Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Adóhatósági razzia a megyei nyári fesztiválokon: sört csak számlával!

Az adóhatóság munkatársai is előszeretettel megfordulnak a megyei nyári fesztiválokon. Igaz, a revizorok nem szórakozni, hanem ellenőrizni mennek.


Fesztiválról fesztiválra: a VOLT-tól a Győri Zenés estékig

"Az ellenőrzéssorozat alatt régiónk valamennyi városának nagyobb nyári fesztiválján jelen voltunk.

A NAV Vámszakmai területével előzetesen egyezetett közös akciók a következő fesztiválokon történtek: VOLT Fesztivál (Sopron), Szigetköz Music Fesztivál (Dunaszeg), Szent Anna napi vígasságok (Kapuvár), Győri Zenés Esték (Győr), Veréb Fesztivál (Csorna).

A fenti helyszíneken túl további mintegy 50 kistelepülésre is eljutottunk, ahol elsősorban a vendéglátó egységeket, illetve az alkalmi jelleggel árusító, átutazó, közterületre kitelepülő kereskedőket ellenőriztük" - válaszolta megkeresésünkre Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője.

Az ellenőrzések apropóját a nyári időszakban megnövekedett forgalmat lebonyolító területek fokozott ellenőrzése, a visszaélések visszaszorítása szolgáltatta.

Az adóhatóság munkatársai természetesen a nyugta- és számlaadási kötelezettség betartását vizsgálták; ezen kívül a szabálytalan foglalkoztatásokat próbálták feltárni és a kínált áruk eredetét is ellenőrizték a fesztiválokon.


Jár, sőt kötelező a számla a sörhöz! Fotónk illusztráció.
Jár, sőt kötelező a számla a sörhöz! Fotónk illusztráció.


Mikor marad el többnyire a nyugtaadás?


"Az ellenőrzés-sorozat hatékonyságának növelése érdekében éltünk a társhatóságokkal (Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, NAV Vámszervek) történő információcsere lehetőségével, továbbá visszatértünk azokra a helyszínekre, ahol a korábbi években jogszabályellenes magatartást tanúsítottak az adózók" - közölte Kovács Mária.

"Ellenőrzéseink során azt tapasztalták ellenőreink, hogy a fesztiválokon, nagyobb rendezvényeken, az idegenforgalom szempontjából frekventált helyeken továbbra is jellemző a nyugtaadási kötelezettség teljesítésének elmaradása.

Az is megfigyelhető, hogy jellemzően a kisebb vállalkozóknál, vállalkozásoknál marad el a nyugtaadási kötelezettség, a nagyobb - főleg szeszesital - forgalmazók körében mulasztást nem tártunk fel.

Ellenőrzéseinkre számítanak a vállalkozások, de az többször okozott meglepetést, hogy egy-egy rendezvényen egymás után, térben és időben koordináltan végeztünk ismételt vizsgálatokat" - tette hozzá a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője.

Hogy kerültek a gépek a rendezvényre? `Isten hozta ide őket´

"A foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzése során még mindig akad vállalkozó, aki feketén alkalmazza munkavállalóit a rendezvényeken.

Az egyik fesztiválon személycserével próbálkozott a vállalkozó, de az ellenőrök a tömegben hamar felismerték az őket kiszolgálót, aki elismerte alkalmazásának tényét.

Egy másik rendezvényen a körhintát és egyéb szórakoztató eszközöket üzemeltető vállalkozó úgy próbált kibújni a felelőssége alól, hogy egy magánszemély alkalmazottját nevezte meg az eszközök működtetőjének és tulajdonosának.

Arra a kérdésünkre, hogy a vontatmányos gépeszközök mégis hogyan kerültek a rendezvényre, azt felelte, hogy az `Isten hozta ide őket´.

Tapasztaltuk továbbá, hogy a készpénzfizetési számla kitöltése is esetenként gondot okoz az alkalmazottaknak, valószínűleg a vállalkozások nem fordítanak elég időt az ilyen irányú betanításra.

Így fordulhatnak elő olyan, a kitöltéssel kapcsolatos hiányosságok, mint például az áfakulcs százalékérték, egységár, és az eladott mennyiség tévesztése. Több esetben megállapítottuk, hogy a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásának vezetése sem szabályos" - tudtuk meg Kovács Máriától.

