Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Adósságkezelésbe vonnák a hiteleket is

A szociális törvény pontosan szabályozza az adósságkezelés módját, s a jövőben a rendeletalkotók tovább finomítanák a helyi szabályozást: a bankokat is bevonnák az adósságkezelés rendszerébe.

A válság, az egyre nehezedő életkörülmények miatt a tavalyi év hasonló időszakához hasonlítva legalább kétszer annyian érdeklődnek, keresik fel a legkülönbözőbb problémával a győri polgármesteri hivatal népjóléti osztályát. Az emberek többsége szégyelli helyzetét, hogy tartozik a rezsivel vagy a lakbérrel. Szabóné Vörös Ágnes szociális csoportvezető szerint mégis a legcélravezetőbb, ha még az adósság felhalmozódása előtt szakember segítségét kérik a probléma rendezéséhez.

˝Ahogy minden család anyagi kondíciója más, úgy a támogatás mikéntje is különbözik. Ilyen például a lakásfenntartási támogatás, amely a hivatal részéről a rezsihez maximum nyolcezer forintos hozzájárulást jelent – megőrizve a lakás fenntartását. Többhavi számlaelmaradás esetén is próbálunk hathatós megoldást keresni: átmeneti segély formájában a legtöbb esetben a szolgáltató cég számlájára utaljuk a hiányzó összeget˝ – mondta el megkeresésünkre Szabóné Vörös Ágnes.

Több százezer forintos tartozás esetén jöhet szóba az adósságkezelési szolgáltatás, ám ez nem minden esetben működtethető. A csoportvezető szerint ennek hátterében az áll, hogy csak a meglévő vagy a családi kasszába befolyó jövedelmeket lehet átcsoportosítani úgy, hogy abból a meglévő tartozás és a megélhetés egyaránt finanszírozható legyen.

A januártól hatályos szociális törvény új eleme, hogy az adósságkezelésbe bevonhatók lennének a bankok, a jelenlegi 18 hónapra szóló programot 60 hóra kitolná, illetve maximálná a passzus, azaz lélegzetvételnyi időhöz juthat az eladósodásra ítélt család. Az ehhez kapcsolódó helyi rendelet elkészült, azt elfogadta a közgyűlés, minden pluszrészlet, így a bankok megkeresése az adósságkezelésben további egyeztetést igényel.


Hányan éltek vele?

Tavaly 55 család élt az adósságkezelés lehetőségével, az ezt megelőző három hónapos ˝próbaidőt˝ 17-en – a programot, a feltételeket nem vállalva – el sem kezdték. A szerződők száma ugyan nem sok, ennek többszöröse volt az érdeklődő, ám az is igaz: az adósságkezelésben részt vevőknek a feltételek vállalása és teljesítése kötelező, segítséget ugyanis csak így kaphatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszercsomagok a rászorulóknak Ikrényben

Tartós élelmiszert, lisztet és száraztésztát biztosított egy karitatív szervezet, amelyet az ikrényi… Tovább olvasom