Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A vörösiszap-katasztrófa: vizsgálják Marcal folyót

A vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncát vizsgálja az idén a győri Reflex Környezetvédő Egyesület környezetvédelmi program keretében.
A vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncát vizsgálja az idén a győri Reflex Környezetvédő Egyesület környezetvédelmi program keretében, amelyhez mintegy 2 millió 78 ezer forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán - mondta Lajtmann József, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A szeptember végéig tartó program másik fontos eleme a környező települések lakóinak szemléletformálása, amely a folyó revitalizációs folyamatában aktív részvételre ösztönzi az érintetteket.

Fórumokat tartanak önkormányzati vezetőknek, civil szervezeteknek a folyó védelméről, az elkerülendő szennyezőforrásokról, a diákoknak pedig iskolai vetélkedőket szerveznek, amelyeknek fő témája a Marcal lesz - ismertette az elnök. A Reflex előzetes vizsgálatokat már végzett a Marcalt tápláló észak-bakonyi vízfolyásokon, ahol nem tapasztalták a tápláléklánc sérülését. Ez évben a Marcal teljes szakaszán végeznek méréseket.

Kontrollálják, hogy miként épül fel a tápláléklánc az apró élőlényektől a ragadozó halakig. A mérések eredményei a folyót érintő későbbi beavatkozásoknál hasznosulhatnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatása a program költségeinek 75 százalékát fedezi, a fennmaradó 25 százalék az egyesületi önerő.

Olvasóink írták

 • 6. Dwatson 2012. január 08. 10:05
  „A gyirmóti horgászfalu nem kaphat még vízpótlást a Holt-Rábába,ez jelent valamit!
  Vizsgálhatná valaki az eltűnt több.mint egymilliárdot is,amit a bajba jutottak részére adományoztunk!!!”
 • 5. pindla 2012. január 07. 17:43
  „A kacsák már visszaköltöztek idén nyáron, halakat is láttam a Marcalban, sőt hallottam, hogy egyesek a hódokra panaszkodnak. Ezekből kiindulva nem lehet vészes a Marcal állapota, persze ettől függetlenül egészen biztos, hogy horrorisztikus képet fog mutatni a vizsgálat eredménye. Hogy miért? Mert ha minden rendben lenne, akkor nem kapnának újabb pénzeket arra, hogy később "helyreállító" beavatkozásokat végezzenek. Meg fejtágítást, aminek ugye költsége van, korrektül mérhető eredménye nincs. Katasztrófák vámszedői...”
 • 4. anuvuk 2012. január 07. 17:05
  „Idővel fel fog épülni a táplálék lánc, még mikroszkóppal is nézhetik, csak a lóvét számolják,"legyen rá idő"!!”
 • 3. Valaki 2012. január 07. 15:33
  „Vizsgálhatják, de kihalt minden a Rábában és a Mosoni-Dunában is, mint a sárvári cukorgyár "gátszakadásánál" annak idején. :(((”
 • 2. acsali 2012. január 07. 15:18
  „Kettőmillióhetvenötezerért voltak megvehetők. Ez a pénz kitart a következő akciójukig.”
 • 1. sziszifusz 2012. január 07. 14:12
  „A győri Plaza rakodási zajainál abbahagytam a Reflex komolyságát firtatni.FIDESZ fiók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézményátadások várhatóak a megyében

Több intézményt ad át helyi önkormányzatoknak, illetve vesz át azoktól Győr-Moson-Sopron megye. Tovább olvasom