Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Adóslistán 81 megyei

Győr-Moson-Sopron - Enyhén, de emelkedik azoknak a száma, akik felkerülnek az APEH feketelistájára. Ehhez legalább 180 napig fennálló, 10 millió forintnál nagyobb adótartozásra van szükség, ami még magánszemélyeknél is összejön – igaz, általában több év alatt.

Majdnem felük Győrben él, de a megye számos települése is képviselteti magát, többek között Tényőn, Téten, Győrújbaráton, Écsen, Gyömörén, Bőnyön is akad egy-egy jelentős adótartozással rendelkező. A lista egyre bővül, azt még megbecsülni sem lehet, hogy a pénzügyi válság mennyire erősít rá erre a tendenciára. S nemcsak az: ha elfogadják azt a törvénymódosítást, amely alapján jutalmat kapnának az adócsalókra (vagy -eltitkolókra) a hatóság figyelmét felhívó bejelentők, várhatóan tovább nő az úgynevezett közérdekű bejelentések száma. Ennek egyébként kifejezetten divatja van, hiszen tavaly 1004 bejelentés érkezett a régióban – 63 százalékuk névtelenül –, míg egy évvel korábban csak nyolcvan, azaz tizenkétszeresére nőtt a számuk. A bejelentések többsége ráadásul nem alaptalan, hiszen 2007-ben kétharmaduk nyomán adóellenőrzés is indult.

A most megjelent, magánszemélyeket és egyéni vállalkozókat felvonultató lista egyébként nyilvános – elérhető többek között az adóhatóság honlapján, a www.apeh.hu címen –, azon azonban csak az adósok neve és lakcíme szerepel, az nem, hogy mennyi hátralékuk van. Ahogy az sem, hogy bevallott, csak éppen be nem fizetett adóról van szó, vagy ellenőrzésen, revizorok bukkantak a hiányra – utóbbi egyébként jóval gyakoribb.

Mező Éva adószakértő szerint a tízmillió forintos tartozást nem nehéz felhalmozni, igaz, ez magánszemélyek esetén többnyire több év „eredménye".

– Ha például valakinek öt éven keresztül szja-tartozása és egészségügyihozzájárulás-tartozása van, könnyen összejön ötmillió forintos tartozás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az adóhiány ötven százalékát bírságként állapítják meg, s évekre visszamenőleg késedelmi pótlékkal is számolni kell, láthatjuk, hogy a tartozás akár meg is duplázódhat – mondja a szakértő, aki szerint annál is inkább számolni kell a lista bővülésével, mivel a megyénkben indított vagyonosodási vizsgálatok közül számos még tart; akad, amelyik közel két éve.

Több mint kétezren szerepelnek az APEH friss listáján, amelyre a fenti feltételeknek megfelelő adózók (vagy nem adózók...) – kerülnek fel. Ebben a megyénkbeliek kifejezetten kis számban képviseltetik magukat: mindössze 81-en Győr-Moson-Sopron megyeiek, közülük 65-en magánszemélyek, 16-an pedig egyéni vállalkozók.

Itt az Apeh-lista: akik legalább tíz millióval tartoznak

Az APEH rendszeresen közzéteszi honlapján a 180 napon túli adótartozást felhalmozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáját. A friss lista itt olvasható.

Az APEH-nál nyilvántartják azokat a magánszemélyeket és egyéni vállalkozókat, akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozásuk van.

A listát az adóhatóság honlapján rendszeresen közzéteszi. Az aktuális felsorolást itt találják.



Olvasóink írták

 • 13. fcsopron 2008. november 28. 09:51
  „Szerintem azok kerültek adós listára akik nem komcsik,
  Nem kormánypártiak:”
 • 12. albatrosz 2008. november 28. 09:38
  „Az, hogy ha valakinek annyi adótartozása jön össze, hogy felkerül a listára, annak a bizonyitéka, hogy az adótörvény és az adóigazgatási eljárás szabályai rosszak! Ebből kifolyólag az APEH, tehetettlen!?”
 • 11. Goldmund 2008. november 28. 08:51
  „E pillanatban meg tudtam nézni, de látom, csak magánszemélyek és egyéni vállalkozók vannak rajta. Jó lenne látni a társaságokat is!”
 • 10. Goldmund 2008. november 28. 08:47
  „Azért is jó egy ilyen lista, mert egy vállalkozó tájékozódhat, hogy akivel üzleti kapcsolatra lép, hogy áll anyagilag. Aki 10 millióval tartozik az APEH-nak valószínűleg nem fog fizetni neki sem az elvégzett munkáért. Akkor meg kár is elvállalni a megbízást, akkor is, ha fűt-fát ígér.”
 • 9. raffy2 2008. november 27. 22:02
  „ezt be is írtam,de semmi”
 • 8. miracle 2008. november 27. 21:50
  „raffy2, Primax
  Write-only-ban vagytok?
  Mondom:
  http://www.apeh.hu/data/cms41844/MSZ180nap_20080930WEB_2.pdf”
 • 7. raffy2 2008. november 27. 21:38
  „én is szerettem volna látni az adósokat,be is másoltam az apeh címet,de már nem látható.csak azt nem értem,hogy jöhet nekik össze ennyi tartozás ?ha én 1 napot kések,már jön a papír,hogy mennyi késedelmi kamatot kell fizetni.ez érdekes.”
 • 6. Primax 2008. november 27. 21:10
  „Kedves dr73 !
  Ezért kell AZONNAL menteni az ilyesmiket !
  Biztosan sérti valakik személyiségi jogait, hogy más is értesül pár-tízmilliós adótartozásukról...”
 • 5. miracle 2008. november 27. 20:09
  „Itt a lista, ennyire ne legyetek már lusták körülnézni az APEH honlapján, első cikk volt:
  http://www.apeh.hu/data/cms41844/MSZ180nap_20080930WEB_2.pdf
  Gondolom az excel formátum vciki volt, könnyű belerondítani, pdf-et nehezebb piszkálni.”
 • 4. nane 2008. november 27. 19:31
  „Listát én is tudok írni.Mi lenne ha behajtanák a tartozást,pl bankszámláról letiltás? Láttam már olyat.”
 • 3. Löw 2008. november 27. 19:21
  „Na lássuk csak kik azok,akik kistáskával a zöld folyoson hagyják el az országot...na az anyját már le is töröltette a listát. Gondolhattam volna,hogy gyorsabb volt,mint én a billentyüzeten.”
 • 2. miracle 2008. november 27. 17:22
  „Aha. És ekkor ennyi? Időnként feltűnik a neve a listán, de ettől függetlenül vígan él? Semmi börtön, ilyesmi?”
 • 1. dr73 2008. november 27. 16:41
  „Már eltávolították a listát....
  kíváncsi lettem volna :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig parkolhatnak a parkolási bírságok?

Győr - A megyeszékhelyen minden harmadik fizetési meghagyás a parkolással kapcsolatos, a kérelmező… Tovább olvasom