Több mint négymillió forintos bírságot kell fizetniük a megyei vállalkozóknak 

Arra a kérdésünkre, hogy a megyei fesztiválokon milyen összegű bírságot szabtak ki a revizorok, azt a választ kaptuk: "az ellenőrzések során a megyében több mint négymillió forint összegű bírságot állapítottunk meg.

Ugyanakkor megjegyezzük, hogy csak a megyénkben székhellyel rendelkező vállalkozások tekintetében vagyunk illetékesek szankciók kiszabására, így a más megyei illetékességű adózónak kiszabott bírságok ezt a számot jelentősen emelhetik".Jelenleg milyen pénzösszegű büntetésre számíthat, aki nem ad számlát vásárlást követően?

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.). alapján abban az esetben, ha az adóhatóság megállapítja, hogy az adózó számla, egyszerűsített számla, nyugta kibocsátási kötelezettségét nem teljesítette, illetve ha a bizonylatot nem a tényleges ellenértékről bocsátotta ki, mulasztási bírság szabható ki.

A mulasztási bírság - tekintettel arra, hogy ez a tényállás az adóelkerülés egyik legdirektebb módja - az adózó személyétől független, egységes és emelt tételű, 1 millió forintig terjedő lehet.

Természetesen a bírság kiszabása során az adóhatóság az eset összes körülményét vizsgálja (mekkora összeg átvételéről nem adott bizonylatot a vállalkozó, hányadik esetben fordult elő a mulasztás) és ennek megfelelően dönt a bírság mértékéről.


Olvasóink írták

 • 8. tati 2011. augusztus 10. 17:37
  „és élhetőbb is....:-(”
 • 7. alp 2011. augusztus 10. 15:16
  „A képes illustráció tökéletesen illik a cikkhez, mert a kép valószínüsíthetően az Oktoberfesten készült ahol a nyugta az a pincérblokk volt amin a pincér felvette a rendelést. Valahogy mégis megoldják az adó befizettetését számla , nyugta, csalás nélkül. Lehet, hogy elviselhetőbb. érthetőbb minden arrafelé.”
 • 6. vicenzo 2011. augusztus 10. 14:41
  „Nane olvasd el mégegyszer amit írtam. A számla és a nyugta nem ugyan az.
  Képaláírás: "Jár, sőt kötelező a számla a sörhöz! Fotónk illusztráció." Nem kötelező!
  A nyugat az kötelező.

  Pappe legalább nálad megy a szövegértés.”
 • 5. pappe 2011. augusztus 10. 14:03
  „"sört csak számlával!" Ez egy oltári nagy tévedés! Ráadásul a főcímben egyértelmű félrevezetés. Számlát csak akkor kötelesek adni, ha a vevő kéri! Viszont egyszerű NYUGTÁT kötelesek (lennének) adni akkor is, ha a vevő nem kéri.
  Hahó! Ismétlem: a "számla" és a "nyugta" az két különböző dolog! Még németül is: "Rechnung" oder "Quittung".”
 • 4. Tudós-1 2011. augusztus 10. 11:55
  „..."Több mint négymillió forintos bírságot kell fizetniük a megyei vállalkozóknak ."...
  Kirakatpolitika a javából!
  Az ETO PARK-ban minden vasárnap megtartott használtcikkpiacot kellene ellenőrizni!
  Ott ahol használtcikk a zöldség, a hús, a gyári új kerékpár, edény, mosópor és ruha, cipő.
  Ezen a helyen minden hétvégén legalább 1 millió forint adótól esik el az állam! Ez egy hónapban 4 millió, éves szinten 48 millió forint és mellette az egyéb törvényszegések miatti büntetések.
  EZT NEM AKARJ SENKI RENDEZNI? ELLENŐRIZNI?!?!?!”
 • 3. nane 2011. augusztus 10. 11:29
  „Ok Vincenzo.Akkor most már értem hogy miért nem kapok olyan kis papírt ami automatikusan járna kérés nélkül is nekem.”
 • 2. vicenzo 2011. augusztus 10. 10:53
  „Számla nem jár. Azt kérni kell.
  Nyugta/blokk az viszont kötelező.”
 • 1. nane 2011. augusztus 10. 09:18
  „No de miért pont a sör? legalább 10 helyet tudnék ahol sosem kapok számlát.Őket miért nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzelt riport: mennyibe kerül a balatoni vakáció?

Írásunkban két felnőttel és két gyermekkel kalkuláltuk ki az árakat, s a győriek által leginkább látogatott északi parti települések tarifáit vettük viszonyítási alapul. Tovább olvasom