Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Adósságot görget maga előtt a pinnyei család

A pinnyei Koloszár család egyre nehezebben tudja egyensúlyban tartani pénzügyi helyzetét. Személyi- és áruhitel-törlesztőrészleteik elmaradása, illetve ki nem fizetett gázszámláik miatt már 270 ezer forint tartozást halmoztak föl.

– Amikor három évvel ezelőtt felvettük a személyi és áruhiteleinket, összességében mintegy 13 millió forintot, nem volt gond a törlesztéssel – fogott a család történetébe a 36 éves Koloszár Gábor, aki gyámja testvére két gyermekének. – Nekem és a feleségemnek van állandó munkahelyünk, mégis, a gazdasági válság miatt ma már kevesebb a jövedelmünk, az árfolyam megugrása miatt pedig jóval többet kell fizetnünk a hitelekért. Emiatt egyszerűen nem vagyunk képesek fizetni a törlesztőrészleteket, sem a közműdíjakat. Egykettőre 270 ezer forint lett az elmaradásunk, amire még a kamatot is ráteszik. Ez már a lavina kezdete, pedig mi azt szeretnénk, ha megállíthatóvá válna ez a lecsúszási folyamat. De hogyan?

A család a jövedelmi viszonyaik miatt nem jogosult a segélyezésre.
A pinnyei önkormányzatnál megtudtuk: bár szorgalmas és tisztességes családnak ismerik az érintetteket, a jövedelmi viszonyaik miatt nem jogosultak a segélyezésre. Ettől függetlenül amiben tud, segít az önkormányzat a nehéz helyzetbe kerülőknek. Például szabad kezet kapott a család a téli tüzelő beszerzésére – hiszen van vegyes tüzelésű kazánjuk –, a fagyűjtés lehetőségével mégsem éltek. Pedig csak a ki nem fizetett gázszámlájuk eléri a 63 ezer forintot. ˝Ha sokan hallgatnának a jó tanácsokra, ha valóban csak addig nyújtózkodnának, ameddig a takaró ér, tényleg kevesebb probléma lenne˝ – tették hozzá az önkormányzatnál.

– Ahhoz, hogy segíthessünk, mindenekelőtt a pénzintézetekkel kötött szerződéseket kell áttanulmányoznunk, valamint feltérképezni a jelen helyzetet – közölte Várnai-Kiss Annamária, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete győri irodavezetője. – Az érdek-képviseleti szervezet előzetes telefonegyeztetés után személyes találkozó keretében ad tanácsot, mit tehetnek közösen a bajbajutottak helyzetének javítása érdekében.

Olvasóink írták

 • 14. ila 2010. október 07. 08:32
  „Én is ebbe a cipőbe járok.Van valaki aki tudna jó tanácsot adni,hogy lehetne ebből kimászni?”
 • 13. Agent 2010. október 03. 20:34
  „11.
  "Már bocsánat, de huszonhat évnyi vállalkozói tapasztalattal se bírom fölfogni, hogyan vehet föl bárki is, pusztán egy fixnek gondolt fizetésre, tizenmilliókat?"

  Szerintem egy olyan országban, ahol képesek voltak izaura felszabadítására, eszmeralda szemműtétjére pénzt gyűjteni, meg van aki öngyilkos lett mert "meghalt" a bobijúing, semmin nem szabad csodálkozni:)”
 • 12. MotorosPista 2010. október 02. 13:53
  „13 misi szem hitel!
  Gratulálok.”
 • 11. Révfalusi-szúnyog 2010. október 02. 11:38
  „Tessék mondani, ez miért hír, ráadásul miért a Győr link alatt???

  Saját, huszonhat éve meglévő cégemre sem vettem fel soha százezer forint hitelt sem, nemhogy magáncélra.
  Pedig itt keringenek körülöttem a banki hitelt ajánlgató dögkeselyűk, ígérnek mindent, csak vegyem igénybe a hiteleiket új céges beruházásra, bútorra, utazásra, mindegy. Nekik mindegy persze.Legutóbb már behívtam az egyiket, a fásszínbe vezettem és rámutattam a tönkre, majd a nagyfejszére. Közöltem vele, hogy itt fog a feje a forgácsba hullani, ha mégegyszer zaklatni merészel. Aztán kikísértem. Azóta csönd van.

