Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A Waldorf-pedagógia egyre népszerűbb: sok a gyerek, kevés a hely

Győr - Nincs tovább, a waldorfosok kinőtték a bérbe kapott Madách utcai épületet és a Balassi-iskola kölcsöntantermeit. Az önkormányzat segítségében bíznak, és terveket készítettek a tetőtér-beépítésre.

A Waldorf pedagógiát elismeri a szakma, a módszert világszerte támogatják. Megbecsülését a szülők körében azzal vívta ki, hogy a tudás átadásának folyamatában a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi a gyermeki képességek kialakulásának fokozatosságát és képes a személyre szabott nevelésre.

Győrben 1992 óta működik a Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A szülők és tanárok összetartása mindig átsegítette a nehézségeken, most azonban minden eddiginél nagyobb áldozatra lesz szükség, olyan mértékű a helyhiány. Az oktatás 1–13. évfolyamokon zajlik, az alsósok jelenleg az önkormányzattól bérelt Madách utcai épületben, a nagyok a Balassi általános iskola hat tantermében kapnak helyet. A létszám tanévkezdéskor 122 volt, de ősszel szerény számítások szerint is legalább 50-nel többen lesznek.

A Madách utcai épületben tanulnak jelenleg az alsós waldorfosok. A fenntartó egyesület tetőtér-beépítéssel szeretné megoldani a helyhiányt. Fotó: K. Cs.
A Madách utcai épületben tanulnak jelenleg az alsós waldorfosok. A fenntartó egyesület tetőtér-beépítéssel szeretné megoldani a helyhiányt. Fotó: K. Cs.

A Waldorf-egyesület fenntartásában szülői és egyéb adományokkal kiegészülő állami normatívából finanszírozott iskola tavaly év végén nyílt napokat hirdetett. A módszer népszerűsítése olyan kedvező fogadtatásra talált, hogy nemcsak jövőre lesznek új tanulóik, de sokan már év közben átjelentkeztek. A waldorfosoknak gyorsan kellett lépniük. Összeállítottak egy tervet a Madách utcai épület tetőterének beépítésére, amely reményeik szerint öt-hét évre megoldaná a helyhiányt. A 40–45 milliós költségűre becsült bővítéssel együtt gépészeti, karbantartási és felújítási munkákat is elvégeznének.

Ami a Balassi-termeket illeti, az iskola azt tervezi, hogy egyeztet a győri önkormányzattal. További helyigényük jogosságát egy 2008-ban született közgyűlési döntéssel indokolják, amelynek értelmében a város a tantermek legfeljebb ötven százalékát (most ez harmincöt százalék) a waldorfosok rendelkezésére bocsátja. Erre eddig azért nem hivatkoztak, mert nem volt rá szükség.

Ferenczy Júlia, az iskola referense portálunknak azt mondta: reménykednek abban, hogy Győr elismeri az egyre kedveltebb pedagógiai módszer létjogosultságát a város oktatási kínálatában és megfontolja a további segítséget.


Waldorf-módszer és az iskola

Aki többet szeretne tudni, keresse fel a www.forraswaldorf.hu honlapot. Az érdeklődők olyan szülők tapasztalatairól is olvashatnak, akik azért döntöttek az átjelentkezés mellett, mert úgy érezték, gyermekük fizikai tünetekben is jelentkező szorongásának a teljesítménykényszer az oka.


Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. április 30. 04:31
    „Tudja valaki, hogy a Waldorf gimnáziumból, vagy a hagyományosból mennek többen tovább tanulni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri napelemes kicsi kocsi ismét meghódítja a világot?

Pár nap múlva kezdődik a világ egyik legjelentősebb energiatakarékossági versenye a németországi… Tovább olvasom