Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Afgán család Győrságon: örömmel lépkednek előre második életükben - videó

Alig két hónapja második otthonra lelt egy afgán család Győrságon. Az anya és az apa szakmát és a nyelvet tanul, míg a kicsik végre felhőtlenül élvezhetik a gyerekéveket. Képgaléria.

Mint arról korábban beszámoltunk, február elején afgán család két kisgyerekkel kezdett új életet Győrságon.

A messzi földről érkezők az Európai Menekültügyi Alap és a magyar belügyminisztérium közös pályázatának köszönhetően másfél évig tartó társadalmi beilleszkedést elősegítő programban vesznek részt, ezt követően kell a saját lábukra állniuk.

"Amikor kisebb vita után a testületi ülésen eldöntöttük, hogy beadjuk a pályázatunkat, s szívesen fogadunk külföldi családot a településünkön, sokan kérdezték: miért nem a helyi embereken segítünk?

Az elmúlt idő bizonyította: az afgán család érkezésével csak nyert a község, miközben ahogy korábban, most is tudtunk tűzifát, krumplit osztani a rászorulóknak, vagy a nagy téli hidegekben figyeltünk az öregekre" - kezdte a kisalfold.hu-nak Ferenczi Zsolt, Győrság polgármestere.


Videó: Cseh Róbert.


"Megható pillanat volt, hogy az iskolai farsangi bálon az osztálytársak az afgán kisfiút választották a bál királyának"


"Biztos vagyok benne, hogy a győrsági gyerekek profitálnak abból, hogy új társaik más kultúrkörből érkeztek az óvodába és az iskolába, így toleránsabb, türelmesebb felnőttekké válnak.

Az afgán család gyakorolja muszlim vallását, de érdeklődőek, nyitottak a mi kultúránkra is. Húsvét előtt a győrsági iskolások hagyományosan előadják a passiójátékot a katolikus templomban, mire a tanárok kérdezték idén, hogy az afgán kisfiú velük tarthat-e?

Végül, nem csupán részt vett a közös előadásban a tízéves kisfiú, de szülei és húga is megnézték az ovisok műsorát a templomban.

Hozzáteszem ugyanakkor: mindhárom győrsági keresztény hitközség elöljárói támogatják az afgán család beilleszkedését, s mindezt keresztényi jócselekedetként élik meg.

A helyi emberek szintén kedvesen, nyílt szívvel közelítenek az afgán családhoz: egy nyolcvanéves bácsi például felajánlotta nekik a veteményese művelését, de az is megható pillanat volt, hogy az iskolai farsangi bálon az osztálytársai az afgán kisfiút választották a bál királyának" - folytatta Ferenczi Zsolt.

A győrsági polgármester hozzátette: "a pályázat révén sikerült teljesen felújítani azt az önkormányzati lakást, ahol az afgán család él, s amelyet az idő vasfoga erősen kikezdett az utóbbi években".


A felújított győrsági önkormányzati ház - fotók: Cseh Róbert.

Szépen beszélnek magyarul a gyerekek

Közben a polgármesteri hivatal közvetlen szomszédságában átkopogunk az önkormányzati lakásba, ahol a négytagú afgán család mosolyogva fogadja stábunkat.

Első blikkre feltűnik, hogy a lakásban tisztaság és rend honol, miközben a szép magyar kiejtéssel köszönő gyerekek a legnagyobb videómegosztó portálon, a YouTube-on néznek éppen meséket.

Két éve élnek hazánkban, s a magyar nyelvet annyira sikerült elsajátítaniuk, hogy az iskolában, óvodában ezzel nincs is problémájuk.

A kislány szeptemberben kezdi meg az első osztályt, míg tízéves bátyja egyelőre két évvel "maradt le" az általános iskolai tanulmányokban. A fiú kedvenc hobbija a foci.

