Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Advent fényei: nyolcvanezer égő ragyog Győrben - videóval!

Advent várva várt fényei megérkeztek Győrbe: a belváros ünnepi fényárban úszik. Riport fotókkal!


Benkovich Ferenc pápai prelátus, Lentulai Attila református esperes és Jánosa Attila evangélikus lelkész adventről szóló ökumenikus megemlékezésével kezdődött a XI. Győri Téli Fesztivál nyitóünnepsége péntek este a Széchenyi téren, amelynek részeként Borkai Zsolt polgármester felkapcsolta a város ünnepi díszkivilágítását.


                                         Videó: Cseh Róbert.

Karácsony fényei beborítják Győrt! Fotók: H. Baranyai Edina.

"A Patika Gyógyszertár környékére alig-alig ért el a hangosítás"

Nagyon kellett azonban fülelnünk, hogy valamit is halljunk az ünnepi beszédekből: a Patika Gyógyszertár környékére alig-alig ért el a hangosítás.

Így a szépszámú érdeklődök közül rengetegen csak a vizuális látványt élvezhették. Azt egyébként, hogy mennyien is jöttek össze a Széchenyi téren nagyon nehéz megállapítani: tavaly a Városháza előtt gyakorlatilag egy tűt sem lehetett leejteni, míg most azért voltak szabad helyek. Igaz, a Széchenyi tér nagyobb területű, mint a Városháza előtti "platz".

Még röviden a helyszínválasztásról: ugyan Győr barokk főtere idén teljesen átalakult, de azért a Lloyd épülete jelenleg félkész állapotban van, s egy hatalmas daru is magasodik a téren.

Meg is jegyezte valaki a tömegben: "a darut is vajon ünnepi díszbe öltöztetik?"

Galéria! Fotók: Cseh Róbert"Adjuk át magunkat a várakozás örömének"

Vissza az adventi szónoklatokhoz.

Borkai beszédében a következőket emelte ki: "Adjuk át magunkat a várakozás örömének, az ünnep hangulatának, hagyjuk, hogy hasson ránk magasztossága. Élvezzük a gyermekek csillogó tekintetét, az arcokon megjelenő boldog mosolyt, és ne felejtsünk el rámosolyogni azokra sem, akiknek nehezebb ez az időszak, mert nem tudják megosztani azokkal, akikkel igazán szeretnék."

Végül fél hat előtt pár perccel kigyúltak advent fényei Győr belvárosában.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert


Több mint 80 ezer égő ragyog a belvárosban

A városháza tájékoztatása szerint több mint 80 ezer égő ragyog a belvárosban, amelyhez 50 kilométer hosszú kábelezés kellett. Új elemként feldíszítették a Széchenyi teret, ahová áthelyezték a város karácsonyfáját (amely idén 12 méter magas), valamint a betlehemet.

A tér közepén a hat méter átmérőjű "mindenki adventi koszorúja" látható. Ezenkívül a Kazinczy utca is ünnepi fénybe öltözött idén.

A városban 18 helyszínen állították fel a városrészek karácsonyfáját, hogy ne csak a belváros pompázzon karácsonyi hangulatban. Emellett a nyolc önkormányzati tulajdonú köztemetőben kilenc karácsonyfa ragyog.
 Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert


Jótékonysági akció a megyeháza előtti téren

Ünnepi hagyomány az is, hogy a győri és a megyei önkormányzat, a győri Egyesített Szociális Intézmény, valamint a történelmi egyházak jótékonysági akciót rendeznek a megyeháza előtti téren.

Galéria! Fotók: H. Baranyai Edina

Így péntek délutántól ismét áll a faház, ahol ajándéktárgyak vásárolhatók. A megnyitón Ottófi Rudolf alpolgármester elmondta: a bevételt rászorulóknak juttatják el.
 


