Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Ablakból leeresztett kosárral is vásárolhatnának a piacon

A kóstolás hozzátartozik a piachoz és most a vevők, az árusok úgy érzik, ízlelgetik azt is, milyen élmény az új helyre járni vásárolni, eladni. A városréti vásártérről ugyanis a Tarcsay utcába költözött az őstermelők és divatáru-kereskedők kínálata.
– Jó hely ez – mondta Sallai Imre őstermelő, amikor arról kérdeztük, milyennek tartja a Tarcsay és a Türr utca kereszteződésénél kialakított területet, ahova a múlt héten költözött a belvárosi piac. Részletezte is indokait: szép a vásártér kialakítása, közelebb van a belvárosi sétálóutcához és eredeti helyükhöz, a Dunakapu térhez, s jó a közlekedés, két buszmegálló is van a közvetlen közelben. Azt is fontosnak tartja az őstermelő, hogy így már lakóházak között árusíthatják termékeiket, viccesen úgy fogalmazott: néhányaknak csak le kell ereszteniük ablakukból egy kosarat, hogy megpakoltassák zöldséggel, egyebekkel.

A törzsvevők jobbára követik az őstermelőket, a Tarcsay utcába költözött piacra is elmennek vásárolni. Fotó: Bertleff András
A törzsvevők jobbára követik az őstermelőket, a Tarcsay utcába költözött piacra is elmennek vásárolni. Fotó: Bertleff András

Viszont a kereskedőknek úgy tűnik, a szlovákiaiak még nem találták meg a piac új helyét, de számítanak arra, hogy ez később sikerül. Sallai Imre is arról beszélt, hogy a törzsvevők jobbára követik őket, de az év eleji alkalmak nyomán nem lehet sok következtetést levonni, mert hidegben mindig kevesebben vannak a vevők és az árusok is. Ilyenkor jobbára csak savanyúságot, káposztát, sűrített paradicsomot kínálnak, na meg a méznek van szezonja, viszik, akik köhögnek, s a tojás mindig kelendő. Májusban, amikor sokféle friss zöldséget, gyümölcsöt lehet venni, akkor több asztalt kell majd felállítani a mostani, a korábbiaknál kisebb területen.

A Dunakapu téren is lesz piac Győrben tavasztól – ahogy arról már írtunk –, de oda csak az őstermelőket, a bio- és kézművestermékeket árusítókat várják keddenként és péntekenként. Sallai Imre ezzel a lehetőséggel akkor élne, ha fiatalabb lenne, de jövőre feleségével nyugdíjba mennek, s nekik a heti kétnapos piacozás is gond, mert a zöldségek, gyümölcsök termesztésére, gondozására több idő kell.

Megkérdeztünk szerdán a Tarcsay utcai piacon egy divatáru-kereskedőt is. Bedi Ernő annak örül, hogy a ruhákat árusítók együtt maradhattak az őstermelőkkel. Azt még szerinte se lehet tudni, mennyire válik be az új terület, de tapasztalata szerint a vásárlók emiatt nem panaszkodtak eddig. Más árusok is arról beszéltek, hogy családiasabb ez a helyszín, de csak harmadik alkalommal pakoltak itt ki. Úgy vélik, sok múlik azon, elfogadják-e, megszeretik-e a vevők. Horváth Józsefné követte kedvenc termelőit a Tarcsay utcába is, ezentúl is itt vesz zöldséget, tojást. Szerinte rendezett, szép az új piactér.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelők berendezése az orvosok feladata

Olvasónk egy győri orvosi rendelővel kapcsolatban írt panaszt az intézmény elavultságáról. Az EESZI… Tovább olvasom