Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Abu-dzabi diploma után: a győri fiatalember indiai, chilei és spanyol állásokat utasított vissza a bécsi egyetemért

Fejes Ádám négy évet töltött a New York-i Egyetem világszínvonalú abu-dzabi képzésén úgy, hogy New York-ban és Ghánában is teljesített szemesztereket. Most lezárult egy korszak az életében.

Egyetlen év 70 ezer dollárba kerül a különleges egyetemen


A kisalfold.hu 2011 januárjában, szinte majdnem napra pontosan négy és fél éve adott hírt először a győri Fejes Ádámról. A Révai-gimnázium akkor végzős diákjáról azért írtunk, mert felvételt nyert a New York-i Egyetem világszínvonalú abu-dzabi képzésére.

Az ösztöndíj értéke mindent elárult a sikeres felvételiről. A legjobb képességű diákoknak járó támogatás nélkül ugyanis közel 70 ezer dollárba (20 millió forintba) került volna egyetlen év a különleges egyetemen. Ezért a pénzért cserébe az Arab-félszigeten kis túlzással minden szempontból luxuskörülmények fogadják az oda érkező hallgatókat.

Az első két szemeszter elvégzése után a győri hallgató a pszichológia tanulmányok mellett tette le a voksát, alig pár hete pedig átvehette a diplomáját az Arab-félszigeten, de ne siessünk ennyire előre.


Fejes Ádám a diplomaátadó ünnepségen
Fejes Ádám a diplomaátadó ünnepségen


Kína, Argentína, USA, Ghána Etiópia, Nepál, Tanzánia, Ausztria

"Annak, hogy a New York-i Egyetem globális lánccá nőtte ki magát, rengeteg barátot, felejthetetlen emlékeket köszönhetek.

A Föld több kontinensén kihelyezett iskolákban teljesíthettük a tantárgyakat. Nekem volt szerencsém Kínában (Sanghaj), Argentínában (Buenos Aires), az Egyesült Államokban (New York) és Ghánában (Accra) is tanulni, de volt továbbá lehetőségem egyéb kutatáshoz kapcsolódó tanulmányi utakon részt vennem Etiópiában, Nepálban, Tanzániában és Ausztriában is.

Mindegyik állomásnak megvolt a különleges varázsa, de ha egyet kell kiemelnem, akkor Ghánáról beszélnék.

"Nagyon jó, hogy az ember megismerhette a saját erősségeit és persze gyengeségeit is"

Az afrikai országban úgy tanultam a fővárosban, Accrában, hogy mellette hetente 15 órát dolgoztam a Nyugat Afrika AIDS Alapítvány Projektmenedzsment- és HR részlegén, de kaptam lehetőséget klinikai pszichológiai gyakorlatra is a vezető doktornő mellett, így rengeteg hátrányos helyzetū pácienssel folytathattam interjúkat különboző projektekhez.

A gyakorlatokban - amelyekre a négy év alatt óriási hangsúlyt fektettek az egyetemen - az volt nagyon jó, hogy az ember megismerhette a saját erősségeit és gyengeségeit. Ez csak úgy működhet, ha a diák több területen kipróbálhatja magát éles helyzetekben.

Nekem Ghánában kristályosodott ki, hogy munkaügyekkel, a humánerőforrással szeretnék foglalkozni a későbbiekben.

Ghánában a tanulás mellett alapítványnál vállalt heti 15 órás munkát

Ghána demokratikus ország, az emberek szabadságszeretők


Ghánában rendkívül értékes és érdekes tapasztalatokat szereztem. A buszon nem értették utastársaim, mit keresek közöttük fehérbőrűként.

Kinn a fehérbőrű egyenlő a dúsgazdaggal, éppen ezért a piacon folyamatosan a normálár többszöröséért akartak eladni nekem bármit, érthető módon.

Ghána ugyanakkor rendkívül biztonságos és vendégszerető, demokratikus ország. Rengeteget tanultam továbbá a transz-atlanti rabszolga-kereskedelem borzadalmairól a ghánai professzoraimtól, majd személyesen is volt lehetőségem a rabszolga-várakat meglátogatni" - mondta portálunknak Győrben Fejes Ádám.New York-i felhőkarcolók között

Állásajánlat Indiából, Chiléből és Spanyolországból

Arra a kérdésünkre, hogy a New York-i Egyetem abu-dzabi diplomájával a zsebében merre vezet tovább az útja, Ádámtól a következő választ hallottuk: "három állásajánlatot kaptam, az egyiket az indiai Mumbaiból, a másikat Chile fővárosából, Santiagóból, a harmadikat pedig Spanyolországból egy barcelonai banktól.

Mindegyik ajánlat nagyon jó volt, de számomra talán az indiai munkalehetőség lett volna több szempontból is a legvonzóbb. Olyan cégnél vállalhattam volna projektvezetői munkát, mely diákok külföldi tanulmányait szervezi.

Mivel felvételt nyertem a bécsi egyetem mesterkurzusára, végül visszautasítottam mindhárom ajánlatot. Sokan talán azt gondolják, hogy hiba volt ez részemről. Tekintettel azonban arra, hogy terveim szerint a bécsi egyetem mellett munkát is fogok vállalni a császárvárosban, úgy gondolom, később sem lesz bennem hiányérzet.

Terveim szerint egyszerre szerzek több munkatapasztalatot, miközben a tanulmányaimat is folytatom.

Bár egyelőre dolgozni nem fog Indiában, a világhírű Tádzs Mahalnál járt Ádám

"Közelebb leszek a családomhoz"

Bécsben a nemzetközi HR- és munkajogi tanulmányokat fogok folytatni, csak most nem angolszász, hanem európai uniós `szemüvegen´ keresztül. Az osztrák képzés szintén gyakorlatorientált, élethez közeli, a tantárgyakat angol nyelven oktatják.

A döntésemben a legfontosabb szerepet az egyidejű munka- és tanulás lehetősége játszotta. Sokan kérdezték, miért pont Bécs: ha ugyanez a lehetőség erre a mesterképzésre és egyijedū munkavállalásra Mumbaiban, Santiagóban, vagy Barcelonában lenne, akkor azt választottam volna.

Az, hogy ez a képzés Bécsben van angolul, de közben német nyelven dolgozhatok, tulajdonképpen szinte csak szerencse. Ráadásul így közelebb leszek a családomhoz.


Ádám a diplomaosztó után az abu-dzabi egyetemi lovasklub tanácsadójával

"Könnyen lehet, hogy három év múlva Győrben leszek"

Ha elfogadtam volna például az indiai állást, 10-15 évre biztosan távol kerültem volna Európától.

Összességében biztos vagyok benne, hogy az Öreg-kontinensen számos jó munkalehetőség adódik a jövőben, de ki tudja, merre sodor még az élet.

Könnyen lehet, hogy három év múlva Győrben leszek, de az is, hogy akár Mexikóban" - zárta szavait az egykori révais diák.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útzár útzár után - nehéz eljutni Győrszentivánra idén nyáron! - videó, fotók

Az utóbbi hónapokban három nagyobb és egy kisebb közlekedési gócpont alakult ki Győrszentiván körül. Kettő már megoldódott, de hamarosan jön egy újabb a Váci úton. Tovább olvasom