Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Adóként behajtják a büntetést

A szabálytalan parkolás miatt megbüntetett autósok tartozásait idéntől adók formájában behajthatják.
A szabálytalan parkolás miatt megbüntetett autósok tartozásait idéntől adók formájában behajthatják – erre a megyében eddig két példa akadt. De hogyan emelheti le az összeget az APEH a számláról, és maradtak-e kiskapuk az adósok számára? – erre keresett választ a Kisalföld. Ami biztos: a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján a bliccelők ideje lejárt.

Eddig úgy működött a rendszer, hogy a parkolót üzemeltető társaság két fizetési felszólítást küldött: az elsőt az autóra tették ki a cég munkatársai, a másodikat azonban már – miután a Belügyminisztériumból megszerezte a Komszol a gépjármű-tulajdonos adatait – névre szólóan küldték ki. Ha ez sem járt eredménnyel, akkor a bírósági szakasz jött. Most viszont a végrehajtás következik. De hogyan?

Ha nincs számla, az ingóságok jönnek

Az APEH-ot jelenleg csaknem hetven jogcímen kereshetik meg a különböző hatóságok, szervezetek adók módjára behajtandó köztartozás beszedéséért – kezdte a tájékoztatást Horváth Szabolcs, az adóhatóság kommunikációs igazgatója. A parkolási pótdíj ezek közül az egyik.
A megyében eddig két alkalommal kezdeményezte parkolási társaság az elmaradt díjak beszedését az APEH segítségével, összesen 100 ezer forint körüli tartozásokra. A leggyakrabban alkalmazott módszer a bankszámlára kibocsátott inkasszó: a tartozást vállalkozói vagy lakossági bankszámláról egyaránt behajthatják.

Bankszámla hiányában fizetési felszólítást kap az adós, de a munkabéréből is letilthatják az összeget. Ha ez is kevés, az ingóságok lefoglalásával folytatódik a végrehajtás, míg ingatlant akkor foglalhatnak és árverezhetnek a végrehajtók, ha a kötelezettség összege 500 ezer forintnál több. Jelenleg már az ezer(!) forint feletti köztartozás behajtását is lehet kérni az APEH-től, de 2006-tól ez az összeg 5 ezer forintra emelkedik. A tartozáson felül azonban még számolni kell a legalább kétezer forintos végrehajtási költséggel is.

Több tízmilliós tartozás Győrben

Az elmúlt évben Győrben csaknem 30 ezer autóst büntettek meg a parkolóőrök, közülük meghaladta a tízezret azoknak a száma, akik nem fizették ki a bírságot. Külföldit is több ezret bírságoltak meg – azaz csak bírságoltak volna, mert tőlük ezt még nem tudják behajtani. A nem magyar állampolgárok között notórius nem fizetők is vannak: akad olyan delikvens, akinek az öt évig el nem évülő tartozása elérte a félmillió forintot. Hazánkfiai ezt a csúcsot – információnk szerint – még nem érték el, de olyan autós azért már akadt, aki százezer forintos mínuszt gyűjtött össze. Mindent összevetve a magyar és külföldi bliccelők tartozásai most is tízmilliókban mérhetők.

A lebukott sofőrök mintegy fele jegy nélkül parkolt, mások érvénytelen jeggyel, illetve bérlettel próbálkoztak, de ellenőrizhetetlen jeggyel vagy bérlettel is megálltak százas nagyságrendben. A szabálytalanságok csaknem kétharmadát a két legdrágább zónában követték el.
Az is tény, hogy a 150 millió forintot jóval meghaladta a parkolásból származó bevétel az elmúlt évben, ami azt mutatja, a megyeszékhelyen azok az autósok vannak többségben, akik a fizetőparkolóban fizetni is szoktak.

Sopronnak az osztrákokkal gyűlik meg a baja

Sopron parkolási díjakból származó kintlevősége 160 millió forint. Az új törvényi szabályozásnak köszönhetően várhatóan csökken majd ez az összeg, de teljes megoldást nem jelent. Sopronban ugyanis a bliccelők fele osztrák, akiken nem tudják behajtani a büntetést. Az utóbbi időben valamelyest javult ez az arány, miután a külföldi nem fizető autósok szélvédőjére elrettentésként figyelmeztető cédulákat helyeztek ki. Ezen az szerepelt: amennyiben legközelebb sem váltanak parkolójegyet, akkor kerékbilincset szerelnek a járművükre. Ez idáig erre nem került sor. Korábban Sopron megbízási szerződést kötött a kintlévőség behajtására egy osztrák behajtócéggel, ám kiderült, erre a jogi hiányosságok miatt nincs lehetőség.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan a rendezési tervnél

Még csak két napja tekinthető meg, de már több százan nézték meg a győri rendezési tervet. Tovább olvasom