Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A zene mestereit képzik Győrben

Az idei évtől új rendszerben zajlik a felsőfokú zenei oktatás Győrött. A Széchenyi-egyetem zenei intézetében mesterképzés akkreditálásával megteremtették az eddiginél is hatékonyabb és sokoldalúbb zenetanár- és előadóművész-képzés kereteit.


Az idei tanévet új rendszerben, a mesterképzés bevezetésével kezdték meg a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében. Az első hónapok tapasztalatairól kérdeztük dr. Ruppert István igazgatót, orgonaművészt.

Rézfúvóskvintett: Szőts Árpád, Németh Tamás, tanáruk, dr. Hontvári Csaba, Buborék Károly negyedéves mesterszakos hallgató és Molnár Gergely gyakorlás közben.
Rézfúvóskvintett: Szőts Árpád, Németh Tamás, tanáruk, dr. Hontvári Csaba, Buborék Károly negyedéves mesterszakos hallgató és Molnár Gergely gyakorlás közben.

– Komoly feladat volt számunkra az akkreditációs folyamat, amelyhez a művészeti képzés fontosságát elismerő egyetemi vezetés minden támogatást megadott – kezdte Ruppert István. – Harminckét hallgató választotta a ˝master˝ fokozat megszerzéséhez a győri intézményt, amiben a koncentrált gyakorlati lehetőséget adó helyi alap- és középfokú zeneiskolák mellett szerepet játszhat, hogy oktatói gárdánkból csak idén öten szereztek doktori fokozatot, hárman pedig a zeneakadémián is tanítanak. A zenei képzés sajátossága a mester-tanítvány kapcsolat: van oktatónk, akinek összesen négy hallgatóval kell foglalkoznia, ami a tudás nagyon alapos átadását eredményezi. Emellett az általános pedagógiára fektetünk nagyobb hangsúlyt, és felkészítjük hallgatóinkat a modern követelményekre. Ma már nem elég a régi módszer, az oktatási munkához meg kell nyerni a szülőket, a diákokat, koncerteket szervezni, igényes demófelvételeket, kottaátiratokat, és akár plakátokat készíteni. Ebben az egyetem informatikai és pedagógiai szakértői is segítenek.

A képen Rigó Ronald. A fiatal tehetség decemberben zongoraestet ad Bach és Schubert műveiből. Fotók: Bertleff András
A képen Rigó Ronald. A fiatal tehetség decemberben zongoraestet ad Bach és Schubert műveiből. Fotók: Bertleff András

A hároméves alapképzés után a hallgatók választhatnak a zenetanári és a művész-tanári mesterképzés között. Az utóbbi, előadó-művészi diplomát is adó formát hagyományosan Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktatják. Annak érdekében, hogy minél többen válasszák a folytatáshoz a győri intézményt, egyes hangszereken tervezik a művészképzés beindítását – a szakmai háttér ehhez adott. Fontosnak tartják, hogy a zenét a hétköznapok részévé tegyék, ezért nemcsak a hangversenyteremben, de áruházakban, iskolai rendhagyó zeneórákon, hangszerbemutatókon vállalnak közreműködést – hiszen a muzsika akkor éri el a célját, ha minél többen hallgatják.

Használja az adományt

Rigó Ronaldról, az Első Győri Lions Club és a Kisalföld által támogatott zongoraművész-hallgatóról áprilisban írtunk, amikor dunaszerdahelyi otthonában átvette az angol mechanikás Förster-zongorát, ami további tanulmányait segíti. A másodéves művészhallgatótól megtudtuk, a hangszer maximálisan beváltotta reményeit, és amikor csak teheti, naponta több órát gyakorol rajta. Mestere, Várayné Szűcs Katalin biztatására november végén szóló zongora szekcióban nevezett be a Széchenyi-egyetem tudományos diákköri konferenciájára. A fiatal tehetség december 3-án az egyetemi koncertteremben (volt zsinagóga) ingyenes zongoraestet ad Bach és Schubert műveiből, melyre szeretettel várja a zenebarátokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Jobbik új elnöke Karikás László

Lejárt a korábbi elnökség megbízatása, a tagság a korábbi alelnököt választotta meg elnöknek. Tovább olvasom