Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

A vörösiszap-szennyezés nem érinti régiónk ivóvízbázisait

A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő Győr-Moson-Sopron megyei vízművek - Győr, Rábapatona, Rábacsécsény, Mórichida – által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható.
A testület tagjait Janák Emil, az ÉDUKÖVÍZIG igazgatója, Beke Zoltán megyei katasztrófavédelmi igazgató-helyettes és dr. Kiss Imre, regionális tiszti-főorvos tájékoztatta a vörösiszap-katasztrófa megyénket ért következményeinek hatásairól, a kárenyhítés, kármegelőzés érdekében tett intézkedésekről, illetve a vizek - a szennyezettség mértékének meghatározása érdekében folyamatosan végzett - monitorozásának tapasztalatiról.

Az ülésen elhangzott:

ˇ A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő Győr-Moson-Sopron megyei vízművek - Győr, Rábapatona, Rábacsécsény, Mórichida – által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható.

ˇ Győr ivóvíz ellátása a Szőgye és Győr-Révfalu térségében lévő parti szűrésű kutakból biztosított.

ˇ A Rába Mosoni-Dunába, ill. a Mosoni-Duna Dunába ömlési helye - a folyásirányt tekintve –a vízbázisok alatt van, így a vízbázisok nem esnek a szennyezőanyag levonulási útvonalába.

ˇ Rábapatona, Rábacsécsény és Mórichida vízmű vízellátását mélyfúrású, védett vízrétegre telepített kutak biztosítják. A védett vízréteg szennyezése kizárható.

A szakemberek megerősítették, hogy a 2010. október 4-i vörösiszap-szennyezés után levonuló hullám régiónk ivóvízbázisait, így a vezetékes ivóvíz fogyaszthatóságát nem érinti. A legfrissebb laboratóriumi ivóvíz-vizsgálati eredmények igazolják és megerősítik, hogy az ivóvíz megfelelő minőségű, szennyezéssel nem érintett.

A folyók vízminőségét a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek, valamint a Környezetvédelmi Vízügyi Igazgatóságok vizsgálják. Az ivóvíz minőségét az ÁNTSZ is ellenőrzi.

Olvasóink írták

  • 2. dr73 2010. október 12. 15:36
    „Akkor a Gyerekem biológia tanára miért mondja hogy biztos nem ezzel fog főzni sem...?
    Fürdésre alkalmas,de fogyasztásra inkább ne.”
  • 1. fióka 2010. október 12. 14:28
    „én azért biztos ami biztos maradok a sörnél”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan juthatnak munkához a hátrányos helyzetűek megyénkben?

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ hamarosan a hátrányos helyzetű emberek számára tart továbbképzéseket. A cél, hogy a résztvevők visszataláljanak a munkaerőpiacra. Tovább olvasom