Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Adventi vásár Győrben és Sopronban

Győr - Sopron - Akik nem csak a plázákban és az egymás után nyíló bevásárlóközpontokban szeretnék gyakorolni vásárlói szokásaikat, és a rendes fogyasztói magatartást, azoknak érdemes néhány órát bóklászni a győri belvárosban és a soproni Fő téren. Szubjektív karácsonyi riport a két megyei jogú városból.

Fény és csillogás, ünnepi illatfelhők lengik be napok óta Győr belvárosi tereit. Ha dióhéjban kell vallanunk élményeinkről, akkor azt írhatjuk: a Kisalföld fővárosának karácsonyi vására évről évre fejlődik. Az ünnepi díszkivilágítás remekbeszabott, nagyszerűek a fehérben pompázó épületek, fák, utcák.

A Széchenyi téren először bevetett, mini koripálya igazi főnyeremény: fiatalok és örökifjak szemmel láthatóan imádnak esni-kelni a jégen.

Megyei vásározók nélkül?

Az adventi vásáron mindenképp a kellemes meglepetések közé tartozik a korrektség – értsd: nem bökte ki a szemünket egyetlen olyan ajándék sem, amelyen ne virított volna árcímke –, valamint a rámenőséget nélkülöző kedvesség.

Illusztráció


A karácsonyi ajándékok tárháza ellenben hagy némi kivetnivalót maga után. A száz faház közül körülbelül tizenötben ugyanazokat a télapós porcelánokat, gyertyákat, vagy karácsonyfadíszeket árulják.
Ha a portékák ötletességét összességében kell értékelnünk, akkor erős közepesre tudjuk taksálni a megyeszékhely nagy seregszemléjét. Igaz, az ár-érték arány teljesen rendben van, azt semmiképp sem lehet mondani, hogy a vásározók felverték volna az árakat.

A kérdés most már csak az, hogy vajon akadnak-e egyáltalán megyei kisiparosok a győri adventi vásáron? Lehet, hogy pusztán véletlenről van szó, de három vásározótól beszerzett Mikulás-meglepetések a nyugták szerint egy kaposvári, egy tihanyi és egy vonyarcvashegyi vállakozótól származtak.

Sopronban, hejj, van számos

Kora délután vágunk neki a soproni adventi sétának, a belvárosban könnyen találunk parkolót (210 forint/óra). Az Előkapu felől közelítjük meg a Fő teret, hogy csodáljuk, a megcsodálnivalót. A kandellábereken csillagok jelzik az utat, a zöldre díszített Tűztorony lábánál már zene szól. Bódék egymás mellett, a tér közepén körbe rendezve. A délutáni időpontnak köszönhetően több az árus, mint a kiváncsiskodó, de nem bánjuk, a lökdösődést és a sorban állást, azt már úgy is unjuk, mint megszállott tévénéző a Győzike-show-t.

A tér sarkában adventi-koszorú üzen a „határon túl élő testvéreknek és a velük együtt ünneplő népeknek is." Néhány lépés, és máris a télapó rezidenciájánál állunk, de az öreg épp nincs ott, fogadó órát csak délután három és hat óra között tart. Tétován kószálunk a számos érdekességet (gyertya, játék, kard, törölköző, plüssök, kabátok, bögrék) áruló bódé között, „éljen a kütyü", mondjuk a forralt bort áruló néninek, de nem érti a szót. Mást mondunk, és már folyik is a sparhelten hatalmas agyagköcsögben melegedő nedű (decije 150 forint). Tovább áldozva a gasztonómia oltárán – ha már egyszer eldöntöttük, hogy az ajándékot nem itt szerezzük be –, puncsot (400 ft/2,5 dl) és forró csokit (300 ft/2,5 dl) veszünk magunkhoz. De találunk még teát 150-ért, zsíros kenyeret szintén 150 forintért, pogácsát 120, fahéjas-almás batyut 200 forintért. A sima lángos 300, sajttal tejföllel 500 forint. „Micsoda illatok" – nyugtázzuk, mikor mellénk lép egy magát hajléktalannak mondó hölgy. Szép, hosszú karácsonyi jókívánságot rebeg, olyat, hogy még a három királyok is belepirultak volna. A százasunkért papírra fénymásolt verseket kapunk: „Boldog Karácsonyt!" – hirdeti az angyal mellett a felirat.

Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves a Sinosz

Magyarország - A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) ma ünnepli megalakulásának… Tovább olvasom