Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A zsidó áldozatokért szólt az ima Győrben

Hatvanhat éve több mint 6000 zsidót hurcoltak el Győrből és a város környékéről. A mártírhalált haltakra emlékeztek a hozzátartozók, valamint a hitközség vasárnap délelőtt a győr-szigeti temetőben.

"A 850 hazatért hittestvérünk közül egyetlen 15 évesnél fiatalabb gyermekről nem tudunk, több mint ötezren odavesztek. Ezért kell felekezeti hovatartozás nélkül, zsidónak és nem zsidónak meg kell tudnia, mi történt" - emlékeztetett a több mint hat évtizeddel ezelőtt történt borzalmakra Villányi Tibor, a győri zsidó hitközség elnöke, aki hozzátette: "elvesztett szeretteink emléke égő figyelmeztetés, hogy soha többé ne legyen helye az antiszemitizmusnak ezen a világon."

A gyermekeket, a szülőket és a nagyszülőket gyászolók évente együtt emlékeznek a szigeti temetőben, és számos visszaemlékezés is napvilágot látott, ám sem ez, sem az idő nem jelent gyógyírt az átélt fájdalmukra. A meg sem ismert, vagy a távolban halott hozzátartozókkal családi kötődések, emlékek is odavesztek. A hit állíthat emléket a maradóknak, a közös emlékezés pedig figyelmeztet: soha ne felejdük, hova vezethet az ordas eszme, a gyűlölet ezen a világon.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. háté 2010. június 18. 19:10
  „Egyikre sem lehet azt mondani antiszemita!

  HARRY S. TRUMAN: "Minden zsidó tökéletes reklámfigurája egy következő holokausztnak."

  ISRAEL SHAMIR, izraeli író: "A zsidó kultúrát áthatja a bosszú gondolata. (...) Amerikai zsidók hozták létre Hollywoodot, és Hollywood fő témájának a bosszút tette. Lényegében az amerikai filmipar a zsidó kollektív tudat kifejeződése, és ez volt az amerikai psziché létrehozásának fő tényezője. Hollywoodból a bosszú szétáramlott a Földön és egyértelműen segítette annak a világnak a létrehozását, amelynek most lakói vagyunk. Más szavakkal: nincs szükség és nem volt szükség összeesküvésre. Inkább arról van szó, hogy az éretlen Amerika nem tudott ellenállni a zsidó mentalitás hatásának és zsidó állam lett, Izrael nagy testvére. A trieri rabbi egyik unokája, Karl Marx már az 1840-es években megjósolta, hogy Amerika zsidó állam lesz, és a kapzsiság és elidegenedés zsidó ideológiáját öleli magához. Ez magyarázza a zsidók sikerét: teljesen természetes, hogy a zsidó államban a zsidók inkább sikeresek. E magyarázat lehetővé teszi, hogy a kérdésre válaszoljunk: vajon Amerika a zsidó lobbi miatt támogatja Izraelt vagy az amerikai nagyvállalatok valódi érdekei miatt? A válasz: a zsidó lobbi (...) felesleges testület, míg Amerika egészében véve egy nagyobb zsidó állam, amelynek a Közel-Keleten kívül is vannak érdekeltségei."”
 • 26. Révfalusi-szúnyog 2010. június 17. 22:43
  „Ha tagadni nem is lehet a holoka...., akkor azért unni csak szabad? Én unom, halálosan. Ha bármit látok vagy hallok ezzel kapcsolatban, már nyomom is el a tévét, rádiót, hajítom el az újságt vagy kattintok bárhova máshova. A számszerűségről most nincs is kedvem vitázni, de teljesen nyilvánvaló a minusz egy nulla.”
 • 25. civic 2010. június 17. 09:23
  „A koncentrációs táborokban pusztultak el, meg odafelé, az úton. Gyalog, meg a vagonokba bezsúfolva. Cipelve a kis gyermekeiket a karjukon. Ha csak ezt a tényt átgondolnád - és mondjuk elképzelnéd magad a menetben kiszolgáltatva, ok nélkül - nem tudom milyen következtetésre jutnál. Ártatlan emberek emberek haltak meg, anélkül, hogy okot adtak volna rá. Képzeld el hogyan élnéd meg azt, hogy a Mária hilferen leköpnek csak azért mert magyarul beszélsz, pedig egyéb okot nem szolgáltattál. Ne gyűlöld az embereket! Ez nem progresszív gondolkozás. Üdv!”
 • 24. totel 2010. június 17. 07:28
  „24. háté!
  Úgy van !!”
 • 23. háté 2010. június 16. 23:02
  „Több mint ötezren odavesztek!---hova vesztek?--Palesztinába,-Amerikába, Svájcba?--tengetik a kárpótlásból magukat?
  Meg kell keresni őket a háború után, elfoglalt Palesztin területeken.-----talán oda az "égből" pottyantak?--
  Emlékezni azt kell, csak hazugság nélkül.---aki hazudik azt utálják, de nagyon és így van rendjén.

