Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Adventben együtt ünnepel a falu

Gyarmat - Szabadtéri betlehemet, adventi koszorút állítottak a falu szívében. A civil kezdeményezésből született, többek által pártfogolt ünnepi készülődés a gyermekeket és felnőtteket egyaránt mozgósítja a településen.
Gyarmat szívében a napokban szabadtéri betlehem született, mellette fénylő „csillaghálóval" díszített fenyőfák és Nepomuki Szent János szobra, amelyet a múlt század elején az Amerikába szakadt gyarmatiak állíttattak emlékül szülőfalujuknak. Az ünnepi készülődés részeként egy méretes adventi koszorú is helyet kapott a templomhoz vezető út alján, amelynek első gyertyáját Morgos Ferenc esperesplébános gyújtotta meg.

– Az egészet Schauer Alajosné álmodta. Elképzelését sokan segítették: elsősorban Szabados Győző és Hoffer Flórián álltak az ügy mellé, de a faluból további szorgos kezek, önzetlen felajánlások is segítették, hogy az ünnep felejthetetlen legyen – említette az atya, majd megjegyezte:

A gyarmati betlehemet Morgos Ferenc esperesplébános áldotta meg.
A gyarmati betlehemet Morgos Ferenc esperesplébános áldotta meg.

– Ezért hangsúlyoztam a betlehem megáldásakor, a gyertyagyújtáskor, hogy mindez nem a Kossuth, nem a Magyar utcáé, hanem az egész közösségé, a gyarmatiaké. Miként az ünnepséget is több százan magukénak érezték. Ahogy mondani szokták: többen voltak, mint az éjféli misén. Gyerekek, felnőttek egyaránt. A hittanosok megjelenítették az adventet, az ószövetségi prófétákat, Marton Imre, falunk költője az alkalomra írt versét adta elő. A gecsei énekkar tagjai is részt vettek, akikhez a helybeli híveim is csatlakoztak énekükkel. Biztatásomra elhozták az otthoni adventi koszorúikat, amelyeket a falu koszorújával és betlehemével együtt megáldottam.

Az ünnepi pillanatok után illatos forralt bor, pörkölt, az asszonyok által sütött, finom házi sütemények várták a résztvevőket.

– Öröm megtapasztalni, hogy az advent összefogta a falut. Azok az ajtók, amelyek az elmúlt években óvatosságból bezáródtak, a szív szavára most megnyíltak – hangsúlyozta Morgos Ferenc, majd hozzátette: az ünnepi sorozat szombaton a gyerekeknek rendezett „részben világi, részben egyházi stílusú" Mikulás-ünnepséggel folytatódik, amelyet az önkormányzat is támogat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a szemét a Komszol telepén

Győr – A Kommunális Szolgáltató Pápai úti telephelyén gyakorlatot tartott a Győri Tűzoltóság.… Tovább olvasom