Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Adósok az APEH feketelistáján

Győr-Moson-Sopron - Egyelőre nem mérhető a visszatartó ereje az APEH által közzétett feketelistáknak, mivel a tartozói kör nem csökken, igaz, nem is bővül. A legújabb, negyedéves lajstromot néhány napja tekinthetjük meg az interneten.

Tizenegy éve teszi közzé az APEH a jelentős adóssággal rendelkezők listáját, de jócskán „elhagytuk" már az ezredfordulót, amikot kiderült, hogy a 24 ezres példányszámú, szakmai lap „pellengérje" nem különösebben érdekli az érintetteket.

Ám nagy volt a meglepetés, amikor az egyik országos napilap neveket közölt a nyilvános lajstromból, ezután döntött úgy az adóhatóság, hogy internetes honlapján is közzéteszi a feketelistát, ahol azt legalább harmincszor többen olvashatják, mint korábban.

Ennek két éve, s a legutóbbi, negyedéves lajstrom épp most készült el.

Az APEH feketelistáján tízmillió forint fölötti adótartozást felhalmozó magánszemélyek, egyéni vállalkozók és a százmillió fölötti hátralékkal rendelkező cégek nevei találhatók.

A legújabb, negyedéves lajstromot néhány napja tekinthetjük meg az interneten.

Ami a cégeket illeti, megyénkben 8-an szerepelnek a listán, ez az országosan számon tartott, 724 adóshoz képest csupán 1,1 százalékot tesz ki. Nem sokkal nagyobb a „legalább tízmilliós" magánszemélyek aránya sem, míg országosan 1645 nevet olvashatunk a „www.apeh.hu" honlapon, ebből 36, azaz összesen 2,2 százalék a Győr-Moson-Sopron megyei. Az egyéni vállalkozók esetében ez 2,6 százalékot jelent, vagyis 234-ből 6-an megyénkbeliek, tízmillió feletti tartozással.

Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának tájékoztatási vezetője szerint az, hogy megyénkből az országos átlagnál kevesebb cég szerepel a hátralékosok listáján, köszönhető a megyei igazgatóság aktív hátralékkezelési tevékenységének is.

– Adatbázisaink lehetőségeit kihasználva ugyanis, már néhány nappal a befizetési határnap után ellenőrizzük, hogy a kötelezettség beérkezett-e az adóhatósághoz. Késedelem esetén igen széles végrehajtási, hátralékrendezési eszköztárunk van, aminek segítségével megelőzhetjük a további felhalmozást, s például írásban, fizetési felszólítással hívhatjuk fel az adós figyelmét a befizetési kötelezettség teljesítésére.

A megyei „nyolcak" felszámolás alatt
A listán szereplő cégekkel kapcsolatban további információkat nem tehet közzé az adóhivatal, csupán a nevüket hozhatja  nyilvánosságra. E szerint a megyénkben működő, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek listája a következő: Omicom Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. (Feketeerdő), Bakay-Car Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (Győr), Forcent Foglalkoztató és Rehabilitációs Centrum Kft. (Győr), Nyalka Diszkont 2004 Kereskedelmi Bt. (Nyalka), Pongi Plaszt Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Győr), Somfai Szendvics- és Kereskedőház Kereskedelmi és Vendéglátó Bt. (Sopron), SR-Trend Ipari és Kereskedelmi Kft. (Sopron) és Unipiktor Építőipari és Szolgáltató Bt. (Győr). Mind a nyolc cég felszámolás alatt áll (forrás: www.apeh.hu).
Az előzetes értesítést kihagyva lehetősége van az APEH-nek a bankszámlákról leemelni a pénzt vagy a végrehajtók lefoglalhatják a tartozás fedezetéül szolgáló ingatlant, gépjárművet vagy más tárgyakat.

Horváth Szabolcs, hozzátette, hogy amennyiben átmeneti pénzzavar miatt nem tudta tartozását rendezni az illető cég vagy magánszemély, akkor a törvény lehetőséget ad halasztásra vagy részletfizetés engedélyezésére.

Ami még a számokat illeti, szembetűnő, hogy arányaiban nézve is igen sok a fővárosi adós cég, a listán szereplőknek 48 százaléka budapesti. Az APEH-szóvivő szerint ebben szerepet játszik, hogy azok a vállalkozások, amelyek „forrónak érzik a talajt a lábuk alatt", előszeretettel helyezik át székhelyüket Budapestre, remélve, ott csak kishalnak minősülnek és az adóhatóság kevésbé figyel rájuk, mint vidéki székhelyükön.

Leszögezhetjük, hogy ebben tévednek, legalábbis azok, akiknek neve szerepel a „szégyentáblán". Ezzel kapcsolatban Horváth Szabolcs hangsúlyozta: méltánytalannak tűnhet ugyan, de a befizetés ténye sem mentesít a listára kerülés alól, legfeljebb azt éri el az illető, hogy a következő negyedévben már nem olvashatjuk nevét az APEH honlapján.

Olvasóink írták

 • 4. Nikoletta 2008. október 11. 19:34
  „Azért nemegésszen publikus amig homályfedi a nevüket .Ez így nem ok azokkal szembe akik rendesen fizetnek és melóznak,én maszek vagyok és mindig odafigyelek ,minden hó12ére ,hogybefizessem a számláimat.És fogadni mernék,élnek ,buliznak és jólérzik magukat.”
 • 3. VARGA SÁNDOR 2008. szeptember 13. 11:22
  „szeretnék érdeklődni arrol hogy báros vagyoke varga sándor szül 1978 08 03-any Budai Mária ig 535366EA tőrőkszentmiklós hegedüs 15”
 • 2. Domján Judith 2008. augusztus 27. 08:56
  „Szerintem a törvény nem tesz különbséget adós és adós között. Napjainkban sokan kerünek kilátástalan helyzetbe de a fekete lista azt sugallja ezekről az emberekről is, hogy link, becstelen személyek, ami -lássuk be - nem biztos, hogy fedi a valóságot. Ha muszály ezeket az embreket szégyenpadra ültetni, akkor talán joguk van ahhoz, hogy a nevük mellett feltüntessék a "nem vagyok adócsaló" vagy " eseti botlás" ... stb táblát. A cégek is maguk dönthetnek, hogy elkészítík e dolgozóik részére az adóbevallást és ha mód van rá gyorsan meg is szabadulnak ettől a tehertől. Egy átlag ember nem feltétlenül van tisztába azzal, hogy mit hogyan kell kitölteni ( mert sokszor olyan körmondatokban van megfogalmazva a kitöltési útmutató, hogy egy egyetemi docens is belelilul), vagy hogy a kiválasztott könyvelő megbízható e...stb.A környezetemben sok olyan vállakozótól hallom, hogy adózás ideje alatt szétszór némi pénzt az Apeh háza táján és akkor nem zargatják. Ki tudja mi igaz és mi nem? De tegyük szívünkre a kezünket...! De ezek a problémák addig nem orvosolhatóak míg a magyar jogrendszer diadalív nagyságú kiskapukat hagy az ilyen emberek részére.Talán ezen is el kellen tűnődni és a legoptimálisabb megoldást megkeresni.

  Csak nyitott szemmel kell körbe tekinteni!”
 • 1. komaromi gaborne 2008. augusztus 17. 08:27
  „nem tartom törvénytelennek ha az adós felkerül a nettre,mivel mindenkinek kötelező ha vállakozik az adózás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a szakma mellett tanulókat

Győr - Ösztöndíjrendszert vezet be a tervek szerint a győri önkormányzat: azoktól a szakiskolai… Tovább olvasom