Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

`Add ide az iPhone-od, különben szétverlek´

Az iskolai erőszak egyre inkább megyénkbe is begyűrűzik: állkapocs-csonttöréssel végződő verekedés, az iskola összes ablakának betörése, de az utóbbi években arra is volt példa, hogy diszlexiás fiú fejét négy "erős gyerek" a bordásfalba verte többször.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya "Iskolai erőszak" címmel tart(ott) konferenciát hétfőn a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Klubjában, a Bridge-ben.

A téma meglehetősen aktuális: csak portálunkon az utóbbi évben többször voltunk kénytelenek hírt adni olyan botrányos ügyekről, melyben tizenéves gyerekek verték meg, alázták meg társukat, vagy akár tanárukat is.Megtetszik neki az iPhone, majd pár pofon után el is veszi társától 

Bánhalmi Zsolt ezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója bevezetőjében elmondta: "megyénkben annyira nem mozog kritikus határon a fiatalkorúak által elkövetett erőszakos cselekmények száma, mint az ország más térségeiben, de a problémával mindenképp foglalkozni kell".

"Gyakori szituáció megyénkben is, hogy tehetősebb szülők gyermekei iPhone-i, iPad-et vagy egyéb népszerű technikai kütyüket visznek az iskolába, amelyet egyes osztálytársak akár erőszak alkalmazásával is meg akarnak szerezni.


Pofon jár cserébe az iPhoneért.
Pofon jár cserébe az iPhoneért.

A büntetőtörvénykönyv szerint azonban ha bántalmazzák is az áldozatot, akkor ez rablásnak minősül, s ennek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Akár véglegesen tönkremehet a 12-13 éves elkövető élete, pusztán azért, mert nem fogta fel, hogy tettének komoly következményei lehetnek" - folytatta Bánhalmi ezredes.

Fotók: Cseh Róbert
Fotók: Cseh RóbertHa apa veri anyát, akkor a gyerek ezt tekinti követendő példának

Benczéné Tímár Irén, a Gyermekpszichológiai és Pedagógiai Tanácsadó Győri Kistérség munkatársa szerint "az emberiség történetével egyidős az agresszió.

A különbség azonban az ókor, a középkor és napjaink között, hogy a telekommunikáció iszonyatosan gyorssá vált, s a tévéből, illetve egyre inkább az világhálóról szinte minden órában értesülhetünk egy-egy erőszakos tettről, bűncselekményről"."Az agresszió kiváltó oka sok esetben az önértékelés elvesztése. Azok a diákok, akik a szüleiktől azt látják, hogy ütik-verik egymást, verbálisan folyamatosan sértegetik egymást, ők maguk is öntudatlanul ezt követik példának, s általában több zűrös ügybe keverednek mind az iskolában, mind az iskola falain kívül.

A tanároknak legtöbbször azzal a kérdéssel, kell szembesülni, hogy mit tudnak tenni diákjaik eluralkodó agressziójával, s hogyan tudják levezetni ebből a negatív érzésből táplálkozó káros energiát, erőt.


Csajok bosszúja a Facebookon és a testépítő lemeztelenítése Photoshoppal

A hétfői konferencián több olyan verbális erőszak szintjét megütő, megyei eset is szóba került, amely a legnépszerűbb közösségi portálon, a Facebookon történt.

Egy diáklány például úgy állt bosszút korábbi barátnőjén - mivel az elszerette a barátját -, hogy a jelszó és felhasználó név ismeretével belépett a csaj Facebook-profiljára, s kiírta: "a mai naptól prostituált vagyok, s bárkit szívesen fogadok".

Hasonló "gonoszkodás" a fiúktól sem áll távol. Megyei suliban diákdiri választást tartottak, s az egyik kandidáló, testépítő jelölt meztelen felsőjét mutogatta a kampányoldalon.

Az ellenlábasa a fotókat kicsit "megoperálta" Photoshop segítségével, s olyan montázst rakott fel a világhálóra, amelyen alul is ádámkosztümben "tündökölt" a testépítő bajnok.Ez a konfliktuskezelés rendkívül bonyolult, de arra nagyon kell vigyázni, hogy az indulatoktól, haragtól duzzadó gyereket nem szabad úgy büntetni, hogy még több sérelmet raktározzon el magában.

Véleményem szerint káros, hogyha a rossz magaviseletű diák teljesítményébe, jegyeiben a magatartását is beleszámítják, hisz ezt jogosan igazságtalanságnak könyveli el, s ettől az agresszióra való hajlam mértéke csak nő a gyerek a fejében" - közölte Benczéné Tímár Irén.

Internetes hozzászólások: név nélkül, az inkognitó megőrzése mellett lehet agressziót kifejteni, vagy másokat sértegetni 

A Gyermekpszichológiai és Pedagógiai Tanácsadó Győri Kistérség munkatársa szerint egyre több esetben "pszichoterroron" alapuló kiközösítéssel is szembe kell nézniük az iskolai tantestületeknek.

Ezeknek a többnyire verbális sértegetésen alapuló bántalmazásoknak a hátterében az áll, hogy adott diák okos, jómódú szülőktől származik, túlsúlyos vagy valamilyen fogyatékkal él.

"A beavató szertartások is többnyire átlépik a humor határát, s pusztán szívatásról, megalázásról szólnak.

A verbális erőszak egyébként sokkal inkább jellemzőbb a lányokra, mint a fiúkra. A probléma ezzel az, hogy a tanárok hajlamosak legyinteni az erőszak ezen formája ellen, holott az áldozat lelkében ez is tud olyan súlyos károkat okozni, mint a fizikai erőszak" - magyarázta Benczéné Tímár Irén.A győri pszichológus szerint az internet mindent behálózó terjedésének egyik legnagyobb veszélye az, hogy név nélkül, az inkognitó megőrzése mellett lehet agressziót kifejteni, vagy másokat sértegetni a hozzászólásokban.

A tinik lelkében mindez visszafordíthatatlan lelki sérüléseket okozhat - álljanak bármelyik oldalon is.

Nyolcból nyolc gyerek ragadott követ, s törte be iskolája ablakát

Dr. Takács Róbert, a Győri Városi Ügyészség vezető ügyészének sokszor finom humorral átszőtt, remekül felépített, személyes véleménytől sem mentes előadásának középpontjában a megyei iskolákban elkövetett erőszakos tettek álltak.

"Rengeteg agresszív cselekedet az iskolai falain belül marad, holott ezeknek a titokban maradó ügyeknek többnyire büntetőjogi következményei lennének.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hozzánk kerülő ügyek fiatalkorúak ügyészéhez kerül, akik az elkövető gyerek személyiségét megismerik, családi hátterét feltérképezik, s mindent megtesznek azért, hogy a bajt okozó, tizenéves diák jó útra térjen, s később a társadalom hasznos tagja lehessen.

Sok esetben birkaszemléletről beszélhetünk, amikor csoportosan követnek el butaságot a diákok. Az egyik megyei iskolában történt nemrég, hogy a gyerekek sajátos vetélkedőt játszottak, melynek a végén azt a bátorságpróbát választották, hogy kővel betörik az intézmény üvegét.

Megdöbbentő ebben az ügyben, hogy a nyolc gyerek közül egytől egyig követ ragadott az összes. Vagyis senki sem mondta azt, hogy srácok ezt azért mégsem kellene" - elevenítette fel ezt az esetet Dr. Takács Róbert.

Négy keménygyerek fejjel verte a bordásfalba diszlexiás társukat - a szülők szerint csak csínytevésről volt szó

"Ennél is súlyosabb eset, amikor is négy `erős fiú´ folyamatosan sértegette, majd fizikálisan bántalmazta alig 30 kilós, diszlexiás osztálytársukat.

A végén odáig mentek, hogy testnevelés óra előtt szőnyegbe csavarták áldozatukat, s rajta ugráltak. Mindezt azzal tetézték, hogy osztálytársukat a szőnyeggel együtt felkapták, s a fejét a bordásfalba verték.

