Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A zápor próbára teszi a víznyelőket

Győr - Esett, esik, esni fog. Az idei nyár ezzel summázható, ami az időjárást illeti. Az extrém hőmérsékletek megjelenése mellett a szélsőséges csapadékok is egyre gyakrabban fordulnak elő megyénkben is.
A szélsőséges csapadékok próbára teszik a vízelvezető rendszereinket. Győrben a Pannon-Víz zrt. közel hatezer darab rácsos víznyelőt üzemeltet. Ezek a központi csatornarendszerre vannak kötve. – Kisebb esőknél a víznyelőkbe folyt víz eljut a bácsai szennyvíztisztítóba és közel 95 százalékos hatékonysággal megtisztítva a Mosoni-Dunába jut. A bácsai telep óránként „csak" hatezer köbméter szennyvizet tud fogadni. Ennél több víz egyszerűen kimosná, elsodorná a biológiai tisztítást végző baktériumokat, az „eleven iszapot". Nagy záporoknál azonban ennek három-négyszeresét kell elvezetni minél gyorsabban. Ilyenkor sorra nyílnak a záporkiömlők és az óriási mennyiségű vizet a folyók nyelik el.

„Az igazság az, hogy nem szívesen használjuk a záporkiömlőket. Ilyenkor a csatorna tartalma – tizenöt-hússzoros hígítással ugyan, de – a folyókba kerül. Ez azonban még mindig jobb, mint hogy a mélyebben fekvő utcákat, lakásokat elöntse a szennyvíz – mondjaKovács István, a Pannon-Víz zrt. üzemelésvezetője. Megjegyzendő, hogy fővárosunk szennyvizének kétharmada még ma is tisztítatlanul kerül a Dunába.

Az esővíz csak akkor kerülhet gyorsan a csatornarendszerbe, ha nem tömíti el semmi a lefolyót.
Az esővíz csak akkor kerülhet gyorsan a csatornarendszerbe, ha nem tömíti el semmi a lefolyót.

– Hogy minél jobban működjön a csatornarendszer, a víznyelőket évente kétszer kitisztítjuk. A frekventáltabb helyekre többször is visszatérünk. Sajnos építkezések környékén gyakori, hogy a víznyelőkbe beton- vagy aszfaltmaradék kerül.

A Hédervári úton és a Király utcában két víznyelőnk is van, ahol fel kell bontanunk az útburkolatot és ki kell vésnünk a csatornából a belekötött építőanyagokat – mondja Kőváry Attila, a csatornahálózat művezetője.

Legtöbbször gyepnyiradék vagy utcai szemét okozza a dugulást. Sokszor két marék szalmáért vagy egy reklámszatyorért megy ki a szippantókocsi. Mára már elértük, hogy az utcán szétszórt szemét egyre kevesebb, jó lenne, ha lenyírt fű se kerülne az aszfaltra. Egyre többen belátják, ha a lefolyó csapadékvíz a zápor első percében odasodorja a szalmát a víznyelőhöz, az bizony sok bosszúságoz okoz.

Olvasóink írták

 • 3. soder 2008. december 03. 08:16
  „Bevallom, a zápor engem is próbára tesz, pedig vizet csak akkor , ha fogmosáskor félrenyelek...”
 • 2. upho 2008. augusztus 08. 14:28
  „pontosan, par eve ezt a kerdest feltettem mar ittis illetve a komszol oldalan de suket fulekre talalt...
  talan tenyleg ossze kellene vmonni minden gyori kozuzemet, akkor tudna a jobbkez mit csinal a bal”
 • 1. peet12 2008. augusztus 07. 11:25
  „Érdekes a Pannonvíz szakemberének a véleménye. Nem látta még egyszer sem, hogy a KOMSZOL fűnyírása után milyen állapotok vannak?
  Ha nem tekintse meg a Budai 20-22 környékét.
  Talán szólhatnának a KOMSZOL illetékesének takarítsák össze a közútról a nyesedéket, sőt kérjék a nyírási programot és ellenőrizzék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottság a kultúrpalotáért?!

Győr - Borkai Zsolt polgármester szakértői csoport felállítását kezdeményezi az olajgyár helyén… Tovább olvasom