Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Adventi szomszédolás: Bécs és Pozsony

Bécs, Pozsony - Nem adtuk fel, és a múlt heti megyei vásári kalandok után az osztrák és a szlovák fővárosban is megnéztük a bódékat. Jelentjük: giccsből nincs hiány, a hangulatért és néhány ínyenc falatért azonban érdemes egy napot eltölteni Bécsben és Pozsonyban.
Nem szép dolog cinikusnak lenni a szeretet ünnepe előtt, de Bécsben cseppet sem lehet könnyű az adventi vásárt szervezők élete. Évről évre szenzációs dekorációkkal, ötletekkel, programokkal rukkolnak ki – csak hát ennek megfelelően a mérce is évről évre magasabb.

A „tavaly vagy idén volt lenyűgözőbb" kérdésben nem vállalnánk magunkra a rögtönítélő bíróság szerepét, maradjunk annyiban: a 2006-os esztendőhöz képest látványos újdonság a monumentális adventi koszorú és az óriási szaloncukrokkal díszített „édességfa" a Christkindlmarkt-on.


Méregdrága angyalkák

Múlt heti, győri és soproni karácsonyi vásárt mustráló írásunkban szóvá tettük, hogy a megyeszékhelyen körülbelül 15 faházban vettük észre ugyanazokat porcelán Mikulásokat és karácsonyfadíszeket, s a hatodiknál felettébb unalmasnak éreztük a látványt. Nos, nem tudjuk, legfeljebb sejtjük a sógorok titkát, de a Christkindlmarkt 140 faháza az elsőtől az utolsóig más-más attrakciót tartogat. Persze, a giccs imitt-amott a császárvárosban is felüti a fejét – különösen a gyertyáknál –, de arányaiban harminc alpesi házikóból egyben.

A bécsi karácsonyfadíszek vitán felül unikumszámba mennek, kár, hogy a csodás díszeket nem az átlag magyar pénztárcákhoz szabták. Az igazán szép, kézzel festett gömbök darabja 15-18 eurónál (3850-4650 Ft) kezdődik, de egy hegedülő vagy trombitáló, parányi angyalért is elkérnek 4-5 (1050-1300 Ft) eurót a vásározók.

Langos oder debre-langos

A puncs és fahéj, a sült gesztenye és marcipán illatfelhőjébe burkolózott adventi vásáron a finomságok tárháza szinte végtelen. A különböző specialitások még magyar bérrel számolva is a megfizethető kategóriába tartoznak: óriásira sült ribizlis fánk, mandulás-marcipános kifli, vagy XXL-es habroló egyaránt 1,8-2 euró (465-520 Ft) körül mozog.

Reprezentatív felmérésnek véletlenül sem neveznénk, de ettől még tény: rengeteg sógor kezében láttunk a magyar lángosra kísértetiesen hasonlító tésztát, amit egyébként nemes egyszerűséggel „langosnak" neveznek a helyiek. Sőt, van „debre-langosuk", azaz debreceni kolbásszal töltött lángosuk is. Ha már egyszer a magyar dolgozónak nem utalnak 14. havi bért karácsony előtt, mint a szomszédban, vigasztalódjunk a tudattal: a mi lángosunk nagy népszerűségnek örvend Európa egyik legrégibb adventi vásárán.

Pecsenye, palacsinta

Vasárnap (december 9.) délelőtt könnyen találunk parkolót Pozsony belvárosában, közel a karácsonyi vásárhoz. Az ünnepi össznépi költekezés és falatozás a Fő téren és az ahhoz csatlakozó Ferencesek terén tart, már november 23-tól. Ahogy illik: karácsonyfa, betlehem, ünnepi díszek a járókelők feje felett. Csapatunk az impozáns óvárosi rész felől, a volt bíróság irányából közelít, és azonnal rápróbál az ezüst glóriát viselő lány által kínált forralt borra (2 dl vörös: 30 korona, 2 dl fehér: 20 korona; 1 szlovák korona 8 forint). Kézművesek sátra mellett haladunk, s azonnal nyugtázzuk, az idei kínálat is bőséges, a kütyük terén a slágerajándék a mindenféle nagyságú harang és csengettyű. Egy szürke kolompra csapunk le (120 korona). Sorolni is nehéz a látnivalót, van, amiből itthon is nagy a túlkínálat (gyertyák, díszek, sapkák, gyerekjátékok, mézeskalács vasorrú bába nélkül), s akad néhány különlegesség (Buena Vista CD 650 korona) is.

A több mint száz sátornak a felében árulnak csecse-becséket, a többiben a szlovák gasztronómia különlegességeit élvezheti az ünneplő. Már délelőtt nagy a tömeg, de mire a tér temploma elüti a delet, hatalmas sorok mindenütt, természetesen a finomságok körül sündörögnek a legtöbben. Együtt eszik a főváros. A cigánypecsenye zsemlébe csomagolva, sült hagymával (2 személynek 120 korona) épp olyan ízletes, mint a csigavonalban összetekert kolbász, barna kenyérrel, mustárral, uborkával (2 adag 118 korona). A pultok roskadoznak az édességek alatt: palacsintából (15-35 korona) annyit sütöttek, hogy ezzel lehetett volna Dunát rekeszteni, nem vízlépcsővel. A rétest (25 korona), a puncsot és a forró csokit (25-25 korona) sem hagyjuk ki, üres hassal ugyanis a vásárlás nem az igazi. Még hazainduláskor is ér bennünket meglepetés, a parkolóőr az öt óra várakozásért mindössze a hármat számol, így a műveletet 150 koronából megússzuk.

Rövid összegzés

Az elmúlt hetekben több adventi vásárt is láttunk. Elmondható: az emberek inkább nézelődnek, vásárolnak néhány apróságot, s inkább esznek-isznak. Az igazi nagy bevásárlás az üzletközpontokban, butikokban zajlik, sorban állással, verekedéssel az utolsó kosárért. Nekünk a vásári hangulat tetszett jobban.

Szeghalmi Balázs (Bécs)
Ivánkovics József (Pozsony)Tudta Ön Bécsről és Pozsonyról?
A Christkindlmarkt közel hét évszázados múltra tekint vissza.
Az osztrákok átlagosan 326 eurót (85 ezer Ft) szánnak szeretteikre karácsony előtt, de a tehetősebbek akár 20-25 ezer eurót (5-6,5 millió Ft) is elköltenek ünnepek előtt.

Az egyik nagy elektronikai bolthálózat itthon sem „fukarkodik" meghökkentő akciókban, de Ausztriában Mikulásba öltözött húsvéti nyuszival várják a karácsonyt. Szlogenjük: „A Nyuszi visszatért, s hozta magával a jövő húsvét technikáját!"

Pozsonyban 106 sátrat állítottak fel. A vásár a fővárosi önkorányzatnak a becslések szerint 9 millió korona bevételt hoz a bódék bérleti díjából.

Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fennakadás a Bakonyban

A Bakonyban leesett kevés hó hatására is jelentősen lelassult, sőt egy időre megállt a forgalom… Tovább olvasom