Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A vöröskereszt vezetése kéri, ne a szervezetet büntessék

Magyarország - Bizalmi válságról, feljelentésekről, a főigazgató menesztéséről szóltak a hírek a Magyar Vöröskeresztnél, s múlt pénteken délután még az addig kiszivárgott híreket sem erősíthették, vagy kommentálhatták a megyei igazgatók.
Napok óta csupán egy szűkszavú közlemény tudható, mármint hogy ne „büntessük" bizalmatlanságunkkal a legnagyobb haza segélyszervezetet. Csak halkan kérdezem: hogy tehetik ezt..?

„...a mai napig mindössze negyvenezer forint adomány érkezett a burmai rászorulók megsegítésére nyitott bankszámlánkra" – többek között ez áll abban a közleményben, amelyet Harrach Gábor, a vöröskereszt szóvivője juttatott el a hazai médiumokig, s amit szó szerint vagy lehoznak, vagy sem a lapok, portálok – egyremegy. A válságot, Czimbalmos Ágnes, a volt főigazgató menesztését ugyanis több hónappal ezelőtt feljelentés, számos kérdés, számvevőszéki vizsgálódás, öt feljelentés is megelőzte, a volt főnökasszony kisebb-nagyobb gazdasági szabálytalanságot kifogásolt, pert indított. Rendet akart, kirúgták. Nagyjából ezt látja az állampolgár, aki (ha kellett) vérét adta, adományozott, már ha volt miből.
Czimbalmos Ágnes interjút is adott az MR1 közszolgálati rádióban, abból az is kitűnt, a vizsgálat még javában tartott, amikor menesztették. A volt főigazgató azt (is) kifogásolta, hogy a cunami-adományokból a vöröskereszt többek között egy könyvet is rendelt, ám ez időre nem készült el, ennek a számláit pedig nem látta. Czimbalmos szerint konkrétan két és félmillió forintról van szó, ám ahogyan másról, úgy erről sem kérdezhettük a Győr-Moson-Sopron megyei igazgatót. A vezetőség ugyanis ez és egyéb ügyben is hírzárlatot rendelt el.

Érthetetlen és lassan kimagyarázhatatlan a történet, amelynek legfeljebb találgatni lehet a végét. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a megyei szervezetek az országos támogatásokból egy fillért sem látnak, a megyei gyűjtésekből viszont kötelező adni a nagyközpontnak. A szervezet sajtószóvivője közleményben nyugtat mindenkit: a lehető legnagyobb rendben mennek a dolgok. Aktuális programjaikat a sajtó elé tárják, ezzel is jelezve, hogy „a 127 éves Magyar Vöröskereszt az egyedi revanstörekvésekre való reagálás helyett innentől kizárólag saját küldetésére, a rászorulókért végzett mindennapos munkára koncentrál."

A kérdés innentől már csak az, hogy kinek-minek adunk, s hova tűnt a bizalmunk..?

Olvasóink írták

 • 2. taf 2008. május 14. 19:47
  „"Főigazgatóvá választásom óta több olyan ügyről szereztem tudomást, amely kárt okozott a Vöröskeresztnek. Ezek között van adócsalás, színlelt szerződés vagy hűtlen kezelés, illetve nem jogszerű működés" - így kezdődik az a rövid feljegyzés, amelyet az ov ülésére érkezők kézhez kaptak. Az összegzés szerint a jelzésszerűen felsorolt "rendeznivalók" értéke 104 millió forint.
  A küldöttség véleménye:
  Mekkora károkat okoz egy ilyen förmedvény, amit a kezünkbe kaptunk?"

  A főigazgatónő "förmedvényének" célja éppen a károkozás mértékének latolgatása lett volna. Ám ehelyett az ov - bár a napirenden ez a felvetés nem szerepelt - 12:6 szavazati arányban a főigazgató azonnali menesztéséről döntött.
  Forrás:hvg
  Aki ekkora botrányt fedez fel azt kirugjuk--ez a MVK mottoja”
 • 1. Borbélyné Nagy Ágnes 2008. május 14. 18:40
  „A Magyar Vöröskereszt közleménye

  Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Magyar Vöröskereszt volt főigazgatója márciusi menesztését, illetve a szervezet gazdálkodását illetően az elmúlt napokban több fórumon is valótlan, a Magyar Vöröskereszt jó hírnevét súlyosan sértő állításokat tett közzé.

  Czimbalmos Ágnes fél éves főigazgatói tevékenységét a Magyar Vöröskeresztet szakmai válságba taszító vezetői alkalmatlanság jellemezte, ami - többek között - az Országos Igazgatóságon dolgozók közel harmadának önkéntes távozásához, illetve az Országos Vezetőség Czimbalmos Ágnessel szembeni bizalomvesztéséhez vezetett.

  Különösen fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy Czimbalmos Ágnes - az Országos Vezetőség írásos kérése ellenére - a mai napig nem tudta bemutatni a vádjaira vonatkozó bizonyítékokat.

  A Magyar Vöröskereszt kész jogi útra terelni az ügyet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabályos egyenruha igazolja a rendőrt

Győr-Moson-Sopron - Semmi nem utalt rá, mégis rendőrnek hitte az elkövetőket az a házaspár, akiket… Tovább olvasom