Sajnos, az ilyen keményfiúktól - leszámítva a holdudvarukat - többnyire fél az egész osztályközösség.

Ennek az ügynek a kiderülése egy hős kislánynak köszönhető, aki telefonnal felvette a bántalmazást, s azonnal megmutatta az igazgatónak.

Jellemző egyébként, hogy az elkövető gyerekek szülei ilyenkor struccpolitikát folytatnak, igyekeznek homokba dugni a fejüket, s csínytevésnek beállítani a történteket.

Holott amikor behívtuk őket, s felajánlottuk nekik, hogy lejátsszuk az ominózus felvételt, akkor ezt egyikük sem akarta.

A szóban forgó srácok esetében a vádelmulasztás mellett döntöttünk, ami azt jelenti, hogy évig nem indítjuk el a jogi eljárást, amennyiben a viselkedésük változik, s segítik a tanulásban, a mindennapokban korábban vert áldozatukat" - közölte a Győri Városi Ügyészség vezető ügyésze.

Hárman verték meg úgy a csornai iskola előtt, hogy áll- és orrcsonttörést szenvedett

Dr. Takács Róbert megemlítette azt az idén nyáron történt csornai esetet is, amikor egy csornai általános iskola előtt nyolcadik osztályos diákok annyira megverték egy évfolyamtársukat, hogy a fiú áll- és orrcsonttörést szenvedett.

A három elkövető fiút pár nap alatt, gyorsított eljárás keretein belül tíz-tíz hónap, két évre felfüggesztett, fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetésre ítélte a Győri Városi Bíróság júliusban.

A Győri Városi Ügyészség vezető ügyésze szerint "a közvélemény hiába követel sokkal súlyosabb büntetést ilyen esetekben az internetes hozzászólásokban, azt azért látni kell, hogy egyes, fiatalkorú bűnözők öt év `kemény munkájával´ jutnak el odáig, ahová ez a három verekedő diák pár nappal alatt navigálta magát".

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. momentan 2011. október 12. 21:05
  „Szeretném gyorsan tisztázni, hogy a mobil és a "kütyü" között én különbséget teszek.
  A mobil napjaink elengedhetetlen részévé vált.
  Egy gyermeknek és szülőnek is nagy biztonság a közvetlen kontaktus lehetősége.
  Viszont, ahogy autóban is tilos telefonálni, vagy akár munkahelyeken, ha az nem tartozik a munkához, úgy iskolában sem szabad tanóra alatt.

  Ha valaki elfogadja, hogy a gyerek órán játszik, azzal a megfontolással, hogy akkor a tanulni akarók at legalább nem zavarja, az fogadja el a boltban a száraz kenyeret, mócsingos húst, hibás ruhát.
  Örüljön, hogy kap valamit.
  Mert egyszer, majd ezek a "nem tanított" és "nem nevelt" gyerekek lesznek a dolgozók, a termelők, és tőlük majd csak ez tellik.
  Ha iskolás korban nem tanulják meg a fegyelmet, a szabályok betartását, akkor felnőttként sem fogják.
  Ettől még lehet egy iskola jó hely.
  Régen rossz, ha a behordott mobil, meg I-pod meg "kütyü" teszi azzá.”
 • 34. ildancs20 2011. október 12. 15:03
  „ne vigyen mobilt a gyerek suliba,meg kütyüket???Hol élsz a tundrán???Most mobilt anno,meg tetrist vittünk vagy még régebben csúzlit stb..Az idővel a kütyük változnak!! Ugyan már régen az új cipődért vertek meg, vagy az új csigádért mindegy.Ok és indok mindig van és lesz is! Tenném hozzá hogy én órán meg könyvet olvastam vagy leveleztem a padtársaimmal, vagy amőbáztam!! Voltak,vannak lesznek órák melyek a gyereket nem érdekli és más elfoglaltságot keres! a szülők persze ugyanúgy hibásak,mint a pedagógus!!Az illemről kultúráról annyit, hogy valóban sokakból hiányzik,de ezt csak közösen szülő és iskola/pedagógus együtt tudja megoldani!”
 • 33. momentan 2011. október 12. 06:48
  „Két apróság a hozzászólásokhoz.
  A gyermek diszlexiás, lehet, hogy a tanuláshoz kell neki a kütyü.

