Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A volt TK-s holnap csúcsra érhet

Makalu - Holnap hajnalban indulnak a csúcstámadásra a magyarok a Himalájában, a cél a 8463 méter magas Makalu. A csoport egyik tagja Sterczer Hilda, aki a győri főiskolán szerezte meg tanítói diplomáját.
A „Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat szervezésében induló Makalu 2008 expedíció három tagja tegnap délelőtt elindult a felső táborokba, hogy holnap hajnali 2 órakor megkezdje a csúcstámadást. Ezzel az április közepe óta tartó vállalkozás a célegyenesbe fordult: a magyarok nem használnak oxigénpalackokat, a 8463 méter magas Makalu pedig folyamatos technikai nehézségeket is állít a kis csoport elé. A hegymászóknak voltak kisebb gondjaik a szállítással: többek között eltűnt egy magashegyi bakancs, de ha minden sikerül és az időjárás sem változik, akkor az alpinisták sikeres csúcstámadásban reménykedhetnek. Tagjai Erőss Zsolt, Mécs László és Sterczer Hilda – az utóbbi néhány éve végzett a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán; s a győri „TK-n" szerzett nyelvtanári-pedagógusi diplomájával tanít most is.
Az expedíció április 10-én indult, Makalu a Himalája hegységben, a Mount Everesttől 22 kilométerre keletre, a nepáli–tibeti határon emelkedő 8463 méter magas hegy, amely négyoldalú piramist formál. Technikailag a nehezen mászható hegyekhez tartozik. Elsőként 1955-ben a Jean Franco vezette francia expedíció két tagja, Jean Couzy és Lionel Terray érte el a csúcsát.

A magyar alpinisták számára eredetileg a Mount Everest északi fala volt a cél, de ezt az időközben kialakult tibeti helyzet miatt megváltoztatták.
Sterczer Hilda mindenképpen kuriózumnak számít az alpinisták között. Nemcsak amiatt, mert hölgy, hanem mert nemrég váltott csak a természetjáró túrázásról hegymászásra. Intenzív nyári és téli tanfolyamok után az Alpokban mászta meg többek között a Paklenicát, a Höllentalt, a Grossglocknert, majd tavaly elérte a Kilimandzsáró tetejét. Sterczer állítja: több ezer méter magasan semmivel sem lassúbb, vagy gyengébb férfi társainál, ugyanúgy bírja a tempót és nem okoz számára problémát az akklimatizálódás sem.
Az internetes közösségi portálon hivatásáról a következőket írja: „Tanítok, szépre jóra, és most megpróbálom rávenni az embereket, hogy hajlandóak legyenek a szépre-jóra..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázsokban vadásznak a bűnözők

Győr - Új vadászterületen, a győri mélygarázsokban szerzik zsákmányaikat a bűnözők. Február közepe… Tovább olvasom