  Már bocsánat, de huszonhat évnyi vállalkozói tapasztalattal se bírom fölfogni, hogyan vehet föl bárki is, pusztán egy fixnek gondolt fizetésre, tizenmilliókat??? Agyrém. Amikor ma a legbiztosabbnak látszó munkahely is egyik napról a másikra bedőlhet. Azt hiszem nem bolondság az az ötlet, hogy a kis elemitől kezdve be akarják vezetni az alapvető pénzügyi, gazdálkodási ismeretek tantárgyat.
  Az én gyerekkoromban otthon játszottuk a ,,gazdálkodj okosant", talán nem hiába.”
 • 10. Accentos 2010. október 02. 08:24
  „az emberek 90%-a van ugyanilyen helyzetben.mégse irogatnak a kisalföldnek.lakáshitel,rezsi,munkahely megszűnése,stb.sajnos másnak is vannak súlyos adósságai,de a terheket senki nem veszi le rólunk,ezt vállaltuk.”
 • 9. janika 2010. október 02. 06:29
  „Ja kérem ,ott ahol a bankok gátlástalanul emelik a törlesztőrészleteket, kamatokat ott várható is a családi csőd.
  Sajnos a bűnüldözés még mindig nem ismeri el a devizaüzérkedésnek a fosztogatásnak ezt a fajtáját, mint bűncselekményt!”
 • 8. manoka47 2010. október 01. 23:18
  „Bocsi együtt érzek de nem tudom sajnálni,én egyedül áloként nevelem a gyerekemet aki középiskolás,tele vagyok hitelekkel,mégsem segít senki,keményen megkell dolgoznom,hogy tudjak fizetni,de mindent megteszek ásodállásokat válalok 3 műszak mellet és nem várok a sűltgalambra.Segélyt nem kapok mondvána ktív dolgozó úgy hogy ennyi.”
 • 7. Truder 2010. október 01. 19:55
  „"Amikor három évvel ezelőtt felvettük a személyi és áruhiteleinket, összességében mintegy 13 millió forintot"

  Na ezt nem kellett volna, itt a gond! No comment...”
 • 6. Agent 2010. október 01. 19:27
  „5, általában az a probléma, hogy az addigi színvonal (fedezet nélküli) megtartása mellett szeretnének kimászni az adósságcsapdából (ami persze nem lehetséges, ezért írnak pl. ide).”
 • 5. igazszó 2010. október 01. 19:22
  „Ha egyszer olyan nagy a baj!
  Egy pár jótanács, lehet válogatni.Hihetetlen sok pénzt lehet megtakarítani.

  Ellehet menni szedni aluminium flakkonokat, darabját 2 Ft.-ért beveszik a Tescóba....üvegeket szintén boltba beveszik, , papírt, aztán lehet menni ócskapiacra eladni dolgokat. Takarékoskodásnak sok lehetősége van. Lehet gyertyát gyújtani, nincs tv, lehet menni tüzelőt összszedni.Ki kell húzni minden konnektort a falból, ha nem kell, csak akkor kell bedugni,amikor szükség van valamire. Gázbojler pipáját le kell kapcsolni, akkor meggyújtani, ha kell melegviz, és lekapcsolni. Ha hideg van lehet kapni kilós boltba pár száz Forintér síruhát, és már be sem kell fűteni! Hálózsákba melegvizes üveggel is lehet aludni!
  Este hat után minden péksütemény ára 50%-al olcsóbb!

  Minden szolgáltatói számlát meg kell nézni, mikor, miért ugrott meg a fogysztás? Okot meg kell szüntetni azonnal. Csepegő csapok, folyó wc. akár 1-2 köbméter vizet is elvisznek naponta.Vízzel lehet takarékoskodni.

  Már rágen lépni kellett volna, tenni, hisz vannak elegen, össze kell fogni, mert ez a lavina pillanatok alatt burjánzik....Napi kamat ketyeg, gyorsan el kell adni dolgokat!

  Ma még nagyon sokan, és sokat pazarolnak, ez a tapasztalatom.Tudom jól, mert sokaknak segítettem krízis helyzetben, sok dolgot feltártam, amin azonnal változtatni kellett, hogy ne legyen nagyobb baj....

  Ebből még most kilehet mászni, de sos tenni kell!”
 • 4. Agent 2010. október 01. 18:46
  „Adják el sürgősen azokat a holmikat, amelyeket pl. áruhitelből vettek, aztán fáradjanak be befizetni a csekkeket, ennyi.”
 • 3. Catherina 2010. október 01. 14:48
  „Ó istenem! más ebben az országban nincs is, ugye? csak legalább a 70%! hányan vannak akik már a lakásukat is elveszítették, pedig nem is áruhitelben adósodtak el. Azokon ki segít? - vagy az önhibájukon lett földönfutó árvízkárosultak, akiknek nem volt biztosításuk? hm..???...vagy akár Magyarország java része, akiket ugyanúgy sújt a válság...rajtuk vajon ki segít majd? a jó isten?”
 • 2. Tapmancs 2010. október 01. 13:50
  „A lényeg hogy mire költötték azt a 13 millió ft-ot. Ennyi pénzt nyilván nem mosógépre és hűtőre, magyarul arra ami a normális élethez kell, gyanítom hogy "luxuscikkekre" ment el a pénz. Cáfoljanak meg ha nem. Ha igazam van, akkor úgy kell nekik.”
 • 1. Agent 2010. október 01. 13:15
  „"személyi és áruhiteleinket, összességében mintegy 13 millió forintot"
  nincs több kérdés, önnön ostobaság miatt mégis mit vártak, hogy nem ők fognak szívni? De.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év Mozart a győri színházban

A Győri Nemzeti Színház Mozart-sorozata a Don Giovanni című opera bemutatásának alkalmával. Tovább olvasom