Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Abda és Wang Kon a két otthona

Ágoston Gyulának van egy háza Abdán, s még egy egy thaiföldi kis faluban, Wang Konban.
Ágoston Gyula mérnök és külkereskedő, csaknem húsz évig egy osztrák cégnél dolgozott. Abdai háza inkább csak nyaralónak szolgált (eddig), hisz több időt töltött kint, mint itthon. Életében először 1992-ben járt Thaiföldön, azóta viszont minden évben kint tölt néhány hónapot. Mindjárt kiderül, hogy ezt lemásolni nem feltétlenül tömérdek pénz függvénye. No de előtte vissza az első útra, 1992-ben lenyűgözte „a mesés Kelet", s ott még valaki: megismerkedett egy thai asszonnyal. Azóta is ő a barátnője.

A dzsungel közepén

A asszony családja Wang Konban él, egy olyan faluban, amely nem szerepel egyetlen idegenforgalmi katalógusban sem, valahol a dzsungel közepén fekszik. A férfi ott építette fel házát, ami akkor az első kőből készült épület volt. P volt, s most is az egyetlen külföldi, aki ott megfordul. Gyorsan összebarátkozott az ottani emberekkel, akik rendre vízzel hígítva isszák a sört, s élvezik az életet, ahogy az európaiak közül csak kevesen merik. Szóval minden évben ide utazik Ágoston Gyula, s mivel szenvedélyesen szeret búvárkodni, ezért onnan rendszeresen leruccan a turisták által is kedvelt szigetek valamelyikére.

A cunamit megúszta

A cunami idején is búvárkodni készült, de az indulás előtti este banális baleset érte, ami végül az életét mentette meg. „Elcsúsztam a fürdőszobában, s eltörött három bordám – így emlékszik az esetre. – A kórházból nem engedtek ki, így lekéstem a gépet, ami Pucket szigetére vitt volna. A cunami pusztítása idején a kórházi ágyon feküdtem. Semmit nem tudtam a történtekről, átaludtam az egészet. Mivel nagyjából értem a thai nyelvet, így az ápolóktól hallottam, hogy valami szörnyűség történt... Akkor esett le, micsoda szerencsém volt."
Thaiföldön az élet kezd visszarázódni a régi kerékvágásba – mondta Ágoston Gyula, aki épp most tért vissza újabb útjáról. Az elpusztult szállodák nagy részét újraépítették, s a turisták is visszatértek.

50 forint egy tál étel

Egy átlagos magyar nyugdíjból nem lehet hónapokat Thaiföldön tölteni. Ez így is van, de Ágoston Gyula Ausztriában egészen mostanáig jól keresett. Utazásai ezzel együtt nem kerülnek horribilis pénzbe. Thaiföldön, Wang Konban – átszámítva – 50 forintért kap egy tál ételt az ember, a szigeteken, ahol drágább az élet, 200-ért. Két hónapig volt most kint, utazott és búvárkodott, így kicsit többe került az útja, mint ha csak a házában pihent volna: havi 200 ezer forintból azonban így is kijött. A repülőút 260 ezer forint volt.

Mindenhova eljutna

Ágoston Gyula arra készül, mostantól szeptembertől áprilisig Thaiföldön él majd, aztán hazajön abdai házába (amit épp felújít), szabadidejében pedig valóra váltja álmát: eljut a világ minden országába. Eddig 34 helyre utazott el, Dél-Amerika a következő álom, amit jó lenne teljesíteni. Története nem átlagos, inkább érdekes, s valószínűleg – hiába él egy kis faluban – sokan nem is tudnak róla. Egészen mostanáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis Győrbe költözik a regionális stúdió

A híresztelések nem voltak alaptalanok! Az MTV soproni regionális stúdiója mégis Győrbe költözik – tudtuk meg Holub Katalintól, a televízió szóvivőjétől. Az adásokat várhatóan a nyár végétől sugározzák a megyeszékhelyről. Tovább olvasom