Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Abda, a vizek faluja - már négy bányatóval

Két bányató is volt már Abdán 2008-ban, amikor a képviselő-testület ülésein először arról tárgyaltak, hogy újabbakat kellene ásatni. Biztonságos strandot ugyanis nem lehet ott kialakítani, ahol kavicskitermelés folyik.


Az előzményekhez tartozik, hogy a régi abdai bányatavakhoz korábban győriek is szívesen kijártak napozni, horgászni. Ez azonban sosem volt veszélytelen. Néhány tragédia is történt emiatt és közben a kavicskitermelés egyre jobban kiterjedt ezen a részen.

Tilos lett a fürdőzés, ezért magától adódott az ötlet: jó lenne legális körülményeket teremteni, megfelelő helyet biztosítani a fürdőzéshez. Az önkormányzat a működő bányatavaktól távolabb eső részen megvásárolt egy erre alkalmas, hét és fél hektáros szántót, ami könnyen megközelíthető: nyílegyenesen oda vezet a Diófa utca meghosszabbítása. 2009-ben el is kezdték kiásni a tavakat. Az előkerülő kavicsmennyiség fejében ezt a bányavállalkozó vállalta.

Idén nyárra az abdai strand fürdőzésre szánt tava is elkészült, decemberig kialakítják a horgászásra alkalmas részt, de használni a vizeket valószínűleg majd csak jövőre lehet. Jelenleg ez nagyon veszélyes, mert még folynak a földmunkák.

Elkezdődött a plázs, a part, a partfalak kialakítása, a terep rendezése. A tervek szerint fürdőzésre alkalmas víz, fehér homokos strand, horgásztó, parkolók is lesznek. Az új tavakat már eleve azért ásatták ki, hogy legyen strandolásra, fürdőzésre, horgászásra alkalmas víz Abdán.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. június 25. 05:56
    „Lehet, hogy Te is az egyik ilyen "aranybánya" tulajdonos vagy? Mert azt asajtó nem írja meg, hogy miért nem a falu javát szolgálja egy-egy ilyen bánya!”
  • 1. pgeri11 2011. június 24. 08:38
    „"Nekem a Balaton a Riviéra, Napozni ott szeretek a homokon"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönyű-Nagyszentjános: Szennyvíztisztítás kétmilliárdból

A Kisalföld információi szerint mintegy kétmilliárd forintból megoldódik Gönyű és Nagyszentjános… Tovább olvasom