Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Addig tanul, amíg csak él

Az egész életen át tanulás élő példája Tóth Zoltán. Gyerekkora óta kisebb megszakításokkal mindig valamilyen iskolába, tanfolyamra járt, munka mellett képezte magát. Most, hatvanon túl jogásznak készülő egyetemistákkal együtt hallgat előadásokat.
Hatvanas hallgató. A Nyugdíjasegyetemre járók közül néhányan – többek közt Tóth Zoltán – a fiatalokkal együtt is tanulhatnak a Széchenyiegyetemen. Fotó: H. Baranyai Edina
Hatvanas hallgató. A Nyugdíjasegyetemre járók közül néhányan – többek közt Tóth Zoltán – a fiatalokkal együtt is tanulhatnak a Széchenyiegyetemen. Fotó: H. Baranyai Edina
A győri Nyugdíjasegyetemen megszokottnak számít, hogy a hallgatók közt a záró előadáson tanulási lehetőségeket sorsolnak ki. Így most szeptemberben is beiratkozott a fiatal egyetemisták közé öt szenior a Széchenyi István Egyetemre egy félévre.

Décsi Józsefné, aki korábban
biológiát és kémiát tanított, e lehetőségnek köszönhetően nyugdíjasként ül újra iskolapadba. Szakmájához közel álló szakot választott, a szociális munkásnak készülő fiatalokkal együtt tanul és nosztalgiával jár az egyetemnek abba az épületébe, ahol egykor középiskola működött és ott ő a katedra másik oldalán állt.

"Nem tudom, hogy hasznosíthatom-e még, amit az ifjúság- és családvédelemről elsajátítok, de fontosnak tartom, hogy a világ újdonságai iránti érdeklődésem fenntartsam. S már annak is örülök, hogy a kreditrendszert megismerhettem, mert így majd értem, amikor unokáim erről beszélnek" – mondta el az asszony.

Tóth Zoltán hatvanon túl szintén azért hálás a tanulási lehetőségért, mert így megtudhatja, milyenek a hétköznapjai egyetemre járó gyerekeinek. A jogász szakot választotta, mert korábban bíróságon ülnökösködött. Több ítélethozatal tanúja volt, de kíváncsi a döntések jogszabályi hátterére is, amely szerinte színes terület és szinte az élet minden részére kiterjed.

A korábban a mentőszolgálatnál dolgozó, fogyatékos gyerekekkel is foglalkozó férfi mindig törekedett arra, hogy továbbképezze magát, vagy saját pénzén, vagy más lehetőséget kihasználva szinte folyamatosan tanult.

Főként azért, mert szakmájából adódóan tudja, ha ezt nem teszi, akkor előbb jelentkezik nála az időskori szellemi leépülés. Egészségügyi szakképzettsége mellé így többek közt masszázsterapeuta-, reflexológus-, akupunktőrvégzettséget szerzett.

– A fiatal egyetemisták először távolságtartóan köszöntöttek, mert azt hitték, tanár vagyok. Amikor kiderült, hogy a hallgatótársuk leszek, az élettapasztalataimról kérdeztek. Elgondolkodtatta őket, hogy képes voltam rászánni magam a jogi tanulmányokra nehéz gazdasági helyzetben is, csak azért, hogy szellemi energetizáltságom fenntartsam. Elmondtam nekik, hogy bármilyen kurzusra jártam eddig, igyekeztem sokféle embert megismerni, diáktársaimtól is sok mindent tanultam. A kíváncsiság, a sokféle tudás segített abban, hogy többféle szempontból tekintsek egy-egy helyzetre, mert kudarcok engem is értek életem során – fogalmazott Tóth Zoltán.

Olvasóink írták

  • 1. babyangyal 2012. szeptember 12. 17:52
    „Nagyon értékelem az aktív nyugdíjasokat .És sok sikert az egyetemi tanulmányaikhoz !!!! Követendő példa mindenkinek .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszok nyomán piacellenőrzés

Szúrópróbaszerű piacellenőrzésbe fogtak a hatóságok – az őstermelők cikkünkben megjelent panaszai nyomán előbb Mosonmagyaróváron, múlt hétvégén pedig Győrben nyomoztak hamis élelmiszer után. Tovább olvasom