaházi gyerekek és a Kinshasában élő művészek egy csoportjának alkotásaiból jótékonysági kiállítást rendeztek. A fotó közepén kockás ingben Jancsó Márton.


– Öt társammal dolgoztunk a távoli, gyakori harcoktól, pucscsoktól szenvedő, hazánknál harmincszor nagyobb ország fővárosában, Kinshasában.

Számos környezettudatos projektet, oktatást sikerült megvalósítanunk az alapítvány által fenntartott iskolában és árvaházban. Többek között egy moringa-faiskolát telepítettünk, aminek leveleiben számos betegség gyógyítására alkalmas hatóanyag rejlik. Emellett, hogy az árvaháznak bevétele legyen, egy baromfiudvart is építettünk, ahonnan a tojást rendszeresen értékesítik – mesélte Jancsó Márton.

– Ezenkívül különleges „dobásként" egy képzőművészeti kiállítást hoztunk létre, amelyet részben a környékben élő vagy letelepedett művészek, illetve irányításukkal a gyerekek újrahasznosítható anyagokból készült alkotásaiból állítottunk össze. Az értékesített művekből származó bevétel is az árvaházat gyarapította.

Jancsó Márton a magyar önkéntesekkel moringacsemetéket ajándékozott a helybelieknek a leendő faiskola alapításához.
Jancsó Márton a magyar önkéntesekkel moringacsemetéket ajándékozott a helybelieknek a leendő faiskola alapításához.


A kezdeti bizonytalanság és aggodalmak után a gyerekek szeretetéből, a projekt sikeréből rendíthetetlen erőt merített mindennapjaihoz Márton.
– Az a világ, ami földi paradicsom és kegyetlen pokol egyszerre, nagyon megfogja az embert. Még akkor is, ha tudtam, hogy a második világháborúnál is nagyobb népirtás zajlik ott már két évtizede. Megjegyzem, ottlétünk alatt átéltünk mi is egy puccskísérletet, ami azért volt izgalmas és kicsit félelmetes, mert az árvaház és a lakhelyünk közelében lévő katonai bázist is lőtték.

A hogyan tovább a fiatalember számára továbbra sem kérdés: „Vissza Afrikába!" Mégpedig augusztusban, amikor Gabon a cél, ahol a Kongóban bevált művészeti projektet szeretné a helyi viszonyokra „fordítva" megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Törvényszék: szigorúbb büntetés a családi házak kifosztóinak

A Győri Törvényszék súlyosbította a harminc győri, és város környéki ház kifosztóira első fokon… Tovább olvasom