Mikor szóba került a legnépszerűbb labdasport, a kissrác az iskolai bajnokságon szerzett bronzérmét hozza be a szobába.

"Szépen csillog az érem" - mondjuk neki, mire a következő választ kapjuk: "igen, de az elődöntőben sajnos kikaptunk".

"Nem baj, legközelebb megveritek a Messiéket is!" - zárjuk le viccelődve a beszélgetést.

Az édesapára és az anyára komoly feladat vár: olyan szakmát kell szerezniük, amivel el tudják tartani családjukat.

A két gyermek szüleinek természetesen nem csupán móka-kacagásból áll a győrsági élet: bő évük van arra, hogy olyan szakmát szerezzenek, amiből később el tudják tartani családjukat.

Mindketten magyar nyelvtanfolyamra járnak: az édesanya fodrásznak, míg az apa CNC-esztergályosnak tanul - nagy álma, hogy az Audinál tudjon elhelyezkedni - OKJ-képzésen.

"Bízom benne, hogy találnak olyan munkát, amivel képesek lesznek eltartani magukat. Nagyon jó kézügyességük van; nemrég kaptak egy rossz kanapét, melyet remekül fel sikerült újítaniuk.

Az önállóságukkal sincs gond: Győrbe minden további nélkül bebuszoznak, s egyre jobban ki is ismerik magukat a városban.

Szeretnék Magyarország nevezetés tájait is megtekinteni: eddig a szomszédos Pannonhalmán az apátságot sikerült felfedezniük" - mondta búcsúzóul Ferenczi Zsolt polgármester.Adatok, számok a bevándorlókról


2011-ben a Magyarországon három hónapot meghaladó tartózkodási joggal rendelkező külföldi állampolgárok száma mintegy 225 ezer volt.

Ebből 90 ezer volt harmadik országból érkezett bevándorló, amely magában foglalja a két legnagyobb, mintegy 16-17 ezer fős ukrán és szerb, valamint a mintegy 10 ezer fős kínai közösséget is.

A migránsok jelentős része a hazánkkal szomszédos országokból érkezik, nagy részük magyar nemzetiségű.

2011-ben mintegy 1700-an kérelmeztek nemzetközi védelmet. Ugyanebben az évben 156 fő részesült a nemzetközi védelem valamely formájában.

2011-ben 330 fő tért vissza az Európai Visszatérési Alap és a Belügyminisztérium által biztosított támogatással hazájába, és 30 fő kapott segítséget ahhoz, hogy ott vállalkozásba kezdjen.

Magyarország 2012-ben 4,2 milliárd forintot költ az Európai Menekültügyi Alap, az Európai Integrációs Alap, az Európai Visszatérési Alap és a Külső Határok Alap nyújtotta támogatások felhasználásával a Magyarországot érintő migráció kezelésére.

Az alapok biztosította forrásokat a Magyarországon tartózkodó menedékkérők és nemzetközi védelemben részesített személyek
helyzetének javítására, a nemzetközi védelemben részesített személyek és a bevándorlók társadalmi beilleszkedésének elősegítésére, a harmadik országok állampolgárainak önkéntes vagy kényszerített hazatérésének, továbbá származási országukba történő reintegrációjuk elősegítésére, valamint a Schengeni, külső határaink védelmére fordítjuk.

A források 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát a Belügyminisztérium biztosítja.

Ebből a legtöbb pénzt a külső határok védelmére fordítják, illetve a külföldiek társadalmi beilleszkedésének elősegítésére.

 


Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Jehoda 2012. május 04. 17:05
  „Ajánlom minden hazánkban élő külföldi és a sorsuk iránt érdeklődő honfitársaink figyelmébe a http://join.puzzledbypolicy.eu platformot, ahol (magyarul is) beleszólhatnak az EU és Magyarország bevándorláspolitikája alakításába.”
 • 41. fortuna54 2012. április 21. 15:11
  „16-os meteor.Csak menj vissza nyugodtan.Ha hiányzik küldhetünk pár millio muzulmán menekültet,hogy ne unatkozzál otthon.”
 • 40. Tündenéne 2012. április 20. 17:20
  „MI van, senki nem olvasta el a cikket????