  MAURICE SAMUELS: "Mi, zsidók vagyunk a pusztító erő, és maradunk a pusztító erő. Semmit olyat sem tehetsz, ami igényeinknek megfelelne." (You Gentiles)

  II. VILMOS, NÉMET CSÁSZÁR: "Egy zsidó nem lehet igaz hazafi. Ő valami más, olyan, mint egy káros rovar. Őt el kell különíteni, olyan helyen tartani, ahol nem csinálhat bajt, akár pogromok alkalmazásával, ha ez szükséges. A bolsevizmusért a zsidók felelősek Oroszországban és Németországban is. Én uralkodásom alatt túl elnéző voltam velük, és ma keserűen bánom azokat a szívességeket, amelyeket prominens zsidó bankároknak tettem." (Chicago Tribune, 1922. július 2.)”
 • 22. fióka 2010. június 16. 16:29
  „21. elihu 2010.06.16. 12:13--->ez sem fog ám sokáig tartani a világnak már kezd elegük lenni a zsidókból.”
 • 21. elihu 2010. június 16. 12:13
  „Kolombela! "állandóan a zsidók az áldozatok, mintha más nem is létezne ezen a földön." Jól látod, pont ez a cél hogy ez így legyen. Ma nagyon divatos zsidónak lenni, 20 évvel ezelőtt még mindenki titkolta, most meg az is zsidó aki sohasem volt az. Szomorú. Egyesek ebből élnek.”
 • 20. accelerator 2010. június 16. 11:06
  „Gyűlölet?!? Amiről te beszélsz az hideg matematikai számítás volt...”
 • 19. accelerator 2010. június 16. 11:05
  „18. hozzászólás civic

  Nem veszed észre, hogy ugyanannyi szelet csak egyre kisebb a torta? Tekintve hogy a világ még mindig zsidó kézen van, te elhiszed hogy nem zsidó indíttatásból történt ez egész?! Azon felül nem csak zsidókat irtottak, hanem jó pár nemzet fiait.
  Ennek a mostanság elterjedt változata az, hogy bebuktatnak egy céget, a tőkét meg kimentik... ilyenkor nem halnak meg emberek, csak haldokolnak...”
 • 18. civic 2010. június 16. 10:33
  „Én is ott voltam a megemlékezésen. Sajnos az érintettek leszármazottai már csak nagyon kevesen vannak és a mai napig sem tudtak választ kapni, hogy ez miért történt! Én nem vagyok zsidó származású, sőt még győri gyökerekkel sem rendelkezem, de úgy gondoltam, ha itt lakom a városban, nekem is ki kell fejeznem az együttérzésemet. Sajnálom, hogy Győr Város vezetése nem volt jelen a holokauszt megemlékezésen, ahol több, mint 6000 győri polgár értelmetlen halálára emlékeztünk. Szerintem az utókornak mindig van lehetősége a korrekcióra és a változtatásra, ha igazán akarja! A gyűlölet nem alkalmas eszköz az igazságtételre. Aki gyűlöl, az gyűlöletet fog kapni!”
 • 17. accelerator 2010. június 16. 01:02
  „mindkét félről vannak áldozatok, csak itt a disznó feküdt a kölykeire...”
 • 16. buggyant 2010. június 15. 16:58
  „Helyesen szóltál pancser. Minden áldozatért szóljon az ima.”
 • 15. kolombela 2010. június 15. 16:54
  „A kommunizmus áldozataiért mikor fog ima szólni?
  Most már elegem van (nem csak nekem), hogy állandóan a zsidók az áldozatok, mintha más nem is létezne ezen a földön.”
 • 14. pancser 2010. június 15. 16:52
  „Tisztelet az áldozatok emlékének és keresztényi együttérzésem. Az istentelen becsmérlőket egyszer majd eléri az Úr fenyítő keze!”
 • 13. buggyant 2010. június 15. 15:59
  „Meg még hozzáteszem: nem csak a zsidó áldozat áldozat. Mindenkiért szóljon. Az áldozat az áldozat.”
 • 12. buggyant 2010. június 15. 15:58
  „Köszi elihu. Az ennyi-t elgépeltem. Utólag javítandó...”
 • 11. elihu 2010. június 15. 12:39
  „Buggyant! Te nem vagy buggyant. "Na enyi köze közel-kelethez... közvetetten" Ez tetszik. :D”
 • 10. piroskaésabarkasz 2010. június 14. 21:50
  „A tatár- járáskor pedig majdnem kihalt az ország!Mégsem károgunk a Mongol Nagykövetség előtt!”
 • 9. buggyant 2010. június 14. 21:38
  „Hozzáteszem, ha folyton a múltban pancsikoltok, a múlt eseményei miért nem tanított meg benneteket arra hogy az életet tisztelni kell? Na enyi köze közel-kelethez... közvetetten.”
 • 8. buggyant 2010. június 14. 20:23
  „pancser, ők szegények meghaltak már. És forognak a sírjukban hogy felhasználjátok az emléküket.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatát nyertek a kismegyeriek: újra helyén a bronzturul!

Szebb ajándékról nem is álmodhattak volna a kismegyeriek az 1809-es Napóleoni csata 201.… Tovább olvasom