Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Abortusz: pénztelenség a legfőbb ok

A megyében tavaly 1400 nő fordult a családvédelmi szolgálatokhoz azért, hogy terhessége megszakítását kérje. A partnerkapcsolatok válságát jelzi, hogy az abortuszt kérők 12,5 százaléka jelölte meg indokként instabil viszonyát.

Felmérés készült a közelmúltban arról, hányan fordultak terhességmegszakítást kérve a megye öt családvédelmi szolgálatának valamelyikéhez (kettő működik Győrben, egy-egy pedig Sopronban, Mosonmagyar- óváron és Csornán).

Az öt szolgálat tanácsadóit 2010-ben 1400 terhes kereste fel. Fejesné Gyárfás Judit megyei vezető védőnő a Kisalföldnek elmondta: területi megkötöttség nincs, vagyis egy Alföldön élő nő is kérhet például Sopronban segítséget. A tanácsadáson nem kötelező a partnerrel vagy házastárssal megjelenni, csak ajánlott. 2010-ben a nők 75 százaléka egyedül érkezett. A partnerkapcsolatok válságát jelzi, hogy az abortuszt kérők 12,5 százaléka jelölte meg indokként instabil viszonyát.

Az első helyen ugyanakkor még mindig az anyagi okok szerepelnek, tavaly 41 százalék ezért akart lemondani a gyermekáldásról. A korlátozás helyett a szélesebb tájékoztató és felvilágosító munka fontosságára figyelmeztet az is, hogy a megjelent nők több mint fele használt valamilyen fogamzásgátlót, de mint kiderült, rosszul vagy rendszertelenül. Sajnos, az ismételt megjelenések száma évek óta állandó, ugyanazok a nők egy éven belül akár többször is kérik terhességük megszakítását.

Kinek, mennyiért?
Az abortusz a terhesség 12. hetéig engedélyezett. A 18. hétig csak kiskorúak, időben fel nem ismert állapot vagy orvosi indok esetében történhet. A beavatkozás támogatott (ingyenes), ha az anya élete van veszélyben, a magzat bizonyíthatóan károsodott, vagy a terhesség bűncselekmény következménye.

Válsághelyzetre hivatkozva az abortusz ára tavaly még 28.920 forint volt, amely az alapdíjak év eleji emelésével módosult 29.710 forintra. Az összegre csak akkor kérhető 30, 50 százalékos csökkentés vagy ingyenesség, ha a nő – kiskorú esetén a szülő – a törvény által megnevezett valamilyen szociális támogatásban részesül.

Olvasóink írták

 • 3. akrobata 2011. április 01. 09:51
  „Gyilkosok!”
 • 2. kisember1 2011. március 31. 12:39
  „Törvényes gyilkosság, borzasztó.”
 • 1. miracle 2011. március 25. 10:03
  „"Az első helyen ugyanakkor még mindig az anyagi okok szerepelnek, tavaly 41 százalék "
  és mint a következő mondatból kiderült, kb ugyan ilyen arányban meg az, hogy nem védekeztek és meglepődtek, mert nem figyeltek a biológia órán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páncélból lesz még a szélvédő is

Saját védelmi technológiát fejleszt uniós és hazai támogatásból a missziós honvédségi járművekre a… Tovább olvasom