  "Az Európai Menekültügyi Alap és a magyar belügyminisztérium közös pályázatának köszönhetően másfél évig tartó társadalmi beilleszkedést elősegítő programban vesznek részt."
  Ezzel hazai szegény embereket nem lehet támogatni.
  Gondolkodjatok már.”
 • 39. piskóta 2012. április 20. 16:19
  „minden héten egy csomó afgán menekültet fognak el az országban. azok menekültek és vissza toloncolják őket. teljesen helyesen. akkor ezeket miért fogatuk be? mert amerika megkért bennünket? de miért kért meg bennünket? náluk nincs hely? hogy kerültek amerikai látószögbe? csak nem teroristák? minden esetre gratulálok a pogármesternek.”
 • 38. öröksoproni 2012. április 20. 08:34
  „Őszintén kívánom, hogy be tudjanak illeszkedni! Nem őket kell szidni, van, akin nem lehet segíteni, mert nem akarja.”
 • 37. igazságmondó 2012. április 20. 05:43
  „12. gigi222 2012.04.19. 07:31

  Az én családomat miért nem "ünnepli" senki, a férjem 17 éve itt él, diplomás, és három nagyon szépen beszélő gyermekünk van.????Nem a fenti családot szeretném bántani.

  Én is majdnem 40 éve ( 1972.szeptember 22. én )magyarországra költöztem...de egy afgán család az mégis csak más! Nem ?”
 • 36. Dr.Lang 2012. április 20. 02:06
  „Tessek mondani, a magyar embernek miert nem ujitja fel a hazat az onkormanyzat?? A jotekonykodas szerintem otthon kezdodjon. Ahhoz nem kell azsiabol embereket hozni, hogy keresztenyi jo cselekedetet tegyunk.”
 • 35. szabo1936 2012. április 20. 01:37
  „Magyarorszagban az en megfigyelesem szerint majdnem minden honapban talalnak egy uj fele adot,a mai ujsagaban olvastam,hogy szepen folemelik a gepjarmu adokat is.Rengeteg magyar embernek nincsen munkaja akiknek meg van azokat igen alulfizetik.A magyar kormany leterdepel az IMF elot,ogy kaphason hitelt!A benzin arak dulplaja az amerikai araknak.Sok ezer rokant nyugdijastol elveszik a rokant nyugdijat es meg lehetne sok sok mas peldaval is joni.Bona Fide menekulteket befogadni nem egyenlo a gazdasagi okokbol emigralt emberekel oszehasonlitani.Azt,hogy a muslimok nem akarnak es nem tudnak az Europai tarsadalomban beileszkedni csak a hulyeknek titok.Na majd ha eljon az az ido amikor MO is a nok 30% tetotol talpig betakarva burkaval a fejukon es a jo-regelt helyet az Allah Akhbaral fogjak a nepet koszontani majd akor mondjatok,hogy amit irtam az igen vicces
  Ja de hat az a ti ugyetek ha ti az Afganoknak fizetek nyelvet es szakmat tanitatok nekik utana meg egy jol fizetet alast kap az Audinal az a te dolgotk,a sajat fajtatokat meg kuldjetek el az utcat soporni.De hat ez egypar hozzaszolonak "legviccesebnek hangzik"Nemetorszagban egy atlag nemet csaldban meg 2 gyerek sem szuletik a miuslim csaldban pedig 8 vagy 10 hat ha ez nem hasonlit a csotanokra akor mondja meg mar valaki,hogy mire?”
 • 34. hypoluxa 2012. április 19. 22:35
  „latom a sotet jovot :(”
 • 33. szabo1936 2012. április 19. 21:02
  „Legyen egy jo iranytu a nalatok mindig,hogy amikor a napi imatokat adjatok Allahnak nehogy tevedesbol rosz irany fele imadkozatok.”
 • 32. gonzo 2012. április 19. 18:46
  „meteor,és az a "legviccesebb",mikor egy "csótány" csótányozik....
  Szidja a betelepülőket,lecsótányozza őket,miközben ő sem a mostani lakhelyén látta meg a napvilágot.Végülis szép véleménye van a magafajtájáról....Az önkritikát még akár becsülhetjük is:)”
 • 31. meteor* 2012. április 19. 17:37
  „Milyen undorito es felhaborito, hogy egyesek a cigányok miatt minden más nemzetiségut is "csótánynak" nevez. Magyarok, hu de odavannak magukért! Két pofon kene nekik hogy felebredjenek EMBEREK között élünk nem csak ´magyarok´ között. Ha így allnak hozza a magyarok, akkor utóbbi hal´ istennek!”
 • 30. Mankapunka 2012. április 19. 17:27
  „gonzo