Olvasóink írták

112 hozzászólás
 • 112. kisokoska 2009. december 03. 21:47
  „Igazán szépre sikeredett a belváros díszítése. Igazi karácsonyi hangulat uralkodik a városban.A városházánk, meg egyszerűen lenyűgöző, megirigyelhetné bármely Eu. város. Persze vannak akik nem örülnek semminek ( lásd egynémely hozzászólás ). Legyen is ilyen az életük, kesernyés, szürke, semminek nem örülő.
  Én még a Szent István utat is a kandeláberek mentén égősorral feldíszítettem volna, valamint a Baross hidat. Majd talán jövőre. Milyen szép is lenne egy internetről irányítható Vebb kamera mondjuk a Megyei közgyűlési székház tetejéről, mint a debreceni. Ország-Világ láthatná városunkat.”
 • 111. Dwatson 2009. december 02. 19:54
  „Nem tudom,jártál-e máshol is?Ezt a szép ünnepet Győrben egy óriási kalmárünneppé alakították át,és minden amit tesznek ennek rendelnek alá.Hol lesz a Kisjézus,ha vége lesz a vásárnak?Én tavaly a gyerekkel az ünnepek alatt szerettem volna megnézni,de már nem volt ott ,mert már nem kellett szolgálnia a vásárt.”
 • 110. racz 2009. december 01. 19:45
  „Igen! Így igaz. Győr a legszebb városok egyike.”
 • 109. pancser 2009. december 01. 19:36
  „105-hoz! Amiatt, hogy egy bizonyos kor után nem áll föl attól még másnak föláll és kedvtelve nézegeti az arra járó fiatalokat. Gondolom ha valaki impotens annak a fahéj illata is szag, talán még a forralt boré is.
  Győr impozáns, az egyik legszebb magyar város, karácsony táján is meg egyébként is. Bár a báró úr állapotában? Részvétem.

  A témához: Minden olvasónak ajánlom, tekintse meg az illatos ragyogó belvárost.”
 • 108. Agent 2009. december 01. 12:30
  „107, dehogyis, csak megpróbálom a dolgok jó oldalát nézni, a rosszon, főleg amin nem tudok változtatni hiába állok neki keseregni, jobb nem lesz tőle, csak rosszabb, saját magamnak.”
 • 107. vonLichthofen 2009. december 01. 12:15
  „106 Agent,
  küldök képeket az utcán élőkről és kéregetőkről, a bandákban randalirozó népességről, az összeköpdösött járdákról, az összefirkált falakról, a szemetes utcákról. Küldök hangmintát az artikulálatlan és primitiv üvöltözésekről, amit egyesek normális beszélgetésnek neveznek, a lehangolt és reménytelen arcokról.
  A szagminta-vételt neked kell elvégezni.

  Megint csak - én nem az év csicsásan kivilágított utolsó hónapjáról beszélek, hanem az egész évről.
  Ha már eljutottál oda, hogy nem is érted mi az a borzalom, ami a várossal/országgal történik, akkor vagy belefásultál a tényekbe, vagy csak nem ismersz jobbat.”
 • 106. Agent 2009. december 01. 07:35
  „105, szerencsére már a térről nyíló közökben sincsen hugyszag, mint régebben, szóval nem értem a problémádat, azt meg pláne, hogy mi az a borzalom, ami a várossal történik? Elmagyarázhatnád.”
 • 105. vonLichthofen 2009. november 30. 23:57
  „pancser laca,

  hogy minek az illata lengi be a belvárost és mi valójában az érzéki arról csak annyit - szippants bele a Baross utról vagy a Széchenyi térről nyíló néhány kisebb közbe és döntsd el, hogy mi érzékibb számodra.

