Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Adóhatósági radar és riasztó

Több milliárddal nagyobb összegű adóelkerülést tártak fel régiónkban az adórevizorok az elmúlt háromnegyed évben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Több ellenőrzést végeztek és új eszközökkel, hatékonyabban választják ki, kit vizsgálnak.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága szeptember végéig ellenőrzései során 20,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, ami 4,5 milliárd forinttal több, mint a tavalyi. A felderített adóelkerülés összegének növekedéséhez hozzájárult néhány kiemelkedő nagyságú eltérés, de a vizsgálatok száma is emelkedett, 22.864-ről 26.158-ra.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak biztonsága szempontjából kiemelkedő szerepe van a járulék-ellenőrzéseknek és a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében a helyszíni vizsgálatok növelése, az adóhatóság fokozott jelenléte visszatartó erőt jelent. A be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt jogerősen már bírságolt vállalkozásokat utólagos ellenőrzéssel is vizsgálják és neveiket júniustól közzéteszik az APEH internetes honlapján.

A feketegazdaság elleni fellépés egyik legfontosabb területe a körbeszámlázások, az értékesítési láncolatok felderítése. A bevallásokban sorozatosan nagy forgalmat és a bevételhez igazodó nagyságú kiadásokat szerepeltető, úgynevezett adóminimalizáló vállalkozások vizsgálatával igyekeznek leleplezni az áfacsalásokat. A jogkövető magatartásra ösztönzést szolgálja a jogelőd nélkül alakult új gazdasági társaságok legalább 20 százalékának ellenőrzése. Az ilyen vállalkozások 36 százaléka a vizsgálatkor még nem kezdte meg a tevékenységét, 10 százalékuknál személyi, tárgyi feltételek hiányát tapasztalták a revizorok.

A felderítési összeg emelkedését az adóhatóság annak tudja be, hogy hatékonyabban választja ki vizsgálatra a cégeket. Eszköztára az adócsalók kiszűrésére bővült. A RADAR (Rugalmas Adó-ellenőrzési Döntéstámogató és Adatbányászati Rendszer) például lehetővé teszi az áfaalanyok kockázatosság szerinti besorolását, minősítését. A Kokain (Kockázatos Kapcsolatok Információs Listája) azon adózók hierarchiakapcsolatát jelzi, akiknél korábban adócsalást, adóelkerülést állapítottak meg. A Riaszt rendszer segítségével érzékelhető, ha az adózó megszokott működése hirtelen jelentősen megváltozik, például az áfabevallásban adatai megugranak.

Olvasóink írták

  • 3. elemér 2009. november 06. 01:18
    „Nagyon hasznos és tanulságos ez nekem. Kattintok és félreteszem ezt hogy megtaláljam.”
  • 2. jánosi 2009. november 03. 19:22
    „azért ilyen nevek alatt csinálják, hogy még jobban féljünk ..........”
  • 1. kefefejű 2009. november 03. 11:55
    „Kokain meg Radar... Ki az a kretén, aki ilyeneket talál ki???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képzés beruházás a jövőbe

Négy 20 éves fiatalember utazott ezen a héten Németországba, hogy az Audi Hungaria moduláris… Tovább olvasom