  Azzal egyetértek, hogy ne hordjanak az iskolába "kütyüket".
  Viszont ezt nem az iskolában kell ellenőrizni, hanem otthon amikor elindul a gyerek.
  Az iskolai házirendekben szerepel, hogy értékes, iskolához nem szükséges dolgokat ne hordjanak a gyerekek. Mégis náluk van.
  Mint régen nálunk a csuzli, ha még tudja valaki mi az.
  Ha az iskolák címzetten tiltanák ezeket az eszközöket, akkor azonnal megjelenne más őrület. A tanuló leleményes :)
  Az iskola csak akkor működik jól, ha a szülő és pedagógus együtt dolgozik a gyermek jövőéért.
  Ez az együttműködés csökkent minimálisra.
  És többnyire nem az iskolák miatt.”
 • 32. Karcsika 2011. október 11. 22:38
  „30. okda 2011.10.11. 16:58
  "MINDEN CSENGETÉSRE KIJÖVÖK kártyát raktak a diákok egyik tanáruk csengője alá, aki arra járt mindenki megnyomta,gyerek, felnőtt egyaránt,ilyenkor ki a hibás ?"

  Ezt nem értem.
  Magyarázzad el!”
 • 31. Goatwhore 2011. október 11. 18:58
  „Inkább kösse le magát a gyerek órán telefonjával vagy más kütyükkel, mert akik ezt teszik biztos csak melegedni járnak be, de legalább azt csendben teszik és aki figyelni és tanulni akar azt legalább nem zavarják. Az országban meg ki kell "tisztítani" egy megyét amit körbezárnak és akik bűnözők azokat oda száműzni élete hátralévő részében, és csak 1-2 ünnepnapon kiengedni 1-2 órára, de azt is csak kísérettel.”
 • 30. okda 2011. október 11. 16:58
  „MINDEN CSENGETÉSRE KIJÖVÖK kártyát raktak a diákok egyik tanáruk csengője alá, aki arra járt mindenki megnyomta,gyerek, felnőtt egyaránt,ilyenkor ki a hibás ?”
 • 29. vanessa 2011. október 11. 13:06
  „nem csak barnabörü lop,ami mozdithato, mindent visznek, meloheleken pl, / bocs nem jo a klavim/"anti lop, anti lop,tszcsében mindenki lop!/régi mondás de igaz)))”
 • 28. vanessa 2011. október 11. 12:56
  „szép napot!Tumbanu, ha utaznál buszon akkor hallanád mit mondanak a diákok , egész ora alatt facebokoznak, meg chatelnek, tudtommal az iskolában tanulni is kell, de az udvariasságot nem tanulják meg.Sir itt mindenki, közben drága mobilokkal mennek az iskolába”
 • 27. pancser 2011. október 11. 10:59
  „Nem hinném, hogy a büntetés önmagában elegendő. Nevelési kérdés inkább. Valamiféle erkölcs és magatartástant kéne tanulni, tanítani. A Tízparancsolat több ezer éves és nem véletlenül van. A mai gyerekek egy része úgy nő fel mint az erdei gomba, vadon. A szülőkkel kezdődik a felelőtlen magatartás, ők aztán tovább adják a gyerekeknek, akiknek a táskájába nem készíti be az anyuka a tízórait.”
 • 26. Tumbanu 2011. október 11. 08:36
  „25. nova82 2011.10.11. 08:30