  Vazze,elemér..................................mik nem jutnak az eszedbe.”
 • 29. szabo1936 2012. április 19. 16:58
  „26.gonzo
  Hol szuletem Budapesten a swabhegyen a Janos korhazban!
  Es eleg jol szaporodtam is tob orszagokban legtobszor gyorsan de volt amikor nem sietem!
  Az est nem osztom csak a velemenyemet mondom ki.
  Hasta la vista amigo!”
 • 28. gonzo 2012. április 19. 16:42
  „kicsit OFF:tud valaki valamit elemér fórumtársról?Szinte hiányoznak az okosságai.Csak nem távozott el közülünk?

  A szerkesztők írhatnának az e-mail címére,megkérdezhetnék mi van vele...”
 • 27. piroskaésabarkasz 2012. április 19. 16:37
  „De szabo1936 véleményével is egyetértek.”
 • 26. gonzo 2012. április 19. 16:36
  „Szabó,te hol születtél,és most honnan osztod az észt?Szaporodtál-e az új hazádban?Gyorsan vagy lassan?”
 • 25. piroskaésabarkasz 2012. április 19. 16:33
  „Ha hasznos tagja lesz a társadalomnak,akkor,Isten Hozta!Akár csak a magyarokat 56´-ban a nyugati országokban.És ne felejtsétek el,az 56´-os menekültek között is volt pár sittes,köztörvényes,gyilkos,stb.Mert a forradalmárok nem csak a politikai foglyokat engedték ki!A "legnagyobb"szabadságharcosok is közülük kerültek ki.”
 • 24. szabo1936 2012. április 19. 16:07
  „Ugy latszik a hozzaszolokbol,csak a "reavfalusiszunyognak" van egy ertelemes hozzaszolasa! Uraim es holgyeim tesek mar tanulmanyozni,hogy hogyan letek olyan nagyszamu muzulman lakosok Nemetorszagban,Franciaorszagban,Angliaban,aSkandinav allamokban etc,mindig jon az elso es utana meg a sok szamu tobiek!Ez nem mas dolog mint "politika" a magyar kormany megjatsza a jo fiuk szerepet a nyugati orszagoknak!De nem szabad elfelejteni azt hogy ha egypar csotan bogar bekerul egy lakasba,hogy azok milyan gyorsan elszaporodnak!”
 • 23. Mankapunka 2012. április 19. 13:16
  „Megint megy a magyarkodás,meg a helytelen írás. Ameddig ilyen az ország,szerintem örülhetünk,hogy egyáltalán még van ennyi magyar szó egy internetes honlapon.

  Látom,lassan rájöttök,hogy milyen jó érzés magyarnak lenni a saját hazádban. :))”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkollektor került a veszprémvarsányi iskola tetejére

A 7,5 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházás során napkollektor rendszer telepítésére… Tovább olvasom