Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A zebra is járhat tilosban

A megyében évente 30–50 kérelem érkezik gyalogos-átkelőhely létesítésére a közlekedési felügyelőséghez.
Bőny és Bágyogszovát – e két településre találomra böktünk rá a mindenkigyalogos.hu honlapon közzétett országos térképen. A minisztérium másfél hónapig kampányolt azért, hogy a közlekedők bejelöljék, hol nem érzik magukat biztonságban, hol van szerintük lekopott vagy hiányzó zebra, lámpa, rosszul belátható útszakasz.
Bőny és Bágyogszovát polgármestereit nem lepték meg a közlekedők által bejelölt veszélyes útszakaszok. Elmondták: ismerik ezeket a helyeket, forgalmas szakaszok, a közelben temetővel, közintézményekkel, boltokkal, de eddig hiába próbáltak megoldást találni, a közútkezelő nem járult hozzá. Bágyogszováton se körforgalmat, se más egyéb lassító eszközt nem engedélyeztek. Bőnyben képviselői tiszteletdíjból fedezték volna a zebrát, hiába.

Szil Kópházával együtt tavaly nyert támogatást gyalogátkelő építésére. A beruházás áprilisban kezdődhetett meg, a kép a munka kellős közepén készült. Fotó: Cs. K. A.
Szil Kópházával együtt tavaly nyert támogatást gyalogátkelő építésére. A beruházás áprilisban kezdődhetett meg, a kép a munka kellős közepén készült. Fotó: Cs. K. A.

Ha egy település átkelőt szeretne, a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőségénél kell kérelmeznie. A terv véleményezőinek egyike az út kezelője. Ha ők a forgalmi körülmények áttekintése után kifogást emelnek, a felügyelőség nem tehet mást, általában elutasítja a kérelmet.

– Jogszabály írja elő, hova lehet, kell és mikor nem lehet átkelőt létesíteni – magyarázta Papp Imre, a felügyelőség útügyi osztályának vezetője, akinek szavaiból kiderül, hogy kizáró körülmény, ha például az átkelőhely legalább 50 méter távolságból nem látható, vagy rosszul felismerhető, nincs megfelelő közvilágítás, illetve járdakapcsolat, vagy a buszmegálló túl közel van.

– A tavaly életbe lépett KRESZ-módosítás olyan előnyökhöz juttatja a gyalogost a zebrán, amely komoly megfontolásra készteti a hatóságot is, hogy egy adott helyen indokolt-e az átkelőhely kijelölése. Ráadásul a közlekedésszervezők tapasztalatai szerint a gyalogosok – főleg az idősebbek és a legfiatalabbak – a gyalogos-átkelőhelyen túlzott biztonságot éreznek, ezért alkalmasint egy átkelő potenciális veszélyforrás is lehet. A létesítés e szempontjait is mérlegeli a hatóság – mondta az osztályvezető.

A közlekedési felügyelethez évente 30–50 kérelem érkezik zebra létesítésére. A legtöbb gyalogos-átkelőhely Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron, s azok környékén létesül, egy-egy csomópontban akár több is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerpályán a Duna elterelése felé

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom