Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Adóügyeink: önként és bevallva

Győr-Moson-Sopron - Úgy tűnik, biztos munka az adóellenőré – a megyénkben meghirdetett hetven álláshelyre több mint ezren jelentkeztek. Ami pedig az adóügyeket illeti: kezdődik a bevallási szezon, a nyomtatványokon nem kell szerepeltetni sem a drága bútort, sem a luxusutazást. Legalábbis egyelőre...
Kezdődik az adóbevallási szezon: az egyéni vállalkozóknak és az éves adóbevallóknak február 15., a társaságoknak május 31. a határideje. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága ezekben a hetekben postázza a nyomtatványokat azoknak a magánszemélyeknek, akik tavaly is egyéni bevallást készítettek.

A rájuk vonatkozó határidő egyébként május 20. Az elektronikus bevallást készítő adóalanyok csak csekket kapnak. Amit még érdemes tudni: a munkáltatóknak ebben a hónapban kell kiállítaniuk dolgozóik részére a szükséges igazolásokat.

Aki interneten továbbítja bevallását, hamarabb számíthat a visszatérítésre, a hivatal ugyanis a beérkezéstől számított 30. naptól már utalhatja a pénzt, míg aki postázza, csak március 1-je után számíthat rá.
Arról, hogy mit is kell bevallani, a regionális APEH tájékoztatási vezetőjét, Horváth Szabolcsot faggatta a Kisalföld. Megtudtuk, hogy a korábbi gyakorlathoz képest nincs változás. Tegyük hozzá azonban: egyelőre.

Egy kormányzati terv szerint a jövőben a nagyobb értékű ingóságokat is jeleznünk kellene. Ilyen például a luxusutazás, drága bútor- vagy műszakicikk-vásárlás.

Amit be kell vallanunk, azt a hivatal ellenőrizheti is. Erre az elmúlt hetekben megyénkben hetven munkatársat vettek fel. Több mint ezren pályáztak a meghirdetett állásokra, így az ellenőrzési és végrehajtási területre kerülő új hivatalnokok a jelentkezők közül is a legképzettebbek közül kerültek ki.

Számukra egyelőre tárgyalókban és tanácstermekben találtak helyet, hamarosan azonban egy bérelt irodába költöztetik őket, a regionális APEH ezzel Győrben a negyedik épületben rendezkedik be. Munkája nyilván lesz bőven az új APEH-eseknek, folytatódnak ugyanis az egy éve megkezdett vagyonosodási vizsgálatok és azoknak a cégeknek az ellenőrzése, amelyek évek óta veszteséget termelnek.

Ellenőriztek a kölcsönzőkben
Legutóbb az esküvőiruha-kölcsönzőket vizsgálta az APEH. Megyénkben húsz próbavásárlás – illetve kölcsönzés – történt, s kivétel nélkül minden esetben gond volt a nyugtával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amit a munkaadó elhallgat az alkalmazott előtt

Győr-Moson-Sopron - Amit a dolgozók jogairól nem mond el a munkáltató, nem is köteles elmondani,… Tovább olvasom