Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A zene összetartásra, alázatra és az értékekre nevel

A négyes amolyan bűvös számnak számít Nezvald Istvánné életében: négy iskolában összesen negyvennégy évig tanított ének-zenét. Az idei tanévzáróval ő is elbúcsúzott, ám a kajárpéci asszonykórusra – mint eddig is – a nyugdíjasévekben is lesz gondja.

Csodálatos orgonaszó, a Nádorvárosi Közoktatási Központ kis- és nagyobb diákjai, valamint a nevelőkből álló kórus búcsúztatta a kiváló művész-tanárt, aki az orsolyiták mellett nevelkedett, így aztán a hangszerek királynőjével örök barátságot kötött.

– Az énektanítás, a Kodály-módszer minden széppel és jóval megáldott engem – vallja Nezvald Istvánné, akit könnyekig meghatott a kisgyermekek kedvessége.

Nezvald Istvánné Kapuváron kezdte a pályáját, amit Péren, majd a Balassi-iskolában folytatott. Amikor a Nádorvárosi Közoktatási Központba hívták éneket tanítani, úgy érezte, nem mondhat nemet. Ezzel együtt mind a négy intézményben barátokra, segítőkre és – ahogyan ő tartja – értő és érző tanítványokra talált. Ma is visszajár az iskolai és osztálytalálkozókra.

„Magának az eső nem esik, a nap se süt, Te sem vagy magadért, te is másért vagy itt" – írta Sziléziusz, s ez a gondolat vezette mindvégig pályáján a többszörös kórus- és zenekarvezető tanárnőt.
– A kórus rengeteg lemondással jár mind a vezető, mind pedig a gyerekek részéről, ugyanakkor hatalmas öröm, amikor a kórusmű felcsendül – mondja  a búcsúzó nevelő. – A szülők részéről megértést és nagy szeretetet kaptam, több tehetséges tanítványom külföldi és hazai zenekarban muzsikál. Évekkel ezelőtt visszahívtuk őket az anyaiskolába: hát az valami csodás találkozó volt. Azt a napot ma is a szívemben őrzöm.

A Kodály-módszer, a napi ének-zene tanítás a magyar emberek adománya, a gyerekek Jutka nénije szerint ezt naponta művelnünk kellene, mert a miénk, s mert léleképítő. A legcsodálatosabb hangszer az ének, a gyerekek hangja pedig mással nem pótolható. Szomorú, hogy a tantervekben, órarendekben egyre kevesebb a művészeti, ezen belül pedig az énekóra. Ezért kellenek az olyan megszállott tanítók, akik megszerettetik az éneket, a muzsikát. – A búcsúval együtt nem vagyok szomorú, mert értelmes életet éltem, jó magot vetettem. Felpécen vettünk egy kis tanyát, azt rendezgetjük a férjemmel, a kajárpéci asszonykórus tagjai pedig tudom, a jövőben is számítanak rám.

Nemcsak a legkisebbek,  az egész iskola kedvence volt a most nyugdíjba vonuló Nezvald Istvánné, akinek munkájában a Kodály-módszer jelentette az iránytűt.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felső Tápon folytatja

A most lezárult tanévben nagyrészt a tantestület tagjai „ingáztak" Pázmándfalu és Győrság… Tovább olvasom