Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Adóparadicsom lett Tápszentmiklós

Visszamenőleges hatállyal eltöröltek több adónemet is Tápszentmiklóson – az iskolamentő akciójáról (is) híres település képviselő-testülete tegnap rendkívüli ülésen döntött így. A falu abban bízik, ennek hála sok vállalkozás majd Tápszentmiklóst választja telephelyéül, ami persze a községnek is jövedelmező lesz.
Visszamenőlegesen, 2011. január 1-jétől nem kell iparűzési, építmény- és idegenforgalmi adót fizetni a Győrhöz közeli kistelepülésen: a megyében egyedülálló akcióba ezúttal is Tápszentmiklós vágott bele elsőként. A falu híres az ötleteiről, leginkább az iskola- és családmentéséről, de most ez a kezdeményezés is országos hírűvé teheti. Ha beválik a terv.

Kovács József polgármester elmondta: pénteken rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, ahol gyakorlatilag vita nélkül, egyhangúlag elfogadták a megválasztott tagok, hogy a faluban eltöröljenek több adónemet is. A cél nyilvánvalóan az, hogy ennek hatására minél több vállalkozást tudjanak meggyőzni arról, hogy telephelyül Tápszentmiklóst válasszák.

"Adóparadicsommá válunk, cserébe annyit kérünk a jelentkezőktől, hogy a gazdasági társaságokhoz bejelentett autók gépjárműadóját hozzánk fizessék be. Ez számukra nem pluszkiadás, hisz mindenképpen fizetniük kell az autók után máshol is.

Ez a bevétel viszont számunkra kompenzálja a kieső másikakat, sőt: reményeink szerint meg is haladja, s így a falu pluszbevételhez jut, ami a működtetéshez, az intézményfenntartáshoz jelentős segítséget jelent nekünk. Továbbá javasoljuk az érintetteknek, hogy a megspórolt iparűzési adóból támogassák a község által létrehozott alapítványt."

A polgármester nem tagadja, a tévében látta az ötletet, s szokásához híven azonnal döntött a képviselő-testületi ülés összehívásáról. „Az elmúlt években is megtanultuk, hogy ha elsők vagyunk valamiben, akkor mi nyerünk, de a dobogón állni már nem feltétlenül jelent biztos sikert" – tette hozzá Kovács József.

A pénteken meghozott döntés természetesen érinti azokat a vállalkozásokat is, amelyek eddig is Tápszentmiklóson működtek. Nekik sem kell mostantól fizetniük. A falu éves szinten négymillió forint körüli bevételt könyvelhetett el ezekből az adókból, így tehát ennyit kockáztat a határozattal. Végül annyit kell még tudni, hogy a törvény lehetőséget ad egy ilyen döntés meghozatalára – akkor, ha a vállalkozások érdekét nem sérti. Ez kétségkívül nem sérti.

A korábbi akciók sikere nyilván bátrabbá tette ezt a kis falut, s hogy milyen lesz a megye első „adóparadicsomának" a fogadtatása a vállalkozók körében, arra természetesen hamarosan visszatérünk.

(További részletek megtalálhatók a község honlapján: www.tapszentmiklos.hu.)

Olvasóink írták

 • 4. szentmiklos 2011. január 22. 20:56
  „piroskaésbarkasz!
  Szégyelld magadat!
  Igazat adok a nyunyi hozzászólónak, valószínűleg te is az adókerülők, netán a munkakerülők közé is tartozol! Ebben az országban ha valaki valami jót csinál, akkor az ilyen "parasztok" mint te mindjárt kikezdik. És ezért tartunk ott ahol vagyunk! Meg is érdemled a sorsod, mert te egy olyan ember vagy aki sajnálja ha valakivel valami pozitív dolog történik. Itt Tápszentmiklóson van jó pár vállalkozó és nagyon örülünk annak, hogy a pm ilyen intézkedést hozott. És tudod mit? Inkább élek ebben a "parasztparadicsomban" mint ott ahol te éled keserű életed!
  Minden jót és jó éjszakát neked!”
 • 3. nyunyi 2011. január 22. 19:23
  „Csatlakozom "városi"hozzászólóhoz.Valószínű,hogy "piroskaésabarkasz"nem tartozik sem az adófizetők sem a vállalkozók közé.Ez a munka és gondolkodásmorál jellemzi ma az országot.Sajnos.De mi akkor is munkát adunk,dolgozunk,adót fizetünk és joggal szidjuk azokat,akik a mi pénzünkön élősködnek.Példamutató magatartás a polgármester úr részéről,hogy egy terhet levesz közössége vállalkozói válláról.Gratulálok!”
 • 2. városi 2011. január 22. 17:19
  „Nem értem, hogy az ilyen bunkók miért írnak ha a szókincsük ilyen bő terjedelmű! Az eszedért biztosan nem fognak ellopni téged piroskaésabarkasz!!!!! Hogy lehet ennyire tahó és műveletlen valaki? Na mindegy ilyenek is vannak!
  Becsülöm a kis falu ötletét és szurkolok, hogy sok vállalkozó települjön át Tápszentmiklósra. Milliós összegek is benn maradhatnak egyes gazdasági társulások, vállalkozók zsebében! Ez lenne a nagy parasztság?
  A városokban úgysem becsülik meg a vállalkozókat, majd ha jó páran elmennek az ilyen helyekre mint Tápszentmiklós, talán észbe kapnak!
  Gratulálok polgármester úr és ne törődjön az olyan parasztokkal, bunkókkal mint az előttem szóló paraszt!!!!!”
 • 1. piroskaésabarkasz 2011. január 22. 16:28
  „Parasztparadicsom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaddisznók, nyulak a vetésben

A legjelentősebb mezőgazdasági és erdészeti vadkárt a megyében a vaddisznók, illetve a gímszarvasok… Tovább olvasom