  Részben igaz. De ott van az a gond, hogy manapság nem ritka, hogy a 14 év alattiak egyből kést rántanak - tudjuk kikről van szó, akiket nem nevezünk nevükön. Sajnos mérlegelni kell, agyonveretem magam, vagy megböknek. Félelmetes ez a világ amit élünk. De egyszerűbb szőnyeg alá söpörni és a felszínes giccsek miatt senkit sem érdekel a szőnyeg alatt levő kis mocsok.”
 • 25. nova82 2011. október 11. 08:30
  „Egyszerű a dolog:megtanítani a gyermeket önvédelemre,ha többen támadnak rá,elég az egyiket hamar kiosztani a többiek egyből észreveszik,hogy nem lesz jó ha kikezdenek vele!Természetesen ez nem mindig igaz,de ilyenkor jöhet a szemet szemért elv!!!!Sajnos ma már nem lehet máshogy......”
 • 24. Tumbanu 2011. október 11. 08:26
  „Aki azt írja, hogy ennyi meg annyi idős gyereknek nem kellene kütyükkel menni iskolába remélem nem gondolja komolyan. Mindenkinek joga van azzal menni ami az ő saját tulajdona. Ez olyan mintha agyonlőnek valakit egy postán csekk befizetés közben és akkor az áldozat a hibás, mert mi a francnak nem neten fizeti be?!

  Igenis példásan kell megbüntetni ezeket az "embereket".

  ui.: én koromban sem volt telefon mégis megvoltunk féle kommenteknek: ugyanmár, most ezt komolyan gondoljátok? vicc, véletlenül se a bűnöst ítéljétek el”
 • 23. titokgyula 2011. október 11. 07:56
  „A kisebbség sosem fogja az önértékelését elveszíteni.”
 • 22. senkialadár 2011. október 11. 06:28
  „19. lacivélemény arra felé ahol ilyesmik történnek ott többségben élnek ezek a semmirekellő réz "gyűjtő" banda,ott az ilyen sem véletlen,tudják nagyon jól hogy nem büntethető a körülötte lévő felnőttek,és direkt küldik a 14 éven alulit lopni,rabolni.”
 • 21. Star-Spangled 2011. október 10. 23:22
  „Itt jon a Jobbik,12-tol sitko!!!!!!!!! Adni nekik 10-15 evet ,majd gondolkodnak!!!!!!!! Rendet kell teremteni!!!!!!!”
 • 20. Star-Spangled 2011. október 10. 23:18
  „Itt nem P.Sanyirol kell beszelni!!!!! Hol vannak a SZULOK?????????????????????????? 100%-ig ok a hibassak!!!!!”
 • 19. lacivélemény 2011. október 10. 21:38
  „okda !
  Sajnos már ott tartunk...a napokban két13 éves c. gyerek vert agyon(8 napon tú l gy. sérülések) egy 80 éves nénit telefonjáért...nem lehet őket büntetni mert kiskoruak(14 év alattiak).”
 • 18. imre1964 2011. október 10. 21:31
  „Ez a bünözést csak egy népcsoport teszi mert nekik szabad.”
 • 17. abuserpro 2011. október 10. 21:04
  „Mindenki tudja mi a jó és m ia rossz. Mindenki tud választani. És nem kell 18 évesnek, vagy az fölött lenni hozzá. Nagy kár, hogy nem ítélnek jogosan az ilyen ügyekben sem. 15 évesen kriabotl vlakit és meg is verte? Börtönbe vele. Agyonverte az osztálytársát? Ugyan úgy börtön. Miért kell kesztyűs kézzel bánni azokkal, akik megérdemli ka büntetést? "Nem tehet róla, nem tudja, mit csinál.". Nagyon is tudja, különben nem csinálná. Ez a legröhejesebb kifogások egyike...”
 • 16. karakter 2011. október 10. 20:22
  „8. mitzekatze 2011.10.10. 14:15
  Változik a világ. Lehet, hogy a mi időnkben nem volt telefon, de most már van és a mostani emberek nem tudnak meglenni nélküle. A nagyszüleink idejében vízöblítéses vécé nem volt, de a mi időnkben volt és mi nem tudtunk meglenni nélküle.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinézték a felnit és úgy gondolták az utcán ˝lecserélik˝

Győrben, a Déry Tibor utcában, a hajnali csendet kihasználva kísérelte meg két 18 éves fiú egy… Tovább olvasom