Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Ablakcsere, de mennyiért?

Ombudsmanhoz fordult a Szigethy út 78. szám alatti társasház  több lakója, a lakások ablakcseréje miatt.
Ombudsmanhoz fordult a Szigethy út 78. szám alatti társasház  több lakója azért, mert – szerintük – a tervezett ablakcsere kapcsán törvénytelenség történt. Számításuk szerint lakásonként több százezer forinttal verték át őket. Az érintett lakásfenntartó szövetkezet illetékese cáfolja mindezt.

Az úgynevezett panelprogram egyedülálló lehetőség azoknak, akiknek egyébként esélyük sem volna több százezer forintos ablakcserére, erkélyfelújításra, aminek eredményeként a fűtés 20–30 százaléka megtakarítható.

Negyedével többe kerül

A sikeres pályázás azonban szigorú szabályokhoz kötött, így például kivitelezőt a lakóközösség választ. A Szigethy úti tömbökben élők az ombudsmanhoz írt és lapunkhoz is eljuttatott panaszukban azt erősítik meg, hogy ők bizony nem választhattak kivitelezőt, magasnak tartják az árat és kifogásolják a felszámított hitelkamatot is. Utánanéztek: ha ugyanezt a munkát egyénileg rendelnék meg, 25–30 százalékkal kevesebbet fizetnének.

– Évekig kimaradtunk a felújításból, most meg a kivitelezők hatalmas felárat kérnek el – panaszolja H.-né, aki ötödmagával járt szerkesztőségünkben. – Hülyének néz bennünket a lakásszövetkezeti elnök, hiszen a szerződött cég 20–30 százalékkal többet kér a munkáért.

Cáfol az elnök

Békési János, a XXX. Számú Lakásszövetkezet elnöke hallott ugyan a lakók fenntartásairól, ám alaptalannak tartja azokat. Szerinte a lakókat megkérdezték és időben tájékoztatták a lehetőségekről. Az elnök a vita tárgyát sem érti, hiszen a közösségre – a panelfelújítási programban való részvétel okán – a költségek harmada hárul. Az áfás, többéves garanciát tartalmazó beruházás pedig ennyit kóstál.

„A társasház választott"

A nyílászárók cseréjét célzó pályázatokat a győri polgármesteri hivatal beruházási osztálya bonyolítja. Tóthné Papp Terézia vezető főtanácsos állítása szerint a Szigethy-tömb pályázatában (akár a többiben) szigorúan megvizsgálták a társasház által három helyről megkért árajánlatot, a közgyűlési döntést, mert ezek nélkül pályázat nem adható be.
– A társasház képviselője dokumentumokkal igazolta a szükséges árajánlatokat, a közgyűlési feljegyzést – szögezte le a vezető főtanácsos. – Innentől kezdve bennünket csak az érdekelt, hogy a választott kivitelező a hazai szabványoknak megfelelően, EMI-minősítéssel dolgozik-e. A társasház belső ügye, hogy öten mást akartak, 15 család pedig újabb kifogással élt. A társasház életében ugyanis a mostani felújítás szinte lehetetlen, ha mindenki mást akar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötéves a mentőállomás

Mentők napjával ünneplik a pannonhalmi mentőállomás fennállásának 5. évfordulóját. Tovább olvasom