  Ez az én városom és kétségbeesve látom, hogy mi történik vele - a 80 000 égőtök csak egy ragtapasz a mély seben.”
 • 104. Elefánt 2009. november 30. 23:49
  „Érdemes a neten több város kivilágítását, adventi készülédését is megnézni. Én most láttam Szombathelyt, ahol a téren a felújítás ellenére még fák is vannak.
  Nem csodálom, hogy a Mediawave is oda költözött Győrből! Tudjátok más a pénz, más a kultúra! Kinek mi jut!”
 • 103. Truder 2009. november 30. 23:13
  „Vannak, akiknek semmi nem jó..Sajnos minden elvárásnak nem lehet eleget tenni..(ezért erőlködni sem kell)
  Ők azok, akik a rózsa keresése közben nem veszik észre, és letiporják az ibolyát.”
 • 102. pancser 2009. november 30. 22:03
  „Istenem! Vajon a világításon fennakadók a lányuk menyasszonyi ruhájára is sajnálják a pénzt? Szegény lány, még ennyit sem érdemel?
  Mint írtam gyönyörű a kivilágítás. Kár hogy az illatokat nem lehet érezni a képeken keresztül, mert azok legalább olyan fantasztikusak mint a fények. Forraltbor, kürtőskalács, gesztenye, fahéj illata lengi be a belvárost! Csodálatos, melengető és érzéki!”
 • 101. racz 2009. november 30. 21:58
  „Nem tudom,hogy akik itt pocskondiázzák Győr kivilágított szépségét,van-e gyermeke,ha van ment e már vele végig a belvároson?Tudjátok,ilyenkor az advent közeledtével,már alig várom,hogy bekapcsolják a díszkivilágítást és végig mehessek a gyermekeimmel a sétálóutcán.
  Azt az örömet nem tudom ide leírni,amit érzek ilyenkor. Ahogy csillog a szemük,örülnek a fényeknek,a kürtös kalácsnak,a gesztenyének. És a hömpölygő tömeg,ami ott halad,annak 70%-a biztos csak a hangulat miatt ment oda. Ugyanúgy mint mi. Akkor már megérte,nem de bár?
  A pazarlásról meg csak annyit,erről a pénzről legalább tudod hova ment el. Sok milliárd elmegy úgy,hogy nem is hallasz róla. Nemhogy látni!!!”
 • 100. Agent 2009. november 30. 21:30
  „Mondjuk itt Győrött a fehér karácsony még az ünnepi díszkivilágítások megjelenése előtt is ritkaság számba ment, ahogyan mostanság is, de ahogyan a közmondás is tartja, nem eszi meg a kutya a telet, viszont a December eleje soha nem volt egy jellemzően havas időszak.”
 • 99. Gery83 2009. november 30. 21:04
  „Dwatson:)
  Vigyázz ám miket írsz,meg megharapnak érte!!! Engem már megharaptak az első oldalakon... Egyébként igazad van... és xKutyának is. A hideg,meg a hó,ami igazi ünnepeket idéz... De ha világítunk szanaszét feleslegesen... Unokáink sose látnak már havat...”
 • 98. Agent 2009. november 30. 20:43
  „96, amíg ezt a hozzászólást megírtad vajon mennyit fogyasztott a számítógéped? Illetve az a rengeteg hálózati eszköz, amelyeken keresztül a hozzászólásod megjelenhetett pl. nálam? Na ez ám az energiapazarlás, remélem máris megszólalt a lelkiismereted és kikapcsoltad a számítógéped:):):) Elrontja az ünnepet???? Magyarázd el kérlek!”
 • 97. Agent 2009. november 30. 20:38
  „96, mi köze van a környezetvédőnek ahhoz, hogy mennyi áramot és mire használok fel a házamon belül?”
 • 96. Dwatson 2009. november 30. 20:13
  „Az ünnep előtti egy hónapi kivilágítás szerintem is amellett hogy elrontja az ünnepet még energia pazarló is,szerintem többet pocsékolunk a felesleges,nem csak köztéri kivilágítással mint amannyit nyerünk az óratekergetéssel!Egy németországi kimutatás szerint a távirányítóval kikapcsolt készülékek,a bedugva hagyott telefontöltők és egyéb nem használt de áram alatt hagyott elektromos eszközök annyi áramot fogyasztanak amit két atomerőmű termel!Ahogy elnézem néhány családiháznál nem sajnálnak erre a célra többszáz wattot sem,de hol vannak ilyenkor a környezetvédők?”
 • 95. AHA 2009. november 30. 13:27
  „vonLichthofen
  Ezt az országot akkor úgy hívnák,hogy Meseország.Mindig mindenki csak mosolyogna,boldog lenne?
  Ugyan! Ezt Te sem gondoltad komolyan.:-))”
 • 94. Agent 2009. november 30. 13:25
  „mint pl. az emberek összegyűlnek és beszélgetnek egymással jó hangulatban a forraltboros standok előtt, a gyerekek szemében meg csillog mind a 80 ezer égő:) + tegnap ettem életem eddigi legjobb kürtöskalácsát a Baross úton, hát, lehet, hogy ezt valakinek nem érték, nekem viszont az.”
 • 93. Agent 2009. november 30. 13:14
  „91, aranyszabály, hogy a "lenne", meg a "volna" szavakat tartalmazó óhajok gyakorlatilag semmit nem érnek. Örülni kell annak ami VAN.”
112 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új magazinok a Kisalföldben

Jövő héttől új, minőségi magazinokkal jelenik meg a Kisalföld. Népszerű pénteki műsorújságunk… Tovább olvasom